Jump to content

služnost i parcelacija


senderos

Preporučene objave

Pokrećem novu temu jer mi je jako bitna i hitna stvar, pa se nadam da mi netko može dati decidiran savjet. Bio sam kod odvjetnika, ali mi nije dao zadovoljavajući odgovor.

 

Dakle ja i susjed radili smo ugovor o diobi, jedan dio njegove čestice (nazovimo je čestica A) pripao je meni, na temelju toga smo radili i parcelacijski elaborat, stvorena je nova čestica između njegove i moje, nazovimo je čestica C. Ta čestica bi po ugovoru o diobi trebala pripasti meni, ali potreban je još jedan susjedov potpis, koji on ne da.

 

Problem je sljedeći: na njegovoj čestici A upisana je služnost prolaza u korist moje čestice, dakle upisana je u teretovnicu u zemljišniku. Sad je stvorena nova čestica, dakle čestica C, između moje i njegove. Na tu česticu nije u zemljišniku upisana služnost, nije se išlo za tim jer se računalo da je ionako moja po ugovoru o diobi.

 

Susjed mi sad pravi probleme i prijeti ograničavanjem služnosti puta ako mu ne ispunim neke zahtjeve, jer kao ta čestica još uvijek nije moja, a na nju nije upisana služnost.

 

Ja sam rješenje od zemljišnika kojim je ta čestica formirana dobio prije sedam dana, a rok za žalbu mi je 15 dana. Da li bih se trebao žaliti i tražiti upis služnosti i na novoformiranu česticu, barem do okončanja spora, dok ta čestica ne postane moja? Onda mi naravno služnost više i neće trebati. I šta sud traži da bi se služnost upisala? Meni bi bilo logično da su služnost odmah upisali, pošta kako sam čitao (odnosno jedan forumaš mi je odgovorio) stvarna služnost prati poslužnu nekretninu i u slučaju parcelacije.

 

Dakle da li bih trebao tražiti upis služnosti u teretovnicu i na novoformiranoj čestici (iako ona po ugovoru o diobi pripada meni, ali još nije došlo do prijenosa vlasništva u zemljišniku, a susjed komplicira)?

 

Kad sam to pitao odvjetnika on je bio nekako neodređen, kao nema oko toga problema, vi imate pravo proći. Imam, ali valjda je bolje da je crno na bijelo...

 

U svakom slučaju ću poći na sud idući tjedan, dok još imam vremena za žalbu. Ali svi kao odmahuju rukom na to pitanje, kao nema tu problema, vi imate služnost, ali vidim po forumu da iz tih služnosti nastane sto problema ako nije sve definirano...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija