Jump to content

brutto plaća


mmaarriioo

Preporučene objave

Bok...

Imam jedno pitanje i volio bih da mi odgovori netko tko uistinu zna odgovor.

Naime,zaposlen sam u jednoj privatnoj firmi i kao i mnogi drugi prijavljen na minimalnu plaću u iznosu od 2.511,00 kn netto odnosno,3.200,00 kn brutto.

Ono što mene zanima je sljedeće:

Obzirom da imam status ratnog vojnog invalida(HRVI)te na mojoj poreznoj kartici stoji da sam temeljem istog oslobođen poreza na dohodak,a ja u mojoj firmi i dalje dobijam bušte sa urednim poreznim odbicima,zanima me dali i kako mogu zatražiti svoje pravo da mi se ubuduće isplaćuje brutto plaća te obzirom da ovakva situacija traje već dvije godine,imam li možda pravo zatražiti nazad porez koji mi je uziman od dohotka sve to vrijeme odnosno,dali za to postoji kakva zakonska osnova.

Unaprijed zahvaljujem na odgovoru

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bok , Dakle ovako, na PK kartici ne piše da ste oslobođeni poreza, nego piše da imate status HRV-i. Kao hrvi imate pravo na povećani osobni odbitak sukladno % , tj imate obavezu plaćati porez razmjerno postotku utvrđenog invaliditeta. Npr ako imate utvrđen postotak od 40% , onda od utvrđene porezne obaveze, trebate platiti 60% poreza , a 40% iznosa ostaje vama, dakle za taj iznos dobijete veći neto. Npr po obračunu bi trebali platiti 100 kn poreza, međutim vi platite 60 kn. Znači ne platite onaj % koliko imate utvrđen % invaliditeta. E sad konkretno Vaš slučaj. POrezna osnovica je bruto plaća- obračunati doprinosi za mirovinsko ( 20%), i onda umanjena za osobne odbitke. Osnovni odbitak je 2.200,00 kn ( faktor 1). Ako imate bruto plaću 3.200,00 kn , doprinosi za MIO su ( 3.200,00x20%)= 640,00 kn. 3.200,00

- 640,00 = 2.560,00 kn. Da imate " samo" obični invaliditet imate pravo na povećani osobni odbitak za faktor 0,3 ( 2.200,00x 0,3= 660,00 kn. Dakle već samo to ( 2.200,00+ 660,00) vam je veće od porezne osnovice prema obračunu ( 2.560,00), pa onda ni ne trebate plaćati porez. Na obračunu se može iskazati osobni odbitak najviše do porezne osnovice prema obračunu. Bez obzira kaj vi imate teoretski pravo na veći odbitak. Ako su Vam nepravilno obračunavali plaću , pa ste plaćali porez, sda na žalost više ništa ne možete. Povrat poreza može se zatražiti podnošenjem porezne prijave, ali najkasnije do 28.02. za prethodnu godinu. Ako Vam i dalje tako obračunavaju, skrenite im pažnju na Vaše pravo na povećani osob. odbitak, možda se samo radi o previdu. U svakom slučaju do kraja veljače iduće godine podnesite poreznu prijavu za ovu godinu , da bi ostvarili povrat poreza.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija