Jump to content

Žalba na presudu - savjeti


anonimno

Preporučene objave

Objavio Zex dana 20/6/2006

ZAGREB - Hrvatski sabor izmijenio je Kazneni zakon u koji je, prihvaćanjem amandmana Odbora za ljudska prava, uvršten zločin iz mržnje kao otegotna okolnost za sva kaznena djela.Za izmjene KZ-a glasovao je 91 zastupnik, dva su bila suzdržana, a deset protiv.

 

Saborska većina prihvatila je amandman Odbora za ljudska prava po kojemu se kao zločin iz mržnje definira svako kazneno djelo počinjeno prema osobi zbog njezine rase, boje kože, spola, spolne orijentacije, jezika, vjere i drugih osobina.

 

Izmjenama KZ-a uvedene su oštrije kazne za pedofile, dilere i kamatare, a za uvredu i klevetu ubuduće se neće izricati zatvorska, već samo novčana kazna.

 

Po Vladinim amandmanima, koji su postali sastavni dio zakona, spolni odnošaj s djetetom kažnjavat će se zatvorom od tri do 12 godina, a ako bi zločin bio počinjen nasilno ili na osobito okrutan način kazna će se kretati od pet godina do kazne dugotrajnog zatvora (20 i više godina).

 

Minimalna kazna za dilere droge bit će tri, a maksimalna 15 godina zatvora, dok će u slučaju udruživanja kazna iznositi od pet godina do dugotrajnog zatvora.

 

Zatvorom od jedne do pet godina kažnjavat će se lihvari te počinitelji iznuda i ucjena (ako su iznude i ucjene nasilne ili uz uporabu oružja kazna će se kretati od tri do deset godina zatvora).

 

Sastavni dio KZ-a postao je i Vladin amandman po kojemu će se uvreda kažnjavati novčanom kaznom od 100 dnevnih dohodaka, a uvreda putem tiska, radija, televizije ili na javnom skupu kaznom do 150 dnevnih dohodaka.

 

Umjesto kaznom zatvora do šest, odnosno do dvanaest mjeseci ako je izrečena ili prenijeta putem medija, kako je bilo do sada, novčanim kaznama ubuduće će se kažnjavati i kleveta.

 

Zatvorska kazna ukida se i za iznošenje ili prenošenje osobnih ili obiteljskih prilika koje mogu škoditi časti ili ugledu - i za ta će se kaznena djela izricati samo novčana kazna.

 

Pooštravaju se uvjeti za izricanje uvjetne presude te produljuju rokovi zastare, s tim da zastara za kaznena djela počinjena na štetu djece ili maloljetnika počinje teći tek od njihove punoljetnosti.

 

U slučaju neplaćanja novčane kazne na vrijeme, odlukom suda tu će kaznu Porezna uprava naplaćivati prisilno, a ako to nije moguće novčana kazna bi se mogla zamijeniti radom za opće dobro.

 

Izmjenama KZ-a smanjuju se mogućnosti sudskog ublažavanja kazni, a mlađim punoljetnicima (18 godina) također će se moći izreći kazna dugotrajnog zatvora počine li teška kaznena djela.

 

Pooštravaju se kazne za primanje i davanje mita u gospodarskom te službeničkom poslovanju, napad na policajca tretirat će se najtežim zločinom, a uvjetni otpust neće se moći odobriti prije odsluženja dvije trećine zatvorske kazne (iznimno polovica kazne).

 

 

Obvezna primjena blažeg zakona

Članak 3.

(1) Prema počinitelju se primjenjuje zakon koji je bio na snazi u vrijeme kad je kazneno djelo počinjeno.

(2) Ako se nakon počinjenja kaznenog djela zakon jedanput ili više puta izmijeni, obvezno će se primijeniti zakon koji je blaži za počinitelja

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija