Jump to content

Promjena plodouživanje u pravo na uporabu


Geca Jokić

Preporučene objave

Pozdrav svima, ako može savjet.Kuća i zemljište su darovnicom oca u cjelovitom vlasništvu majke s tim da je za njega upisano pravo dož. plodouživanja.Sada bi se ugovorom o ustupu i raspodjeli to prenijelo na sina s tim da se za oba roditelja upiše pravo uporabe i stanovanja.Pitanje je: dali se u sklopu ugovora o ustupu može ubaciti članak o njegovom odricanju od prava plodouživanja, i kako bi taj članak trebao izgledati, ili je potrebno raditi odvojenu ispravu (podnosi li je samo otac ili oboje, kako bi ona trebala izgledati i kako se ovjerava, samo potpis kod jb ili sud, solemnizacija, akt).

Zahvaljujem na pomoći!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dobrodošli su svi savjeti, ali posebno bih bio zahvalan g. Matrix76!

 

Pravite gresku sto izricito naglasavate necije korisnicko ime,jer bi dosad vec dobili odgovor,nadam se da ste shvatili.

Majka je vlasnica imovine sto joj daje za pravo da za zivota ustupi i raspodjeli imovinu medju nasljednicima,ali pri tome mora voditi racuna o odredjenim uvjetima.

Članak 106.ZN

(1) Ustup i raspodjela imovine valjani su samo ako su se s time suglasili sva djeca i ostali potomci ustupiteljevi koji su po zakonu pozvani naslijediti ga....

Prilikom sklapanja ugovora,majka moze za sebe i svog supruga osnovati pravo sluznosti,na nacin da ce u isti ugovor uglaviti klauzulu pravo dozivotnog uzivanja i koristenja.

Članak 110.ZN

(1) Prigodom ustupa i raspodjele ustupitelj može za sebe i/ili za svoga bračnog druga, ili za koju drugu osobu, odrediti osnivanje neke osobne služnosti ili stvarnog tereta na svim ili nekim predmetima ustupanja, ili ugovoritidoživotnu rentu u naravi ili u novcu, ili doživotno uzdržavanje, ilikakvu drugu naknadu.

(2) Ako su prava iz stavka 1. ovoga članka osnovana za ustupitelja i njegova bračnog druga zajedno, u slučaju smrti jednoga pripadaju u cjelini drugome do njegove smrti, ako nije što drugo ugovoreno ili ne proizlazi iz okolnosti slučaja...

Buduci da je otac zakoniti nasljednik svoje supruge,onda je nuzna i njegova suglasnost za sklapanje ugovora.

Članak 111.ZN

(1) Ustupitelj može ustupom i raspodjelom obuhvatiti svoga bračnog druga i tada je potrebnoda se on suglasi s tim.

(2) Ne bude li bračni drug obuhvaćen, njegovo pravo na nužni dio ostaje neokrnjeno...

Izjavu o ocevom odricanju od prava dozivotnog plodouzivanja necete uglavljivati u ugovor,vec ce se to rijesiti brisanjem u izvanparnicnom postupku na prijedlog oca,uz predocenu valjanu izjavu o odricanju.

Brisanje prava dozivotnog plodouzivanja;

1. Prijedlog 2x

2. Izjava o odricanju prava na doživotno plodouzivanje s izvršenom ovjerom potpisa osobe koja se odriče prava

3. Pristojba od 50,00 kn..

Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Matrix76;Pravite gresku sto izricito naglasavate necije korisnicko ime,jer bi dosad vec dobili odgovor,nadam se da ste shvatili.

 

Nije mi bila namjera nikoga uvrijediti, niti podcijeniti, već mi se jednostavno čini, čitajući druge postove i odgovore na njih, da ste vi najpotkovaniji (da se tako izrazim) znanjem. Ako se itko našao uvrijeđen, najiskrenije se ispričavam!

Vama zahvaljujem na odgovoru, a ako je moguće dali bi mogli napisati primjer kako sročiti izjavu o odricanju koju treba ovjeriti kod jb, da tu nešto ne pogriješim.

Zahvaljujem na pomoći, veliki pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija