Jump to content

vjenčanje u kaznionici odnosno zatvoru


djaba

Preporučene objave

Situacija je sljedeća...

 

Brat i njegova djevojka pritvorenici su u istražnom

pritvoru, zbog sumnje posjedovanja i prodaje marihuane. Istražni

zatvor bi trebao završiti ovaj mjesec, ali će im se pritvor

najvjerojatnije produžiti.

 

Želja im je vjenčati se, kako bi im posljedično bio omogućen međusobni

kontakt. Zanima nas, dali za njih postoji mogućnost vjenčanja s

obzirom na činjenicu da su oboje pritvorenici. Kakav je postupak?

Kakve će mogućnosti posjećivanja imati kasnije, kada se izreče kazna i

završi pritvor? Dali postoji mogućnost, da im se kao supružnicima

odredi isti zatvor?

 

Možda bi trebala napomenuti još, da je brat Slovenac a djevojka

Hrvatica. Dali su s obzirom na različitost nacionalnosti potrebni još

neki dodatni dokumenti?

 

Iskreno molim za pomoć!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovo je nešto novo ...

 

Zanima nas, dali za njih postoji mogućnost vjenčanja s

obzirom na činjenicu da su oboje pritvorenici. Kakav je postupak?

 

Ovako, kao što sam napomenuo, za ovakav slučaj još nisam čuo, ali smatram da bi se takav zahtjev, s obzirom da se oboje nalaze u istražnom zatvoru, trebao uputiti ili sucu istrage koji je svojim rješenjem odredio istražni zatvor ili sucu koji obavlja tzv. redovnu kontrolu istražnog zatvora, što on čini jednom tjedno kada obilazi "pritvorenike". Iako, smatram da sa takvim zahtjevom neće postići apsolutno ništa, jer ovaj moment sigurno baš i nije "najbolji" za vjenčanje, odnosno ako doista ne postoji razlog više sile (tipa jedno od njih dvoje je na samrti), rezon je da će imati vremena kasnije da sklope brak. Iako razumijem što žele postići s vjenčanjem. Neka postave upit, nema nikakve štete u tome, ali ne vjerujem da će upaliti.

 

Kakve će mogućnosti posjećivanja imati kasnije, kada se izreče kazna i

završi pritvor? Dali postoji mogućnost, da im se kao supružnicima

odredi isti zatvor?

 

Ako ste imali na umu da bi oni izdržavali kaznu u istoj ćeliji, to nema šanse. Žene i muškarci uvijek su odvojeni, pa radilo se i o supružnicima. Da budu u istom zatvoru - to ovisi o niz faktora - koja će im kazna biti izrečena (jednome i drugome), o čemu ovisi gdje će biti poslani na izdržavanje kazne, te u konačnici da bi uopće mogla doći u obzir varijanta da se nađu u istom zatvoru - da li taj zatvor ima ženski i muški odjel, ili samo jedan od njih.

 

Što se tiče posjeta, Zakon o izvršavanju kazne zatvora ističe kako zatvorenik ima pravo na posjete članova obitelji uz mogućnost pogodnosti boravka sa bračnim drugom u posebnoj prostoriji bez nadzora (tzv. bračni posjeti), ali te pogodnosti moraju se zaraditi ponašanjem (ne dobivaju se automatski). Međutim, sve ovo je zakon predvidio za situaciju kada se bračni drug zatvorenika nalazi na slobodi. U vašem slučaju, radit će se o dva zatvorenika, koju situaciju zakon ne precizira. Gledajte, ako budu osuđeni i poslani na izvršenje kazne zatvora, onda se s tim pitanjima treba obratiti sucu izvršenja.

 

Nisam vam baš puno pomogao, al ovo je doista slučaj za koji dosad nisam čuo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Puno hvala na odgovoru!

 

Imam jos jedno pitanje. U slucaju, da im se vjencanje ne odobri.. dali postoji mogucnost, da bi oni ko vanbracni supruznici imali jednake povlastice ko muz i zena? Imaju li vanbracni supruznici uopste jednaka prava i mogucnosti tzv. bracnih posjeta kao supruznici ako ih naravno zasluze ponasanjem? Dali u tom slucaju moraju oni dokazati njihovu vanbracnu zajednicu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Imajući u vidu intenciju našeg zakonodavca o odgovarajućem izjednačavanju izvanbračne s bračnom zajednicom, smatram da bi ta mogućnost trebala postojati. Jasno da bi postojanje takve zajednice trebalo dokazati. U smislu Obiteljskog zakona, izvanbračna je zajednica, životna zajednica neudane žene i neoženjenog muškarca, koja traje najmanje tri godine, ili kraće ako je u njoj rođeno zajedničko dijete.

 

Međutim, sve ovo uzmite s rezervom, jer kao što sam već napomenuo, Zakon o izvršavanju kazne zatvora uređuje ovu materiju u varijanti da se (izvan)bračni supružnik zatvorenika nalazi na slobodi, dok o varijanti dva zatvorenika ne kaže ništa. Tako da su sve opcije otvorene. Neka postave zahtjev, pa će dobiti odgovor.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija