Jump to content

Studenti preko 26 godina i obavezno zdravstveno osiguranje


pyriel

Preporučene objave

Pozdrav svima i molim za savjet!

 

Dakle, kao što svi znaju, od ove akademske godine studenti s navršenih 26 godina života gube pravo na osiguranje preko fakulteta. Po riječima odgovornih iz HZZOa, jedine osnove za sticanje prava na osiguranje takvih studenata su ili plačati 400 kn mjesečno ili preko bračnog druga.

 

Budući da nisam oženjen, prva opcija pada u vodu. Živim s roditeljima i sveukupna zarada ne prelazi 2000kn po članu obitelji, dakle ni plačanje nije opcija.

 

Kao redoviti student nemam pravo prijaviti se na burzu i steći osiguranje preko njih.

 

Ono što me zanima je da li se (legalno) može sklopiti ugovor o radu u nekoj firmi na 5-10 dana, dobiti obrazac o prekidu ugovora o radu i s njim doći na zdravstveno (zaobići burzu) i osigurati se kao nezaposlena osoba?

 

Također, budući da mi je temelj financiranja studija uspjeh (tj. plaća Ministarstvo), zanima me da li bi tom akcijom izgubio pravo na njihovu subvenciju.

 

Unaprijed hvala na odgovoru, budući da mi zbog zdravstvenih problema godina dana bez osiguranja NIJE opcija!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako se dobro sjećam, potrebno je gledati "dvostruko" - dakle ne samo godine života, već i činjenicu statusa studenta (redovan/izvanredan). Bit zakonskog uređenja je da studenti mogu imati zdravstveno osiguranje kroz period od maksimalno 8 godina (koliko je i inače moguć status redovnog studenta - od 18-26). Vi navodite kako ste redovan student, što bi značilo da niste studij upisali u dobi od 18 godina, već kasnije, i posljedično smatram kako i dalje imate pravo biti osigurani preko fakulteta.

 

Ali, uzmite ovo s rezervom, možda se javi netko sa konketnijom informacijom, a u svakom slučaju kao posljednja opcija ostaje vam pitati dirreektno na fakultetu odnosno HZZO-u.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pitanje br. 74, objavljeno 16.4.2013.

 

Pitanje:

 

Na kakav ugovor se mogu zaposliti redoviti studenti?

 

Odgovor:

 

Studenti kod poslodavca mogu raditi na temelju ugovora o djelu redovitog studenta.

 

Sukladno odredbama Pravilnika o posredovanju pri zapošljavanju redovitih studenata („Narodne novine“ broj 16/96., 125/97., 37/06., 59/07. i 30/08.), posredovanje u zapošljavanju redovitih studenata obavljaju pravne osobe čija djelatnost osigurava cjelovitost i potrebni standard sustava visoke naobrazbe, odnosno studentski centri taksativno navedeni u Pravilniku kao Posrednici. O zapošljavanju redovitih studenata zaključuje se ugovor o djelu koji nosi naziv „Ugovor o djelu redovitog studenta“, a koji izdaju Posrednici.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala, ali to nije bio odgovor koji me zanima. Radom preko student servisa ne mogu ostvariti zdravstveno osiguranje. Da probam skratiti pitanje:

 

Mogu li preko neke rupe u zakonu potpisati ugovor o radu s poslodavcem kao i bilo koja nezaposlena osoba, za 5 dana prihvatiti otkaz i prijaviti se na HZZO, a da pritom ne izgubim studentska prava (konkretno, da ne moram vratiti participaciju školarine koju plaća ministarstvo).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija