Jump to content

Solidarna naknada štete za ukradenu robu???


sekii27

Preporučene objave

Poštovani imam pitanje oko privatne tužbe za djelo krađe, naime moj suprug je 2004. godine upao u glupu situaciju, dva klinca koja on pozna sa ulice su ga zamolili da im pomogne nešto prebaciti autom pošto je on tada jedan od rijetkih mlađih osoba s autom predpostavljam, on je pristao, i kad je vidio kad su se doveli na mjesto da se radi o ukradenoj robi poludija je ali je već naravno bilo kasno......da skratim priču, klinci su uhvaćeni, moj suprug je optužen za tešku krađu (jedan od njih je elegantno iz svojstva osuđenika prešao na svjedoka)-ne znam kako a moj suprug zauzeo lijepo njegovo mjesto okrivljenika....i osuđen na 2 godine uvjetno. Da je bilo pameti trebao je onda uzeti odvjetnika ali on to nije smatrao nečim strašnim i mislio je da nema potrebe jer "nije ništa ukrao" samo je vozio a nije znao ni što ni odakle, što su i potvrdila oba kradljivca i što piše u sudskim spisima....Uglavnom sad znači 8 godina poslije na vrata mu dolazi lik (ne poštar) i uručuje mu snop papira bez kuverte (tko je otvorio??) i on potpisuje jer je mislio da je ponuda za uređenje stana pošto smo tih dana okruženi majstorima i ponudama.... kad ono firma od koje je otuđeno traži sudskim putem naknadu štete
solidarno
od oba okrivljenika u iznosu od 12 500 kn(procijenjena šteta) + zatezne kamate (kakve zatezne od čega, kojeg datuma) kad dosad ništa nije dobio, računao je da je odslužio uvjetnu i riješena stvar....Ima raspravu za 5 dana pa me zanima što da činimo, on bi i platio nekako 6 000 kn pa da nas puste na miru da živimo dalje ali sam imala čuti od poznanice odvjetnice da ako ovaj drugi ništa ne plati da mogu mog muža tužiti za cijeli iznos? Može li se nagoditi bez kamata? I otkad teću kamate kad on NIKAD nije dobio ništa za plaćanje ičeg?? Ovo je prvi put da vidimo da je pokrenut postupak od strane oštećene firme? Molim hitan odgovor,

 

Hvala :tuzan:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

...jedan od njih je elegantno iz svojstva osuđenika prešao na svjedoka - ne znam kako a moj suprug zauzeo lijepo njegovo mjesto okrivljenika...

 

Moja pretpostavka jeste da je taj jedan priznao djelo, dok ovaj drugi i vaš suprug nisu, pa je stoga došlo do razdvajanja postupka, tako da je ovaj koji je priznao u zasebnom postupku "brzinski" osuđen, i tada je u postupku prema ovom drugom i vašem suprugu mogao imati svojstvo svjedoka.

 

...kakve zatezne od čega, kojeg datuma...

 

Od dana počinjenja štete.

 

...ali sam imala čuti od poznanice odvjetnice da ako ovaj drugi ništa ne plati da mogu mog muža tužiti za cijeli iznos?

 

Točno. Bit solidarnosti jeste u tome što svaki solidarni dužnik vjerovniku odgovara za cijeli iznos, a vjerovnik je taj koji izabire od kojeg dužnika će naplatiti potraživanje, i jasno da će izabrati onog od kojeg je naplata brža. Naravno, tada taj dužnik koji je platio cijeli dug (ili više od onog dijela koji otpada na njega), može od ovog dužnika koji nije platio ništa (ili manje od dijela koji otpada na njega) tražiti onaj dio koji otpada na njega.

 

U ovom slučaju ovih 12.500.00 kuna + zka dijeli se na jednake dijelove između vašeg supruga i ovog drugog, ali što će oštećenik napraviti, to samo on zna. Moja pretpostavka je da će ići sa naplatom cijelog iznosa prema onom koji je, ajmo reć "bogatiji", a onda neka taj rješava sa ovim drugim dio koji otpada na njega.

 

Može li se nagoditi bez kamata?

 

Može pokušati, ali ne vjerujem da će oštećeni na to pristati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nije mi jasno kako zakonske zatezne kamate mogu ići od počinjenja štete, pa gdje je dospijeće, nikad ništa nije dobio da plati išta tek sad nakon 8 godina odmah s kamatama, pa gdje su dosad bili, ne shvaćam te kamate, zašto nije dobio dosad da plati iznos od 12.500 pa ako ne plati onda da mu nabiju kamate, nije uopće dosad došlo ništa, to je ko da meni netko pošalje da platim račun sa kamatama a račun nikad nisam ni dobila, znači nisam ni imala priliku platiti ga bez kamata, pa zar kamate na idu kao kazna za neplaćanje računa, a kako ćeš išta platiti ako ne znaš da će ti doći i ako nikad ne dobiješ račun?? da li savjetujete uzimanje odvjetnika za ovaj slučaj? Kako da se uopće branimo na raspravi sa kojim argumentima? Taj drugi momak valjda radi negdje na crno, ni ne znamo gdje je...nesređena familija i sl. ali gdje je logika da moj mož koji uopće nije ništa ukrao nego vozio na kraju plati za tuđe grijehe zato što zarađuje plaću i uredno plaća poreze državi???? grijeh je pokušati normalno živjeti... I kako to nakon 8 GODINA PA JEL IMA TU ZASTARE??? :bjezi:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nije mi jasno kako zakonske zatezne kamate mogu ići od počinjenja štete...

 

Čl. 1086. Zakona o obveznim odnosima - "Obveza naknade štete smatra se dospjelom od trenutka nastanka štete". U ovom slučaju od trenutka počinjenja djela, i od onda teku zka (preciznije dana nakon toga).

 

...da li savjetujete uzimanje odvjetnika za ovaj slučaj?

 

Ne bi škodilo.

 

Kako da se uopće branimo na raspravi sa kojim argumentima? Taj drugi momak valjda radi negdje na crno, ni ne znamo gdje je...nesređena familija i sl. ali gdje je logika da moj mož koji uopće nije ništa ukrao nego vozio na kraju plati za tuđe grijehe zato što zarađuje plaću i uredno plaća poreze državi????

 

Nemate nikakvih valjanih argumenata. Na to sve je trebalo misliti još za vrijeme kaznenog postupka, jer sada je "otišla baba s kolačima". Trenutno imate pravomoćnu presudu kaznenog suda kojom je utvrđena kaznena odgovornost vašeg supruga i time je parnični sud vezan. On neće ići u raspravljanje ovoga što vi navodite. U interesu vam je da se dogovorite, barem o nekom obročnom plaćanju, ali platiti će svakako morati. Koliko? Najmanje pola, ali ako oštećenik odluči ići u naplatu prvo od njega (što je sasvim realno, obzirom na ove podatke koje ste iznijeli o ovom drugom), onda moguće i sve.

 

I kako to nakon 8 GODINA PA JEL IMA TU ZASTARE???

 

To treba provjeriti, ali smatram kako je oštećenik zasigurno postavio imovinsko-pravni zahtjev u kaznenom postupku, i time zastara svakako nije nastupila. Ali treba provjeriti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na brzom odgovoru :moli:. Znači ne preostaje nam ništa drugo nego platiti, ako bi uzeli odvjetnika na temelju čega bi on uopće radio obranu? Znači dobili smo poziv za raspravu i tužitelj predlaže naslovnom sudu presudu da se plati 12500 + zakonske zatezne kamate. Da li sud može odlučiti da se skinu kamate, mislim ako pokažemo dobru volju za plaćanje možemo se i zeznuti jer će onda nama pokupit svu lovu a onaj drugi će proći odlično, a ako ne platimo onda će nam nabijati kamate do neba i sad su već tko zna kolike? Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

...ako bi uzeli odvjetnika na temelju čega bi on uopće radio obranu?

 

Pa na temelju ovog što ste napisali, nema nikakave obrane. Dužni ste i morat ćete platiti.

 

Da li sud može odlučiti da se skinu kamate, mislim ako pokažemo dobru volju za plaćanje možemo se i zeznuti jer će onda nama pokupit svu lovu a onaj drugi će proći odlično, a ako ne platimo onda će nam nabijati kamate do neba i sad su već tko zna kolike?

 

Ne, jer kamate su stvar dispozicije i dobre volje oštećenika (tužitelja), a što će on odlučiti, to ćete vidjeti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija