Jump to content

ostavinska i nužni dio


zimbo

Preporučene objave

Iz vašeg upita nije jasno radi li se o ostavinskom postupku ili o parnici proistekloj iz ostavinskog postupka.

 

Ako se radi o ostavinskom postupku, vaš otac se može odreći nasljeđivanja u svoje ime (naglasak je na: u svoje ime!), pa na njegovo mjesto stupaju njegovi potomci. Ako ste vi jedini njegov potomak, onda stupate na njegovo mjesto u postupku.

 

Međutim, ovakvih upita je već bilo na Legalisu i pokazalo se da ovo u praksi baš i nije najsigurniji način, jer se može desiti da voditelj postupka ne uoči ovo "u svoje ime", pa postupi kao da se radi o običnom odricanju, a ono ima za posljedicu da pravo nasljeđivanja gube i potomci odricatelja. Zato pri davanju izjave treba biti pažljiv i ne potpisivati zapisnik ako nije savršeno jasno što je određeno.

 

Ako se vaš otac prihvati nasljedstva, uvijek vam ga može darovati bez poreza, budući da ste izravni potomak. Međutim, da biste taj ugovor mogli koristiti bez komplikacija npr. za uknjižbu darovane nekretnine, prvo bi trebalo utvrditi što točno čini darovanu imovinu, a to očigledno nije slučaj kad tu imovinu tek treba utvrditi.

 

Ako se radi o parnici, onda je vaš otac stranka, a izjavu o odricanju mislim da više ne može dati jer je ostavinski postupak prekinut. Može vas opunomoćiti da vi vodite postupak, a vi kao opunomoćenik možete uzeti odvjetnika. Međutim, za određene radnje (npr. priznavanje tužbenog zahtjeva) bit će potrebna pored opće i posebna punomoć, ako te radnje nisu izrijekom navedene u prvoj punomoći.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Rješavanje "bez suda" tj. vansudskom nagodbom je drugačiji postupak od zastupanja na sudu. Ne znam kakva vam punomoć treba za to.

 

U parničnom postupku punomoć za zastupanje se može dati izjavom na zapisnik ili pisanom izjavom koja ne mora biti ovjerena kod javnog bilježnika, ali sud može tražiti da bude ovjerena.

 

Opća punomoć od posebne se ne razlikuje po formi nego po sadržaju. Iz Zakona o parničnom postupku:

 

Članak 96.

Ako stranka u punomoći nije pobliže odredila ovlaštenja punomoćnika, punomoćnik koji nije odvjetnik može, na temelju takve punomoći, obavljati sve radnje u postupku, ali mu je uvijek potrebno izričito ovlaštenje za povlačenje tužbe, za priznanje ili za odricanje od tužbenog zahtjeva, za zaključenje nagodbe, za odricanje ili odustanak od pravnog lijeka i za prenošenje punomoći na drugu osobu te za podnošenje izvanrednih pravnih lijekova.

 

Dakle, za zaključenje sudske nagodbe potrebno je da u punomoći bude izričito navedeno takvo ovlaštenje. Najjednostavnije je da vam otac da punomoć u kojoj će vas odmah izričito ovlastiti i za sve ili neke od gore navedenih radnji.

 

Ali niste odgovorili jeste li u ostavinskom postupku ili u parnici.

 

Ako u ostavinskom postupku postanete stranka odnosno nasljednik temeljem odricanja vašeg oca, s ostalim sunasljednicima se možete dogovoriti i podijeliti ostavinu u okviru samog postupka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija