Jump to content

Razvrgnuće suvlasničke zajednice


drale220

Preporučene objave

Poštovani,

 

supruga i njen brat su nasljedili 2 nekretnine. Obje su otprilike iste veličine i iste vrijednosti. Nalaze se u istom dvorištu. Vlasnici su obje pola-pola. Mi bi sada željeli da se podijeli imovina na način da svatko (ona i brat) dobije 100 % vlasništva nad jednom nekretninom. Svejedno nam je kojoj. On to ne želi. Da li postoji mogućnost da se to podijeli sudski i da svatko dobije jednu nekretninu u cijelosti?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani admini, moderatori i ostali korisnici foruma (kao i ja),

baka mi je umrla 1980. god. Tri sestre imale su sklopljen ugovor o dosmrtnom uzdržavanju iz 1971. god., prema kojemu sve tri dijele parcele (vinograd, šumu, polje, njivu, pašnjak itd). rasprava. Ostavinska rasprava je napravljena cca mjesec i pol kasnije. Jedna od sestara nije bila potpisnica navedenog ugovora, pa je pokrenula tužbu protiv ostalih radi dobivanja dijela zemlje. Tako da je 1993. god. doneseno konačno rješenje Općinskog suda s obrazloženjem: "...utvrđeno je da je ostaviteljica kao primaoc uzdržavanja dala davaocima uzdržavanja...(navode se imena triju sestara)....sve svoje nekretnine, pod uvjetom da je one uzdržavaju." Drugim rječima između ostaloga je tu i moja majka koja je umrala 2002., a nakon toga i druga sestra malo kasnije, koja nije imala djece. Ostala je živa jedna sestra, koja živi u dotičnom mjestu, koja ima jednu kćer. Gruntovno ni katastarski zemlja nije podijeljena 3 dijela. Još uvijek je vlasnički list na pokojnoj baki! Dobio sam informaciju od supruga umrle tete (bez djece), da su se je moja mama i teta odrekle svog dijela u korist treće (živuće) sestre. Uvidom u spise s Općinskog suda (zapisnici i rješenja po ostavinskoj raspravi), ipak tomu nije tako!

Razvrgnuće zajednice očito nije napravljeno s obzirom na gornji ugovor, u kojemu i stoji: "Primalac uzdržavanja dozvoljava davaocima uzdržavanja da se nakon njezine smrti uknjiže na nekretnine navedene u tač. 1 ovog ugovora i to na jednake dijelove."

 

Moja teta i dalje živi u istom mjestu. Dolazi joj kćer i zet s unucima i redovno pomažu u održavanju travnatih površina i voćnjaka.

Trebamo li brat i ja angažirati odvjetnika? Kako doći do svoje trećine? Kako možemo proknjižiti svoj dio gruntovno (vlasnički)?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija