Jump to content

napad nožem


markun

Preporučene objave

lijepo vas molim za savjet. Danas mi je u prometu vozač iz drugog automobila uletio ispred mene dok sam se vozio i naglo zaustavio svoje auto i izišao iz njega i počeo vikati kako sam mu oduzeo prednost. Tada je izvadio nož iz auta i krenuo prema meni i u jednom trenu zamahnuo. Uspjeo sam napraviti nagli korak nazad i izbjeći ubod. tada ga je supruga zaustavila. prolaznici su odmah zvali policiju i kad su došli za par minuta on je već otišao. Ja sam svoj iskaz dao policiji. Zanima me da li će policija proslijediti zapisnik DO i hoće li oni podnijeti optužnicu ili mogu i ja osobno podnijeti kaznenu prijavu protiv njega te ujedno potraživati i novčanu naknadu za ovaj šok koji sam doživio. Zanima me da li bi to bio pokušaj teške tjelesne s obzirom da je krenuo ubosti prema trbuhu? On je također kasnije bio na policiji.

 

hvala vam najljepša

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Po meni, ovo mora biti okarakterizirano kao pokušaj teške tjelesne ozljede, jer zamahivanje nožem u predjelu trbuha jasno implicira njegovu namjeru tjelesnog ozljeđivanja, osim toga vi ste naveli da ste se izmaknuli, tako da je jasno da to niste učinili, došlo bi do uboda.

 

Naravno da možete podnijeti kaznenu prijavu (bilo policiji bilo Općinskom državnom odvjetništvu), međutim smatram da će policija to ionako učiniti. Tako da bi prije svega bilo oportuno, da provjerite na Policijskoj postaji koja je vršila obradu predmeta (i to kroz tjedan-dva, s obzirom da velite da se to desilo danas), što se konkretno po njemu poduzelo - da li je još u fazi obrade ili je proslijeđen kroz kaznenu prijavu državnom odvjetništvu. Vi kao oštećeni imate pravo dobiti te informacije.

 

Što se tiče naknade štete, u ovom slučaju isključivo neimovinske zbog pretrpljenog straha, moći ćete je potraživati i to putem imovinsko-pravnog zahtjeva u kaznenom postupku kroz svojstvo oštećenika, glede kojeg zahtjeva će vas sud gotovo sigurno uputiti u parnicu. To je normalna procedura, jer se u kaznenom postupku imovinsko-pravni zahtjev dosuđuje samo u slučajevima u kojima je on kristalno čist, dakle kada nije potrebno izvoditi nikakve dodatne dokaze po tom pitanju (u ovom vašem slučaju biti će potrebno provesti vještačenje). A u toj parnici, vi ćete bez problema dobiti, jedino što će se tamo utvrđivati jest visina tzv. pravične novčane naknade (što će se utvrditi vještačenjem), jer će parnični sud biti vezan presudom kaznenog suda o krivnji okrivljenika za počinjeno kazneno djelo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije svega hvala na odgovoru. Samo me još zanima da li može DO podnijeti imovinsko pravni zahtjev za mene ili me u tom dijelu ne zastupa te bi to trebao sam ili po odvjetniku?

Kolika je šansa da se u kaznenom postupku rješava o imov-pr zahtjevu ili bi trebao čekati da se postupak završi?

 

unaprijed zahvalan

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

...da li može DO podnijeti imovinsko pravni zahtjev za mene ili me u tom dijelu ne zastupa te bi to trebao sam ili po odvjetniku?

 

Sami ili još bolje - po odvjetniku. DO s time nema nikakve veze.

 

Kolika je šansa da se u kaznenom postupku rješava o imov-pr zahtjevu ili bi trebao čekati da se postupak završi?

 

S obzirom na prirodu štete i potrebu vještačenja, šanse su nikakve. Pričekat da završi kazneni postupak, pa u parnicu. A možete i direkt u parnicu, al to vam ne bi savjetovao.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nema problema...

 

Što se tiče zastare vašeg potraživanja (naknade štete), to vas ne treba brinuti, jer prema čl. 231. st. 1. Zakona o obveznim odnosima - "kad je šteta prouzročena kaznenim djelom, a za kazneni progon je predviđen dulji rok zastare, zahtjev za naknadu štete prema odgovornoj osobi zastarijeva kad istekne vrijeme određeno za zastaru kaznenog progona", u ovom vašem slučaju taj rok zastare kaznenog progona iznosi 15 godina.

 

Gledajte, vama je najbitnije da postavite imovinsko-pravni zahtjev u kaznenom postupku i tim činom vi ste sigurni glede nastupa zastare vašeg potraživanja, jer jednom kada se s potraživanjem dođe pred sud, zastara više ne teče, već je u prekidu toliko dugo koliko traje postupak koji se vodi radi donošenja odluke o osnovanosti tog vašeg potraživanja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 mjeseci kasnije...

Molim Vas, nekoliko informacija!

 

Jedan mlađi čovjek (21 god) napao me je nožem ispred jednog kluba, tada sam ga prvi puta vidio. Prvo je mene i prijatelja napao fizički (sa još petoricom ljudi), dok smo ispred istog kluba jeli sendviče, a potom mene nožem. Nož nisam vidio sve dok me nije zarezao. Srećom zarezao me po šaci, odnosno prstima. Odmaknuo sam se a on se je i dalje prijetio nožem i mahao njime, sve dok ga njegovi prijatelji nisu uspjeli obuzdati. Tada je pobjegao. Ja sam odmah pozvao hitnu i policiju. Napravili zapisnike, meni pružili prvu pomoć i odvezli me u bolnicu. Ozljede su bile lakše, ali šivanje 3 prsta, zavoji i bolovanje do daljnjeg. Kako policija nije uspjela istu večer uhvatiti maloga, kroz 2 dana javila su se 4 svjedoka koja su ga prepoznala, kao i ja. Svi svjedoci dali su izjave u policijskog postaji, te sada oni pokreću sudski postupak?

Što mogu očekivati od postupka? Hoće li to ''dijete'' odgovarati za ovo? Također, inspektor mi je sugerirao da nakon što završi suđenje, da pokrenem privatnu parnicu za odštetu... Lakše ozljede, bolovanje (prsti su mi u mom poslu najbitnije ''oruđe'', jer radim podosta osjetljiv posao), pretrljen šok i strah, duševne boli... Da li se isplati povlačiti takvu parnicu i koja naknada se može očekivati?

Ne radi zarade, već da se mali nauči pameti

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vrlo vjerojatno će se podnijeti kaznena prijava protiv dotičnog, po meni zbog pokušaja teške tjelesne ozljede. Sada kada znate identitet počinitelja, isto možete napraviti i sami - za slučaj da policija ne bi ili bi se zadovoljila pokretanjem samo prekršajnog postupka.

 

On je dakle navršio 21 godinu, tako da neće uživati privilegije koje ima tzv. mlađi punoljetnik, odnosno provest će se "klasičan" kazneni postupak. U istom postupite kako sam napisao u prethodnim postovima u ovoj temi - imovinsko-pravni zahtjev, ali gotovo sigurno ćete s istim biti upućeni u parnicu. Svakako će se morati provesti vještačenje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala ... i isprike na mojim terminima, budući da sam arhitektonske struke i nikada nisam imao nikakvih iskustava vezanih za sudove i njihove postupke, stoga izraze i postupke nikako ne poznajem. a crnu kroniku ne čitam :) ...

kada sam davao drugi dan na policiji izjavu, rečeno mi je da ću dobiti poziv za sud i dalje je sve na njima. savjet, je li najbolje uzeti odvjetnika u ovom slučaju ili je slučaj ipak ''prelagan'' za takve poteze? buduci da nikako ne baratam zakonima mozda je najbolje uzeti odvjetnika da me zastupa kako ne bi doslo do ''mojih'' pogresaka...

 

hvala unaprijed

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Gaga, doista nema potrebe za isprikama. Pa zato ste i tu - da dobijete pomoć i neke smjernice za dalje.

 

Savjetujem vam da, obzirom niste "na ti" sa pravom da ipak angažirate odvjetnika kada stigne poziv. Stručna pomoć uvijek dobro dođe. Ponavljam, po meni bi za ovo morala ići kaznena prijava, ali nažalost policija se nekad zna u ovakvim situacijama "zadovoljiti" samo s prekršajnim postupkom. Ne bi bilo loše da upitate na policiji kamo su uputili predmet - na DORH ili na Prekršajni sud.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija