Jump to content

prometna nesreca sa smrtnom posljedicom


13613

Preporučene objave

Postovani,

Ne znam kako bi okarakterizirala ovaj problem. Naime radi se o tome da je vozacu motocikla izletjela starica iza zavoja koja je pretrcavala (??) cestu izvan pjesackog prijelaza. Starica je preminula u bolnici, vozac je ozlijeđen. S obzirom da je bila noc, slabo osvjetljenje, auto u suprotnom smjeru, vozac je vozio propisano, s kacigom, bez alkohola u krvi, te je staricu pokusao zaobici s lijeve strane, međutim nije uspio. Sto mozemo ocekivati? Zapisnik o ocevidu nemamo, nije podignuta nikakva prijava...

Zahvaljujem!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kaznena prijava svakako će biti podnesena, i to zbog kaznenog djela izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu sa smrtnom posljedicom. Naime, kod "mrtve glave" u prometu, to je uobičajena procedura. Međutim, to ne znači da će vozač biti i osuđen za to djelo. Naime, državno odvjetništvo će morati dokazati da je prometna nesreća nastala zbog krivnje vozača (dakle uzročno-posljedičnu vezu između vožnje motociklista i nastale nesreće).

 

Ključno će biti u ovom slučaju, prometno-tehničko vještačenje, koje će naložiti već državno odvjetništvo, u svom tzv. pretkaznenom postupku. Vještak će uzeti u obzir sve relevantne podatke - znači policijski zapisnik o očevidu, iskaze svjedoka (ako ih je bilo, možda u ovom drugom autu koji ste spomenuli) te iskaz vozača, te će na temelju svega toga izraditi svoj nalaz i mišljenje. Ovisno o nalazu i mišljenju vještaka, državno odvjetništvo će odlučiti da li će ići u optuženje ili odbaciti kaznenu prijavu. Ako vještak decidirano utvrdi da je do nesreće došlo isključivom krivnjom starice, vozač neće kazneno odgovarati.

 

Dobra je stvar što vozač nije bio alkoholiziran, a što se tiče brzine, to je već druga priča. Naime, ako je netko vozio propisanom brzinom, to ne znači automatski da nije kriv, jer ovdje će se postaviti pitanje da li je vozač prilagodio brzinu vožnje uvjetima na cesti. Nije svaka vožnja po ograničenju brzine ujedno i vožnja prilagođena uvjetima na cesti. Uzmite primjer autoputa - ograničenje je na 130km/h, međutim to ne znači da ako se vi vozite tom brzinom, ali na zaleđenoj cesti ili u koloni vozila pa sletite i izazovete prometnu nesreću, da nećete biti krivi.

 

U vašem slučaju vještak će procijeniti koja je brzina bila prilagođena uvjetima na cesti, zatim usporediti tu brzinu sa stvarnom brzinom vozača, i ako se podudaraju vozač neće odgovarati, a ako je stvarna brzina vozača bila veća, tada će se vještak očitovati da li bi vozač i da je vozio brzinom prilagođenom uvjetima na cesti, uspio izbjeći staricu. Ako je odgovor na to pitanje ne, vozač neće odgovarati (jer tada je za nesreću kriva isključivo starica), ali ako je odgovor da, onda hoće. Svakako se pripremite da će vam cijela ova priča potrajati neko vrijeme, jer vještačenja su prilično spora. Međutim, čak i u najgoroj varijanti, dakle da dođe do osude vozača, to će biti vrlo vjerojatno uvjetna osuda, imajući u vidu sve okolnosti slučaja, te osobito veliki doprinos starice.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala Vam puno na brzom i detaljnom odgovoru!

U međuvremenu smo saznali da je pješački bio u krugu od 50 m, što nam ide u prilog. Što se tiče uvjeta na cesti, bila je noć, svjetlo je naravno imao, taman je ugasio duga svjetla kad je vidio svjetla iz drugog smjera. Što se tiče brzine, kod motora je to uvijek upitno. Naime, moguće je da je vozač držeći se za upravljač dao unazad kako bi "spustio" motor koji se zbog naglog kočenja počeo propinjati, što bi uzrokovalo dodavanje gasa (kad potežete ručku unazad)....Pretpostavljam da nam odvjetnik treba tek kad dobijemo poziv za sud, dakle cca.godinu dana?

Hvala još jednom...pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nema problema...

 

Pretpostavljam da nam odvjetnik treba tek kad dobijemo poziv za sud, dakle cca.godinu dana?

 

Pa prije ćete dobiti poziv na tzv. prvo ispitivanje okrivljenika od strane državnog odvjetništva (vjerojatno relativno brzo, jer će biti potreban iskaz okrivljenog da bi se moglo napraviti kvalitetnije vještačenje), te u toj fazi možete angažirati odvjetnika, specijalistu za kazneno pravo.

 

Gledajte, staričin postupak vam svakako ide u prilog (i ova činjenica blizine pješačkog prijelaza), a što se brzine tiče, to će se precizno utvrditi vještačenjem. Nakon toga će i državno odvjetništvo biti pametnije, iako njihova praksa kod "mrtve glave" u prometu je da se s tim svakako ide u optuženje. Postupak će potrajati neko vrijeme, to je sigurno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija