Jump to content

Dohrana i darovni ugovor ?


anonimno

Preporučene objave

Postovani, molim za savjet. Moja majka zeli darovati nekretninu kojoj je vlasnik dvjema unukama, svakoj u 1/2 dijela. Unuke su maloljetne (11 i 13 g.). Takodjer, moja majka bi se zeljela osigurati da ju danas-sutra, kada unuke budu punoljetne, one ne izbace iz kuce (koju im daruje sada). Da li se u darovni ugovor moze "ugraditi" klauzula o obaveznoj dohrani majke i njezi (npr. od strane obaju roditelja te djece, tocnije sina i snahe) do punoljetnosti djece, te da djeca preuzimaju tu obavezu po stjecanju punoljetnosti ? Unaprijed hvala na savjetima !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Majka može darovati nekretnine svojim unukama i pri tome si ostaviti pravo doživotnog uživanja i stanovanja. Nadalje, Ugovor o doživotnom ili Ugovor o dosmrtnom uzdržavanju je strogo formalni pravni posao, odnosno ne mogu stranke biti roditelji djece, a da uzdržavanje daju djeca. Dakle, onaj tko sklapa ugovor kao davatelj uzdržavanja, taj to mora i biti.

Pitanje je šta majka želi. Da li želi samo nekretenine darovati unukama i imati mogućnost života u darovanim nekretninama sve do svoje smrti ili želi da ju unuke i uzdržavaju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U svakom slucaju puno hvala na odgovoru i pomoci, dali ste nam odgovor koji smo trazili. U osnovi, majcina zelja je da, dotle dok je ziva, ne bude izbacena iz kuce koju je gradila sa pok. ocem. Ovo o dosmrtnom uzdrzavanju sam shvatio, djeca je sigurno ne mogu uzdrzavati (sada), to mozemo mi, znaci, to je poseban ugovor s nama, a djeci daje darovni ugovor sa klauzulom dozivotnog uzivanja i stanovanja. Bilo bi jako lijepo da ju unuke mogu uzdrzavati i njegovati kad postanu punoljetne i zaposle se, naravno, jer bi to znacilo da ce zivjeti jos puno lijepih godina. Za sada su baka i unuke u onom najljepsem dobu, kad obozavaju jedni druge. I to je zaista nesto lijepo, bilo bi bajka kada bi tako i ostalo. Tko zna ? Mozda se i ostvari. U svakom slucaju, hvala jos jednom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Jedna te ista nekretnina vam ne moze biti predmet dva razlicita ugovora.

 

Baka moze ugovorom o darovanju unukama darovati nekretninu s teretom prava stanovanja u nekretnini dok je ziva.

 

Uzdrzavanje, bilo ono dozivotno ili dosmrtno (jedna od vaznijih razlika je trenutak prijenosa vlasnistva) mozete ugovoriti ali onda za neku drugu npr. nekretninu a nikako onu koju baka daruje. Dakle, ili darovanje ili uzdrzavanje, ali ne i jedno i drugo na istoj nekretnini.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija