Jump to content

Pitanje odgovornosti za posao, moguć otkaz...kako dalje?


ZastoJa

Preporučene objave

Već sma više puta pitala, nema odgovora...sad sam u stisci i mislim da će u ponedjeljak ili slijedećih par dana stvar eskalirati i stvarno mi treba pomoć, inače ću se morati sama snaći, a ne znam kako će to završiti.

 

Ukratko dakle: imam ugovor na određeno. Činjenično ne radim posao za koji sam potpisala ugovor (VSS), nego radim posao za koji treba SSS trogodišnja u dijelu tvornice koji je ilegalan, nije registriran, posao je čista fizikalija itd. U ugovoru mi stoje "i ostali poslovi po nalogu poslodavca". Do sad smo imali jednu upravu koja mi je usmeno naredila da radim tako kako sam do sad radila uz prijetnju otkazom ako nastavim slati im dopise u kojima ih upozoravam da ovo što rade nije legalno, da nek mi dozvole da se pobrinem oko toga, za što su me bili i navodno zaposlili, neka mi dozvole da radim svoj posao. No, stav je bio "ako nećeš raditi to što ti kažemo, znaš gdje su ti vrata". Ja sam to trpila, moj posao je radila uprava (jer netko ga je morao raditi da zadovolji zakonske obveze), a ja to u proizvodnji.

 

Sada je nova uprava....ustvari, dio je stari, ali činjenično imam novog poslodavca, novi je direktor. Već sa odlaskom starog su počeli (novi) problemi, jer sad svaki poziv koji se odnosi na moj posao i moje zadatke (a koje dakle nisam radila jer mi nisu dozvoljavali) svi samo proslijeđuju meni, a ja ne znam odgovarati na pitanja, ne znam ništa, ne znam što smijem, što ne....samo kažem nek pričekaju par dana dok ne riješim svoj status sa poslodavcem.

 

Imam još mjesec i pol za odraditi prema ugovoru. Nova uprava mi nije sklona, mislim da mi neće produžiti ugovor i da će tražiti novog radnika za to radno mjesto. U međuvremenu - što neka radim? Ja namjeravam tražiti novog direktora za razgovor (iako znam da će reći da nema vremena), i ponavljati da nek mi da da radim svoj posao, ako ne smatra da je to posao od 8h nek mi da ugovor na pola radnog vremena, ali radiit dva posla niti mogu niti hoću...A najvažnije - nije to niti moguće. Ne možete npr. raditi za šivaćom mašinom i istovremeno na telefon recitirati poreznoj kolika je ukupna plaća firme ili sl (i još k tome o toj plaći nemate ni podatke), karikiram malo, ali tako je otprilike bilo zadnjih par dana kod mene. Isto tako - znam da će tražiti ova nova uprava da ja potpisujem dokumente kao odgovorna osoba i to i za taj ilegalan dio da moram "skrivati"....taj ilegalan dio inače posluje već godinama, bile su i inspekcije i svašta i sve 5 (očito je stara uprava imala veze).

 

Smijem li ja uopće odbiti potpisivanje papira kao odgovorna osoba, ako taj posao nisam ni radila? Ako mi dozvole sad da ga radim, što da radim s tim ilegalnim dijelom, da tražim psolodavaca da sve on potpisuje?

 

Ja to ne želim, čak ni po cijenu posla. Ne želim uopće više biti tamo, ali bi željela odraditi barem do kraja ugovora ili dok ne nađem drugi posao, a da se u međuvremenu ne usosim zakonski nekako....poludjeti ću...neki savjet? Inače, i ovoj upravi sam već dostavila dopis da mi je onemogućeno raditi svoj posao, bla, bla....bez reakcije s njihove strane.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pročitao samo ovo, a i ono na koje nitko nije odgovorio, s razlogom. Naime, iz ove se priče može isčitati da je nekakva tvornica ilegalna???? (unatoč provedenim inspekcijskim nadzorima) i to je kao jedan od problema, a drugi bi bio da vi ne želite raditi izvanredne poslove niže stručne spreme od Vaše i sve to mjesec i pol prije isteka ugovora na određeno vrijeme?????

 

Što da Vam savjetujem? Pratim Vaše postove ovdje već nekoliko godina i jednostavno mogu zaključiti da imate probleme s poslodavcima (izgleda više njih) no ništa od navedenog nije u sferi radnog prava, već nečeg drugog no taj dio morate riješiti sama sa sobom poučena dosadašnjim iskustvom.... (sory na iskrenosti)........

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nemam ja problema s iskrenosti. Da, u prvu si - ali isto tako znaš iz koje sam struke i kako se gleda na takvu - uglavnom se takve ima pro forma, a kad se nešto dogodi onda završe kao oni iz HŽ-a i Karlovačke pivovare. Budući nemam nikakve veze i poslove nalazim sama, uglavnom se radi o tvrtkama koje su u velikim "sranjima", pa i ja onda s njima, a da će poslodavac podmetnuti leđa kad dođe inspekcija - nije za očekivati, jer nisam "ničija". No, negdje se može to nekako uskladiti, negdje ne. Uglavnom tamo gdje sam mogla - je tvornica propala, pa eto, mijenjam, tražim...

 

No, savjet zakonski mi nisi dao, svejedno. A ovo ostalo što si rekao je istina - ali se iz razloga koje oboje znamo, ne možeš staviti u cipele običnog smrtnika, pa je malo licemjerno da mi dijeliš ovakvu vrstu savjeta, ne čini ti se?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne, ne čini mi se. Svi smo mi u svojim karijerama prošli uspone i padove a ponekad je bolje podviti rep i uklopiti se u radnu sredinu i nakon određenog vremena i nastaviti s radom u struci. I dan danas nakon gotovo pa dvadesetogodišnjeg iskustva i ugovora kojim sam zaštićen recimo to maksimalno, ne libim se obavljati poslove koji ne odgovaraju mojoj ni stručnoj spremi, pa i onih za koje je propisana puuuuuuunoooooo veća mjesečna naknada od one koje primam, tak da ............nisam licemjeran, definitivno. A što se tvoje struke tiče, u pravu si, to je danas recimo to tako nužno zlo za poslodavca tako dugo dok se ne dogodi štetni događaj i dok se ne ostvare pretpostavke za provedbu raznih vrsta nadoknade štete po tim pitanjima, a u međuvremenu, eto to je tako.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija