Jump to content

kupovina građevnog zemljišta!!!!!!!!


anonimno

Preporučene objave

Trebam pomoć; kupujem zemljište; i ništa ne znam o tome: postupak; što učiniti nakon čega.

Znam da trebam provjerti vlasnički list. To jesam, putem interneta (nadam se da je to što nazivam vlasnički list stvarno to, jer se sve naziva posjedovnim listom i katastarskom česticom).

Zatim sklopiti kupoprodajni ugovor s kaparom; a zatim ??????????? Lokacijska dozvola, oslobađanje od poreza na prvu nekretninu (traže dokaz o prebivanju na toj adresi koju bi oslobodili od poreza, kako kad ju tek kupujem?). Na koga glasi lokacijska, kad se pokreće postupak upisivanja vlasništa?? I milion drugih pitanjam. Pa ako ima netko tko zna.....?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo linka za provjeru vl. lista u zemljišnoj knjizi http://e-izvadak.pravosudje.hr/mpweb/main.jsp, vi ste vjerojatno išli preko katastra, a to nije isto. Prije same kupovine savjetujem vam da preko ureda drž. uprave za prostorno uređenje ishodite potvrdu o namjeni zemljišta kako biste bili sigurni da se radi o građ. zem. Zatim ku npovina zemljišta, tj. sastavljanje ugovora, ovjera kod j.b., podnošenje ugovora na prijavu u poreznu upravu u roku od, čini mi se, 30 dana od potpisivanja. Zahtjev za oslobađanje od plaćanja poreza zbog kupovine nekretnine kojom rješavate stambeno pitanje nema nikakve veze s lokacijskom, a sve informacije možete dobiti u poreznoj upravi (daju vam popis dokumenata koji su potrebni za oslobađanje). Umjesto dokaza o prebivanju, dajete izjavu pod materijalnom odgovornošću da ćete na toj nekretnini sagraditi objekt koji ćete koristiti isključivo da biste riješili stambeno pitanje.(mala digresija, u slučaju oslobađnja od plaćanja poreza ako prodate tu nekretninu u sljedećih 5 godina plaćate porez kojeg ste bili oslobođeni) Svatko tko kupovinom nekretnine rješava stambeno pitanje ima pravo na porezno oslobađaje za određeni dio kvadrata, znači ne možete kupiti 5000 m2 i biti oslobođeni za cijelu površinu, a koji je to dio raspitajte se, pa vam savjetujem da zemljište kupite kao suvlasnik, naravno, ako postoji osoba s kojom biste riješili stambeno pitanje.

Što se tiče lokacijske, zahtjev za nju u pravilu podnosi vlasnik zemljišta (ili suvlasnici), a uz nju se prilaže idejni projekt napravljen od ovlaštenog arhitekta i preris kat. plana.

Postupak upisivanja vlasništva se pokreće prijedlogom općinskom sudu, zemljišnoknjižnom odjelu, a može se zatražiti odmah po ovjeri ugovora kod j.b.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija