Jump to content

Oporučni nasljednik


Patnik

Preporučene objave

Ja sam oporučni nasljednik na temelju oporuke ostavitelja koja je potpisana sa dva svjedoka koji su voljni to iznova službeno i potvrditi. Ostavitelj nije imao zakonskih nasljednika jer je bio samac, a naslijedio je nekretninu po mami koja je također bila jedinica. Moj predmet je Općinski sud u ostavinski postupak predao javnom bilježniku koii je kako kaže - a postupak se vodi od siječnja ove godine. Stvar je bila ponajprije izvješena na javnoj ploći Općinskog suda u Zagreb, a potom je to objavljeno u Narodnim novinama. Rok od 6 mjeseci je već odavna prošao, a od bilježnika ni glasa. Ja nemam novaca za pravnog zastupnika pa me zanima da li je javni bilježnik zakonski vezan predmet riješiti u nekom zakonskom roku. Ja imam kupca, međutim bez rješenja ne mogu ništa učiniti. Bez posla sam i živim od socijalne pomoći, a u nekretnini živim već više od 10 godina, nekih 10 do smrti ostavitelja zajedno sa njime jer sam ga u bolesti njegovao pa mi je u znak zahvalnosti oporučno ostavio svoju kuću. Pitaje glasi: kako teče postupak i da li javni bilježnik ima neki rok u kojem pred,et mora riješiti. Zahvaljujem na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Čl. 243. Zakona o nasljeđivanju -

 

"(1) Povjereni postupak provođenja ostavinske rasprave javni je bilježnik dužan provesti u roku koji mu sud za to odredi računajući od dana primitka predmeta.

 

(2) U slučaju da javni bilježnik iz opravdanih razloga ne uspije u roku iz stavka 1. ovoga članka provesti sve radnje, dostavit će o tome izvješće sudu u kojem će obrazložiti razloge zbog kojih nije dovršio postupak."

 

Imajući u vidu da je predmet povjeren na rad bilježniku u siječnju, i činjenicu nepostojanja poznatih zakonskih nasljednika (te posljedično obvezu pozivanja oglasom iz čl. 218. ZN-a), pretpostavljam kako mu je dat rok od godine dana. Provjerite za rok, ako je "probijen", a nije obrazloženo zašto, možete se obratiti sudu koji mu je predmet povjerio u rad i tražiti zaštitu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija