Jump to content

ovrha za suposjed


ksaver

Preporučene objave

Poštovani,unaprijed se ispričavam nisam pravnik!Prije 24godine kupili smo čiste idealne dijelove kuće bez tereta upisane u ZK,od 4 dijeljenika,čije familijarno dijeljenje jenapisano opisno i bez iakove mjere na komadu papira koji su nazvali sporazumomo diobi kako bi se svi mogli upisati u zemljišne knjige i prodati svoj dio.Tuje uključen i anex zgrade sa ravnim krovom ,koju se imali u vlasništvu samopolovicu,dočim druga polovica bila je vlasništvo rođaka koji smo takođerkupili.Sporazumom su dijeljenici na krovu tog anexa koji smo kupili,nacrtali„pravo korištenja“dijeljenika.Peti član familije nije prodao svoj dio kuće idanas je upisan kao idealni vlasnik.Od njegove smrti jedna od njegovihnasljednika koja se doselila u kuću tužila me je radi utvrđenja i suposjeda,stogašto je krov anex pretvoren u dio moje kuće ograđen je i zatoren i predstavljaterasu.Izgubila sam spor nakon parničenja 19 godina ,potvrđena je presuda nažupanijskom sudu,usprkos toga što ne postoji niti aktivna niti pasivnalegitimacija, štoviše presudom je dobila CIJELU polovicu terase,umjesto 1/6kako je pisalo u Sporazumu.Nakon brakorazvodne parnice već sam 19 godina samoplodouživatelj zapisan u ZK. Sada će doći ovrha i vlasnik kuće nije nitiobavješten o tome i smatra da su mu povrijeđena ustavna prava vlasništva stogašto svakako nismo kupili pola anexa bez krova(1)i kako sud može pokloniti vjerulažnim svjedocima temeljem svjedočenja ane vlasničkom listu,te pokloniti tolike kvadratetužiteljici, kada joj etažiranjem zbog malog idealnog dijela ne bi pripalo.Mojapitanja:

1. Može li se ovrha osporit zbog promašene pasivnelegitimacije i aktivne legitimacije(pa dan danas nije upisana u zk,ističe usmenoda je ona vlasnik dosjelošću!)

2. Koji je pravni lijek s obzirom da je spor malevrijednosti pa nije dopuštena revizija?

3. Koji pravni učinak ima treća osoba(ako staviprigovor na ovrhu i kada se to radi?

4. Zahvaljujem!

uređeno: od burn
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Presuda je pravomocna i izvrsna.Kroz ovrsni postupak nemozete pobijati presudu.

Po pitanju prigovora trece osobe na ovrhu;

Članak 55.

(1) Osoba koja tvrdi da u pogledu predmeta ovrhe ima takvo pravo koje sprječavaovrhumože podnijetiprigovorprotiv ovrhe tražeći da se ovrhanatom predmetu proglasi nedopuštenom.

(2)Prigovorse može podnijeti do dovršetka ovršnoga postupka. Podnošenje prigovora ne sprječava provedbu ovrhe i ostvarenje ovrhovoditeljeve tražbine, ako ovim Zakonom nije drukčije određeno.

(3) Sud ćeprigovordostaviti ovrhovoditelju i ovršeniku i pozvati ih da se u roku od osam dana očituju o prigovoru..

Članak 56.

(1) Ako se ovrhovoditelj u propisanom roku ne očituje o prigovoru ili ako se usprotivi prigovoru, sud će podnositelja prigovora uputiti da protiv stranaka u roku od petnaest dana pokrene parnicu radi proglašenja da ovrhanapredmetuovrhe nije dopuštena, osim ako podnositelj ne dokaže opravdanost svoga prigovora pravomoćnom presudom ili drugomjavnom ispravom, ili javno ovjerovljenom privatnom ispravom, odnosno ako činjenicenakojima se temeljiprigovortrećeosobenisu općepoznate ili se mogu utvrditi primjenom pravila o zakonskim predmnjevama.

(2) Ako podnositelj prigovora dokaže njegovu opravdanost pravomoćnom presudom, javnom ilijavno ovjerovljenom privatnom ispravom, odnosno ako su činjenicenakojima se temeljiprigovoropćepoznate ili se mogu utvrditinatemelju pravila o zakonskim predmnjevama, sud će o prigovoru odlučiti u ovršnom postupku.

(3) Podnositelj prigovora može pokrenuti parnicu i nakon protekaroka koji mu je sud odredio sve do dovršetka ovršnoga postupka,ali je u tom slučaju dužan snositi troškove prouzročene prekoračenjem toga roka.

(4) U parnici iz stavka 1. ovoga članka treća osoba može tražiti da se utvrdi postojanje njezina prava ako joj ga koja od stranaka osporava.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem,uz pitanje,presuda je pravomoćna u ponedjeljak.Da li čekamo obavijest o ovrsi pa tada stavljamo prigovor treće osobe(vlasnika)ili prije ponedjeljka, ili kada?I još jedno pitanje,zaista ne postoji moguća revizija, a Ustavni sud(koji ne pobija presudu)ali zbog povrede prava jednakosti pred zakonom?Unaprijed zahvaljujem!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija