Jump to content

stranci, kaznena djela, trgovina ljudima, pitanje za znalce


Nalyada

Preporučene objave

Djevojka me je zamolila za pomoć i došla kod mene sa dokumentacijom

Ona je strana državljanka koju je doveo hrvatski državljanin. U njenoj zemlji uzeo joj je 3000 eura pred roditeljima i braćom, uz obećanje da će je zaposliti u svojoj firmi u RH. Došla je u 2 mj. sa turističkom vizom za koju je on poslao jamstveni list. Prije toga ju je pokušao prevesti preko Beograda bez vize pa nije uspio. Kada je došla, smjestio ju je kod poznanice mjesec dana a stanarinu je morala ona platiti od novaca koje je donijela sa sobom. Sljedeći mjesec ju je doveo u drugi stan koji je isto ona morala plaćati. On je izvlačio od nje novce na razne načine, sitne prijevare kao npr. kada je morala prevesti dokumente rekao joj je da je prijevod 100 eura a on je zapravo platio 80 kuna. Išla je na tečaj hrvatskog jezika koji je ona platila a pored svega radila mu je posao na svom laptopu (budući da je njena struka međunarodna trgovina, ugovarala mu je posao za njegovu firmu). U školi je upoznala djevojuku koja ju je odvela u drugi stan izvan kruga njegovih poznanika i tako su joj novi poznanici rekli da ona ustvari ima turističku vizu i da je on obmanjuje da bi izvlačio novac što ona nije znala jer svi dokumenti i ugovori su bili na hrvatskom. Kada sam vidjela dokumentaciju, rekla sam "Ovo je za kriminalisičku policiju": Imala je dva ugovora o najmu stana istog datuma, sa nepoznatim adresama i nepoznatim ljudima, na jednom je taj dotični prevarant se potpisao kao najmoprimac sa njenim imenom, u policiji ju je prijavio na adresi na kojoj nikada nije bila...i td.

Kada joj je izvukao sve novce počeo joj se prijetiti i tražiti od nje te papire. Odvela sam je u policiju da bi podigla kaznenu prijavu.

Žao mi je djevojke, sama je i došla je iz Afrike. Ima li ona kakvih prava za povrat svog novca jer nema nikakav pismeni ugovor da mu je dala novce osoim što na tim ugovorima o najmu na kojima je on krivotvorio podatke piše da je najam plaćen unaprije 6 mj. Budući da od nje nije uzeo putovnicu, može li se to definirati kao trgovina ljudima na bazi prijevare i obmane??? Da li vrijedilo svjedočenje njenih roditelja i braće u policiji njihove zemlje???

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Odvela sam je u policiju da bi podigla kaznenu prijavu.
Ukoliko je policija odradila svoj posao u suradnji sa DO sami će na osnovu izjave djevojke podnijet odgovarajuće kaznene prijave po službenoj dužnosti.

Pošto je došla sa turističkom vizom u 2 mjesecu a viza vrijedi samo 3 mjeseca (ukoliko joj isti nije riješio kratkotrajni boravak) bit će udaljena iz RH tako da sumnjam da će biti tu do prvog ročišta na sudu kad bi mogla tražiti povrat novca.Vjerovatno ni nema novca da angažira odvjetnika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Po ovome što ste napisali, teško da bi se ovdje radilo o kaznenom djelu trgovanja ljudima iz čl. 106. KZ-a. Naime, to kazneno djelo čini onaj tko "uporabom sile ili prijetnje, obmanom, prijevarom, otmicom, zlouporabom ovlasti ili teškog položaja ili odnosa ovisnosti, davanjem ili primanjem novčane naknade ili druge koristi radi dobivanja pristanka osobe koja ima nadzor nad drugom osobom, ili na drugi način vrbuje, preveze, prevede, skriva ili prima osobu ili razmjenjuje ili prenosi nadzor nad osobom radi iskorištavanja njezinog rada putem prisilnog rada ili služenja, uspostavom ropstva ili njemu sličnog odnosa, ili radi njezinog iskorištavanja za prostituciju ili druge oblike spolnog iskorištavanja uključujući i pornografiju ili za sklapanje nedozvoljenog ili prisilnog braka, ili radi uzimanja dijelova njezinog tijela, ili radi njezinog korištenja u oružanim sukobima ili radi činjenja protupravne radnje ". Dakle, trgovanje ljudima mora biti poduzeto s određenim ciljem (podebljano).

 

Ono što ovdje definitivno postoji jest produljeno kazneno djelo prijevare (čl. 236. KZ-a), ali će se tu postaviti i pitanje mjesta počinjenja djela (s obzirom da ste napisali da je ovih prvih 3.000,00 eura primio u njenoj državi, pa slijedom toga ta prva radnja iz produljenog kaznenog djela prijevare otpada iz naše jurisdikcije, ali ga se može za to prijaviti u njenoj državi), te kazneno djelo prijetnje (čl. 139. KZ-a), a ovisno o cilju prijetnje, moglo bi se raditi i o kaznenom djelu iznude (čl. 243. KZ-a). Moguće i još neka djela.

 

Dobro je da ste djevojku odveli na policiju, oni će sada dalje (sa DORH-om) raditi svoj posao, iako moram napomenuti kako će cijeli postupak biti prilično kompliciran, imajući u vidu da se radi o stranoj državljanki, koja će vrlo vjerojatno biti deportirana (po isteku vize), što će znatno otežati cijelu situaciju u eventualnoj kasnijoj fazi kaznenog postupka glede njezina ispitivanja, odnosno ispitivanja njezine obitelji kao svjedoka (koje će onda ići preko međunarodne pravne pomoći sa njihovom državom, a to je izuzetno kompliciran i dugotrajan postupak).

 

Uglavnom, vrlo vrlo komplicirana situacija, i veliko je pitanje kako i kada će se to riješiti, odnosno da li će se uopće i riješiti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Slažem se, ak je bilo prisiljavanja na rad. Premalo podataka je dano za konkretniji zaključak, ali svakako da, ukoliko "ovaj" to već opetovano radi, moglo bi se doći i do čl. 106. KZ-a. Iako će to biti jako teško, budući je cura iz Afrike, i to sve jako komplicira, proceduralno mislim. Al opet, kak si rekao - ovisi o trudu zamjenika DO zaduženog za predmet, iako je ovo općinska nadležnost, a oni su najopterećeniji.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Idemo po redu:

1. Napravio joj je jamstveno pismo u kojem je lagao da joj je rođaka (on je također njen zemljak sa hrvatskim državljanstvom). Ona mu nije ništa u rodu, Njoj je rekao da će joj napraviti radnu vizu i da će je zaposliti u svojoj firmi. Po vizu je morala ići i hrvatsko vleposlanstvo u susjednoj zemlji i u našem veleposlanstvu nitko ne priča njen jezik niti su joj rekli kakva je viza, vjerojatno nisu mislili da treba.

A on...zašto je njemu bilo važno da ona dođe u RH i još da daje krive podatke u policiji? Motiv???

2. Napravio je 2 ugovora o najmu upisujući lažne podatke, Na jednom ugovoru je ona kao najmoprimac a na mjestu potpisa njegov potpis.

Drugi ugovor je sa nekim trećim za stan u sasvim drugoj županiji. Sve ovjereno kod javnog bilježnika. U policiji ju je prijavio na adresi na kojoj nikad nije stanovala. Motiv tih obmana?????

3. Budući da ne zna hrvatski sve te papire je donio njoj izvlačeći novce koje je ponijela sa sobom. Tražio je od nje da mu ugovara poslove preko interneta za laži da će raditi u njegovoj firmi.

ISKORISTIO JE TO ŠTO NE ZNA HRVATSKI I NE POZNAJE NIKOGA OSIM NJEGA I NJEGOVIH POZNANIKA, DAKLE-ONA JE BILA OVISNA O NJEMU I NIJE IMALA DRUGOG IZBORA NEGO SE OSLONITI NA NJEGA I NJEGOVE LAŽI.

Kada je upoznala neku curu na tečaju hrvatskog jezika, ova ju je nagovorila da preseli kod nje kao cimerica. Tada je srela i druge ljude koji su joj rekli pravo stanje stvari. Međutim bilo je malo kasno jer je on već izvukao skoro sve novce koje je još imala i tada je počeo da joj se prijeti, nudio joj je da će je odvesti u Italiju i išao u MUP - tražio da joj ukinu vizu. Ona je dobila vizu 6 mj., znači vrijedi joj do 9 mj.

 

Prema zakonu o strancima, on je dužan plaćati njene troškove i uzdržavti je dok je ovdje sa vizom jer joj je jamac. Međutim on joj se prijeti, traži te papire, traži da joj ukinu vizu, napada njenog stanodavca i traži od njega da je izbaci iz stana. Motiv???

 

Ono najinteresantnije što sam danas saznala: Prijetio se prevoditeljici koja je prevodila njen iskaz, posjetio je ponovo njenog stanodavca i rekao da je pročitao iskaz. Stanodavac kaže da ga je vidio sa jednom djelatnicom MUP-a koja je supruga njenog prijatelja. Ako je on zaista pročitao zapisnik i to mu je dala ta supruga njegovog prijatelja koja radi u MUP-u, onda imamo i korupciju i kako može u tom slučaju teći istraga!?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nema šanse da se ovo riješi na bilo koji način do 9. mjeseca. A jednom kad cura ode iz RH i vrati se u Afriku, mislim da se ni neće riješiti. Najbolja solucija - otići direkt na Općinsko državno odvjetništvo sa prevoditeljem (možete i vi biti), ispričati sve do u najsitnije detalje, pogotovo ova najnovija saznanja glede postupaka ovog "dobročinitelja" (a koja očito nisu iznesena na policiji), posebno specificirati komplikacije koje će uslijediti zbog isteka vize (odlazak i posljedično kasnija otežana dostupnost) i zamoliti zamjenika zaduženog za predmet za iznimnu hitnost u postupanju, te za pomoć oko eventualne mogućnosti produženja boravka (iako će to teško ići). Ponavljam - veoma složen predmet, i zbog kvalifikacije uopće i zbog eventualnih kasnijih proceduralnih problema.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ona je dobila vizu 6 mj., znači vrijedi joj do 9 mj.
Viza se zbog određenih razloga može i skratit.(Nema novca,živi na lažnoj adresi...).Ovisno iz koje je zemlje (ima li rata,protjerivanje vjerskih ili političkih neistomišljenika..) dolazi moguće je da zatraži azil pa će to rješavat koju godinu a za to vrijeme će bit tu i svašta se može dogodit (naučit jezik kako treba i pronaći legalan posao).Neće propast država za još jednu osobu.
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nema uvjeta za azil, prema zakonu o azilu ne postoji niti jedno opravdanje za azil. Izvukao joj je masu novaca koji u njenoj zemlji vrijede puno više. Radila je tamo i njega je upoznala kao poslovnog partnera. Lažima i obmanama ju je naveo na dolazak. Prema zakonu o strancima obavezan je uzdržavati je do kraja boravka, odnosno dok joj ne istekne viza. No, ne znam da li može tražiti produljenje zbog tog sudskog postupka. Znimljiv je podatak o njegovoj prijateljici sa mupa-a koja radi na odjelu za strance. Njega sam osobno viđala i prije u društvu "rođaka" iz njegove matične zemlje. Djevojku je prijavio na sasvim drugu adresu od one gdje ju je smjestio kod poznanice koja je nije htjela prijaviti a da policija to nije otkrila, jer znamo da policija provjerava da li stranac zaista živi na toj adresi.

Malo ronije: (sad bi mogao naplaćivati jamstveno pismo i više od 3000 eura pošto smo u eu). Ne ide mu u prilog ni ponašanje pri posjeti njenom sadašnjem stanodavcu..

U policiji su mi rekli da bi ga se moglo optužiti za trgovanje ljudima da joj i jednom uzeo putnu ispravu. Međutim, nije, pa je to izgleda ključno. Ali je definitivno iskorištio njezino stanje i status. to govore papiri. ili je lud ili ima motiv koristoljublja.....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Lud nije.

Produženje vize neće dobit.

Zahtjev za azil može podnijet svako a da li će se odobrit je drugi par opanaka.U svakom slučaju procedura se prije mjeri u godinama nego u mjesecima.Zahtjev može dat u bilo kojoj PP (osim tu gdje mu radi prijateljica) a u međuvremenu jezik,pismo i traženje posla.Bolje da se požuri da je "prijateljica" ne torpedira iz države.

Stranac je dužan prijavit promjenu boravišta u roku 3 dana.

Jamstveni list se može "izgubit".

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija