Jump to content

Izgubljena tužba za povrat alimentacije koja ne pripada drugoj strani


sana79

Preporučene objave

Poštovani,

molim vas savjet i neko objašnjenje.

Naime djete je po završetku rastave pripalo ocu i ja sam dobila riješenje općinskog suda da će živjeti kod njega i da počnem plaćati alimentaciju.Na to riješenje sam ja uložila žalbu na županijski sud na čiju odluku se čekalo oko 10 mjeseci. S obzirom da je i prije prvog riješenja djete živjelo pola mjeseca kod oca i pola mjeseca kod mene a kako riješenje tog općinskog suda nije postalo pravomoćno zbog uložene žalbe dijete je i dalje živjelo tako tj pola mjeseca kod oca i pola mjeseca kod mene i ja u tom periodu nisam plaćala alimentaciju.

Županijski sud je nakon 10ak mjeseci potvrdio odluku općinskog suda i presuda je postala pravomoćna. Dijete sam odmah dala ocu i počela plaćati alimentaciju.

Međutim,dobila sam ovrhu na 50 posto plaće zbog neplaćene alimentacije za to vrijeme čekanja odluke županijskog suda koja je uvećana za nekih 7 tis kuna na kojoj osnovi nemam pojma jer detaljan opis kamata i troškova nisam nikad dobila.Takođe nisam dobila niti obavjest da sam tužena za tu alimentaciju te mi je tako uskraćeno i pravo žalbe na ovrhu.Uglavnom ovrha je sjela i uredno mi je skinuto oko 19200kn od početnih tuženih 12000kn.

Ja sam potom pokrenula postupak povrata tih 19200kn i na sve upite da li imam šanse to dobiti svi su rekli da 100 posto mi to trebaju vratiti s obzirom da u tom periodu presuda nije bila pravomoćna a djete je živjelo pola pola pa smo tako oboje jednako snosili troškove za dijete,od hrane i obuće i odjeće, apsolutno svega.

Međutim nakon 4 godine došlo je riješenje da ja nisam u pravu i da je ta alimentacija pripadala njemu bez obzira što je djete živjelo pola pola što je i sam potrvdsio na sudu kao i mnogi moji svjedoci.

Mene sad zanima na koju osnovu je on dobio sud a ne ja i da li ja mogu više išta učiniti po tom pitanju?

Moja odvjetnica je poslal žalbu na županijski sud ali bojim se da ako je ovo ovako ispalo da ništa neće biti ni od toga.Ko je tu u pravu, ko je kriv i kako si pomoći?

Molim vas pomozite mi. Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

103 pregleda i ni jedan odgovor :((((((((((((((

Dajte pomozite... moram platit 8000kn njegovih troškova jer sam izgubila. svoju odvjetnicu...s čim...mogu u zatvor jedino...

 

Žalba je na županijskom od 5mj i to bu skoro došlo jel? Ak i županijski odluči da nisam u pravu ode sve kvragu.

 

U riješenju su napisali da je tužbeni zahtjev djelomično osnovan ali da je ipak odbijen.

Činjenica je da je živio pola pola ali to ne znači da ja nisam trebala plaćat alimentaciju. Tako su napisali. I da kao novac sam tražila od II. tuženika a ne od I. tuženika-djeteta pa kao ni to nije osnovano a novac je sjeo na račun II. tuženika jer je I. tuženik maločljetan.

 

Šta mogu očekivati od župnijskog suda???? bananu jel???

 

Odvjetnica je napisala da čl 46 st 1 toč 10 Oz-a je opravdan u mom slučaju jer ja nisam mogla istaknut u sporu od odluke općinskog do odluke županisjkog da će dijete živjeti pola pola jer nismo mogli ni znat kakva će bit II st presuda i ako dijete nije živjelo kod II. tuženika ne pripada mu pravo uzdžavanja jer se radi o stjecanju bez osnove.

Takođe smo naveli da smo usmjerili zahtjev na II tuženika jer je I.tuženik maloljetan a novac je sjeo na račun II tuženika.

Smatramo da su žalbeni razlozi člankom 353 ZPP-a osnovani.

 

JESU LIII??? pomoziteeeee

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pravo uzdržavanja ne pripada roditelju kod kojeg djete živi.

pravo uzdržavanja pripada djetetu, sa tim novcem raspolaže roditelj kod kojeg djete živi,

po sudskoj odluci.

tužbu radi osporavanje uzdržavanja trebala si podijeti protiv djeteta zastupano po zz ocu.

normalno je da si izgubila spor obzirom da drugotuženiku nisi dala novac.

promašena pasivna legitimacija.

odvjetnica te dobro provozala ili nema pojma.

digni kredit i plati dug. za druge savjete je sad kasno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pa spor je bio i na I. tuženika dijete i na ii tuženika oca ali novci su sjeli njemu na račun pa je od njega tražen povrat novaca...neznam jel odvjetnica u pitanju ali po tome sam izgubila samo zbog odvjetnice???

a kredit nemogu dić jer imam već jedan,plaćam alimentaciju i kad padnem na 2600kn porodiljnog od sljedećeg mjeseca neznam otkud će mi uzet novac a uz to imam još jedno djete u drugom braku kojem će bit uskraćeno sve.

Jer od 2600kn plaćam 1000kn alimentacije i 750kn kredita...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija