Jump to content

Stari godišnji odmor u 2013


hypoa

Preporučene objave

Do 13. kolovoza 2012. koristila sam roditeljski dopust a od 14. do 31. kolovoza godišnji odmor za 2012. Povratkom na posao u rujnu 2012. godine poslodavac mi mijenja ugovor i s punog radnog vremena prebacuje me na pola radnog vremena (do kraja veljače 2013. radim na pola radnog vremena). Anexom ugovora o radu navodi, citiram: "Djelatnik ima pravo koristiti pripadajući dio godišnjeg odmora koji za rad u punom radnom vremenu iznosi 20 radnih dana u kalendarskoj godini." Što konkretno znači "pripadajući dio godišnjeg odmora. Zar ja nemam pravo na 4 tjedna godišnjeg bez obzira što sam dio godine radila na pola radnog vremena? Dakle, kod mene je sporan broj dana godišnjeg odmora.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Koristili ste dio godišnjeg odmora za 2012., konkretno 13 radnih dana, a ostatak od 7 radnih dana možete koristiti do 30.06.2013.

 

Rad u punom ili nepunom radnom vremenu kod vas nije odlučan.

 

Zahvaljujem na odgovoru, no moj poslodavac, ne znam na koji način, tumači da nemam pravo na 20 dana godišnjeg odmora, nego na 15 dana, navodno razmjerno broju dana koje sam radila (obzirom da sam 4 mjeseca u 2012. godini radila na pola radnog vremena). Ranijih godina sam također radila na pola radnog vremena, no kod drugog poslodavca, i nikada nije bilo sporno koliko dana godišnjeg mi pripada, tj. pripadao mi je broj dana kao i osobama na puno radno vrijeme.

Još jednom zahvaljujem na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dali ste premalo podataka, pa nisam sigurna da li sam na pravom putu, ali mislim da se ovdje radi o slijedećem:

Dakle, osoba na pola radnog vremena ima pravo na isti broj dana godišnjeg kao i osoba na puno radno vrijeme - kada se radi o broju dana, no kada se ti dani preračunavaju u novčani iznos to je druga priča; jedan dan godišnjeg osobe koja radi puno radno vrijeme je 8 sati i npr 100 kn, za istu osobu sada zaposlenu na pola radnog vremena jedan dan godišnjeg je 4 radna sata, odnosno 50kn. Meni se čini kao da je vaš poslodavac spojio dva dana vašeg godišnjeg za rad na pola radnog vremena u jedan dan godišnjeg za puno radno vrijeme - a da li je to tako biti će vidljivo iz obračuna plaće.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

znači do 25.5. radnik bi imao pravo na 10 dana godišnjeg?

 

 

Da, ukoliko radnica inače ima pravo na samo 20 dana punog go.

Ali, ako je 20 dana samo osnovica kojoj se onda dodaju i dani na temelju staža, stručne spreme, broja djece... onda radnica ima pravo i na više dana.

Dakle, da ne bi bilo zabune, za izračun dana razmjernog godišnjeg osnovica je ukupan broj dana na koje radnik ima pravo, ne samo osnovica!

A formula je ukupan broj dana podijeljena na dvanaest mjeseci puta broj mjeseci koliko je radnik radio u firmi u tekućoj godini - ako radni odnos prestaje usred mjeseca i taj se mjesec računa ako radnik prestaje raditi na polovici mjeseca i kasnije. Ako radnik prestaje raditi prije polovice mjeseca, taj se mjesec ne računa.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija