Jump to content

Nasljedstvo u slučaju komplikacija...


Janko Strižić

Preporučene objave

Pozdrav svima!

Zanima me jedna stvar. Sve nekretnine (zemlja i kuća) su podijeljene na četvrtine s time da ja i moja mama imamo svaki po 1/4, a baka 2/4 odn. pola. Zanima me jedna stvar koja me muči. Naime, mama je udovica već 10 godina, a moje pitanje glasi: što se događa sa maminom 1/4 ukoliko se ona opet uda i ako (npr) umre prije novog supruga? Ima li on pravo na njezinu 1/4 ili ne? Može li on nešto potraživati u slučaju takvog razvoja događaja? Ukoliko bi on imao pravo na njezin dio, mogu li se ja nekako osigurati od toga - možda da prije toga ja i mama sklopimo ugovor da u slučaju njezine smrti, njezina 1/4 ide meni? Može li on to osporiti?

Zamolio bi za savjet što učiniti u ovakvoj situaciji te ukoliko potencijalni budući očuh ima pravo na mamin dio - gdje to (u kojem zakonu) piše?

 

Unaprijed zahvalan.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

...što se događa sa maminom 1/4 ukoliko se ona opet uda i ako (npr) umre prije novog supruga?

 

Nasljeđuju je zakonski nasljednici (ako nema oporuke) - bračni drug i djeca.

 

Ima li on pravo na njezinu 1/4 ili ne?

 

Po zakonu ima pravo - u jednakom dijelu kao i ostali zakonski nasljednici (vi).

 

Ukoliko bi on imao pravo na njezin dio, mogu li se ja nekako osigurati od toga - možda da prije toga ja i mama sklopimo ugovor da u slučaju njezine smrti, njezina 1/4 ide meni?

 

Sklopite ugovor s majkom o doživotnom/dosmrtnom uzdržavanju i problem je riješen. Navedeni ugovor "jači" je od bilo kakvog nasljednog prava (pa i prava na nužni dio).

 

Može li on to osporiti?

 

U slučaju doživotnog/dosmrtnog uzdržavanja - ne može.

 

Zamolio bi za savjet što učiniti u ovakvoj situaciji te ukoliko potencijalni budući očuh ima pravo na mamin dio - gdje to (u kojem zakonu) piše?

 

Zakon o nasljeđivanju - http://www.zakon.hr/z/87/Zakon-o-naslje%C4%91ivanju

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Svaki se ugovor može pobijati i ne postoji način da se zaštitite od tužbe radi pobijanja ugovora.

 

Ono što ovisi o vama (uglavnom) je da tužitelj u tužbi ne uspije.

 

Ugovori o dosmrtnom i doživotnom uzdržavanju se općenito teško pobijaju, a sve što je potrebno da spriječite tužitelja da uspije u naumu je da savjesno ispunjavate odredbe ugovora i brinete se za primatelja uzdržavanja, i pri tome čuvate svu dokumentaciju kojom možete tu brigu dokazati (troškovi, medicinska dokumentacija ...), a dobro je imati i svjedoke.

 

Treba uočiti da u ovakvom slučaju postoje dva moguća tužitelja u bitno različitim pozicijama - sama uzdržavana osoba i treća osoba koja smatra da je oštećena tim ugovorom. Uzdržavana osoba će imati veće šanse da pobije ugovor od treće osobe.

 

Savjesno ispunjavanje odredbi ugovora djeluje i preventivno jer će se teže odlučiti na tužbu tužitelj koji zna da su mu šanse za uspjeh male, a uzdržavana osoba za to niti neće imati razloga.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija