Jump to content

problemi u ostavini (bračna stečevina?)


k_horvath

Preporučene objave

poštovani, molim savjet u vezi mog problema:

- vanbračno sam dijete, otac nas je davno napustio i ostavio u teškoj materijalnoj situaciji, nije me htio priznati, sudski je očinstvo davno utvđeno, plaćao je alimentaciju te nismo imali kontakte. on se još davno ponovo oženio, nedavno je umro te smo njegova supruga i ja jedni nasljenici.

- njegova imovina se sastoji od jedne vikend kućice (u kojoj je on vlasnik 1/1) i stana kojeg je on vlasnik 1/2 a 1/2 njegova supruga.

- njegova supruga tvrdi kako će mi osporavati pravo i na 1/2 kućice i na 1/4 stana jer će tražiti iz oba dijela izdvajanje bračne stečevine te da će dokazivati kako je tijekom braka doprinosila i zarađivala više od njega, te da ju nikakvi dogovori o tome ne zanimaju.

sada me zanima:

- kada na ostavinskoj kod bilježnika prihvatim nasljedstvo prema zakonu, da li ona odmah mora tražiti izdvajanje bračne stečevine tj. ako je odmah traži hoće li bilježnik automatski umanjiti ostavinsku masu i trebam li odmah tada prigovoriti na to, prekida li se tada ostavinska zbog spora?

- koga će od nas bilježnik poslati da sudskim putem riješi spor obzirom ja tražim samo svoj zakonski dio?

- isplati li mi se ulaziti u takav spor ili da joj sve prepustim odmah???

 

unaprijed vam zahvaljujem!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Niste naveli kojim temeljem i kada je vaš otac postao vlasnik vikendice i 1/2 stana.

 

Ako je to stekao prije braka sa sadašnjom suprugom, darovanjem ili nasljeđivanjem, onda ta imovina ne ulazi u bračnu stečevinu.

 

Ako ju je stekao za vrijeme braka, onda supruga ima pravo potraživati dio na ime bračne stečevine.

 

Kad javni bilježnik ustanovi da postoji spor oko toga što čini ostavinu, uputit će u spor nasljednika čije pravo smatra manje vjerojatnim, a ta ocjena će ovisiti o odgovoru na prethodno pitanje tj. o načinu stjecanja te imovine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala vam na brzom odgovoru!

 

Obje nekretnine stečene su u braku sa sadašnjom suprugom, 80-tih godina.

Zanima me koliki će dio izuzimanjem bračne stečevine uću u ostavinu? Pretpostavljam da će njena bračna stečevina u vikendici biti 1/2 (jer trenutno u vlasničkom listu nema ništa) ali šta je sa stanom gdje ona već ima 1/2, hoće li joj automatski pripasti još 1/4 njegove polovice pa će ostavina (u stanu) ostati 1/4 stana koja se dijeli između nas dvoje?

 

Također, zanima me hoće li se po pitanju njihove bračne stečevine raspravljati u okviru starog Obiteljskog zakona (onog do 1999. god.) ili po novom?

 

Zahvaljujem!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Izdvajanje bračne stečevine iz ostavine potrebno je kad imovina glasi na ostavitelja, ali zakon priznaje bračnom drugu da je i on suvlasnik te imovine (odnosno dijela) iako kao takav nije upisan.

 

Ako je bračni drug upisan kao suvlasnik zajednički stečene imovine u odgovarajućem dijelu, onda ne može tražiti izdvajanje bračne stečevine još i iz dijela koji pripada samo ostavitelju. To znači da u slučaju stana 1/2 već glasi na suprugu kojoj i pripada, a 1/2 je samo ostaviteljeva imovina i kao takva se dijeli na vas kao sunasljednike. Dakle, trebali biste naslijediti 1/4 stana i 1/4 vikendice.

 

Što se tiče toga koji obiteljski zakon vrijedi, to nažalost ne znam. Nadam se da će vam odgovoriti netko tko se u to razumije. Prema ranijem zakonu doista se bračna stečevina ne mora dijeliti popola, i čini se da je to ono na što supruga vašeg oca računa.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Također, zanima me hoće li se po pitanju njihove bračne stečevine raspravljati u okviru starog Obiteljskog zakona (onog do 1999. god.) ili po novom?

 

Evo odgovora -

 

Ovdje također valja upozoriti na odredbe starog Zakona o braku i porodičnim odnosima koji se primjenjuje na imovinske odnose bračnih drugova sve do 01. srpnja1999. godine., kada je počeo važiti novi Obiteljski zakon. Prema odredbama tog zakona određeno je da je imovina koju su bračni drugovi stekli radom za vrijeme trajanja bračne zajednice ili potječe od te imovine, njihova zajednička imovina, u kojoj se suvlasnički udio svakog bračnog druga određuje prema njegovom doprinosu u stjecanju te imovine. Dakle, tek od 01. srpnja 1999. g. bračna stečevina se određuje tako da su bračni drugovi u jednakim dijelovima suvlasnici u braku stečene imovine. Slijedom navedenog, u Vašem slučaju postavlja se pitanje koliko su otac, a koliko majka pojedinačno pridonosili u stjecanju zajedničke imovine do 01. srpnja 1999.g.??
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kad je riječ o stanu, može se smatrati da su supružnici sporazumno podijelili vlasništvo pri stjecanju tako što su se upisali kao suvlasnici u 1/2 svaki. Dakle, mislim da su šanse supruge da tu dokaže još i neku dodatnu bračnu stečevinu povrh polovine male.

 

Kod vikendice (paradoksalno - baš zato što se nisu podijelili) supruga vjerojatno ima veće šanse dokaže da je njezin udio veći, ali ne i da je njezino vlasništvo u cijelosti. S obzirom da bi takav spor mogao potrajati jer dokazivanje doprinosa u stjecanju za davna vremena nije jednostavna stvar, suprugina namjera da se spori mi se ne čini razumnom i moguće je da ona vrši pritisak samom prijetnjom dugotrajnog spora.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija