Jump to content

Pravo služnosti puta


mentrex

Preporučene objave

Situacija je sljedeća, riječ je o dvojnom objektu te do bi se došlo do moje kuće moram proći susjedovim dvorištem. Tako je već preko 30 godina te oba dvije kuće su naslijeđene. Susjed koji ne živi u kući i kojemu je to vikendica te koju je naslijedio pred malo odlučio ju je prodati.

 

Sada nam daje ultimatum pošto dogovor oko korištenja puta je bio usmeni naravi da ako ne kupimo kuću po znatnoj višoj cijeni od tržišne da riskiramo da novi vlasnik nam onemogući prolazak te samim time i upotrebu kuće. Da li je to moguće? Te koji bi bili "lijekovi"?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U vašem slučaju, stvarna služnost (puta) osnovana je na temelju zakona - dosjelošću, jer ste je posjedovali izvršavajući njezin sadržaj kroz 20 godina (vi velite čak i 30), a vlasnik poslužne nekretnine se tome nije protivio.

 

S obzirom da služnost nije upisana u ZK, temeljem odredbe čl. 228. st. 2. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima - "tko stekne pravo služnosti temeljem zakona, ovlašten je ishoditi upis stečenog prava u ZK". Znači, zatražite upis prava služnosti u ZK, a kada je jednom to pravo upisano kao teret poslužne (susjedove) nekretnine, nitko vam više neće moći ništa.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Znači, nadležnom Općinskom sudu trebate podnijeti tužbu za utvrđenje prava služnosti puta protiv vlasnika poslužne nekretnine (sud će donijeti tzv. utvrđujuću presudu), te ujedno odmah i zatražiti da se u ZK upiše zabilježba spora, tako da svaki potencijalni kupac nekretnine može jasno vidjeti što mu "prijeti" ukoliko kupi tu nekretninu. Po pravomoćnosti presude, upisati pravo služnosti kao teret na poslužnoj nekretnini.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija