Jump to content

Nepoštivanje oporuke,pomoč


MioZg

Preporučene objave

Molim Vas pomoć!!

 

Dakle,

 

stvar stoji ovako,

 

moji baka i djed nakon smrti njihovog sina (mog ujaka) napravili su na sudu oporuku u kojoj svoje vlasništvo (dva zemljišta s pripadajućim kućama) ostavljaju mojoj majci (manje zemljište s kućom u kojoj i stanujemo) i unucima (pokojnog sina) veliko zemljište s kučom (u kojoj je sin živio s djecom cca 30g) uz uvjet da se svi brinu za njih i snose troškove pogreba.(moja majka i dva unuka, djeca od pokojnog sina).

 

Baka je umrla prije tri godine i oko nje smo se brinuli samo ja i moja majka ostali nitko ništa. Niti financijski niti na bilo koji način. Bila je ostavinska rasprava i svatko je dobio polovicu kao što i piše u oporuci.

 

Prije dva mjeseca djed se razbolio i morali smo ga stavit u dom, pošto moja majka nije imala novaca za udomljavanje ja snosim cijelokupne troškove doma. Molio sam već u nekoliko navrata druge unuke (djecu od pokojnog ujaka koji nasljeduju u oporuci) da mi pomognu snosit troškove no to su odbili. (imaju odlična financijska primanja, svi zaposleni)

 

Što činiti!! Imam li ja pravo kada djed umre tražiti naknadu troškova!! U bilo kojem obliku. Razgovarao sam s djedom on predlaže da mi ostavi svoju polovicu "njihovog" zemljišta. Dali cijelokupna problematika ulazi u sferu dosjelosti!! Što da učinim jer ako djed poživi više od 3-4 godine bankrotirat ću!! Dom otprilike košta 4000kn mjesečno!!

 

Molim Vas za pomoć

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

koje vlasnik nekretnina obuhvaćenih oporukom ?

oporuka s nametom može se smatrati ugovorom o doživotnom uzdržavanju .

osobe iz oporuke koje ne ispunjavaju svoju obvezu ne mogu nasljediti imovinu, ako zainteresirane strane ulože prigovar zbog neizvršavanja nameta.

djed uvjek može(dok je živ)promjeniti oporuku ili je poništiti je, dok jeimovina u njegovom vlasništvu.

iz bake je trebalo provesti ostavinsku raspravu. uložiti prigovor na nasljeđene djelove zbog neispunjenja nameta, obveze uzdržavanja.

sve račune, za troškove za skrb i brigi djeda, čuvati i od nasljednika koji nisu izvršili svoju obvezu tražiti naknadu štete i povrat uloženog,sa zakonskim zateznim kamatama.

ako je imovinapodjeljena prema oporuci.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem Vam puno prije svega!!!

 

Ovako,

 

Vlasnici su na prvoj nekretnini moja majka i djed svako po pola, a na drugoj moja dva bratića jedne polovice (bakine) i djed.

 

Problem je u tome što su oni u tu kuću uložili cca 350 000kn u uređenje te se vade na to da je kuća koji im je ostavio djed bila derutna pa kao imaju pravo ne skrbit se!!!

 

Žao mi je što prije bakine smrti nisam postavio pitanje ovdje, ja i majka smo se satrali psihički i financijski na baki (parkins+alzhajmer) za domove su nas tražili od 7000kn na dalje, plaćali smo kućnu njegu u kući (dan danas postoji svaki račun) tako da je žena doma preminula.

 

Da, bojim se da pošto je već djed star nebi došlo do komplikacija u vezi neubrojivosti "kao...nagovorili ga da mjenja" itd.

Moja majka se stvarno upotpunosti dala oko skrbi toliko da je i ona u financijskoj i psihičkoj gabuli zbog tog svega. (golgota traje već 7-8 godina od kad djedu i baki treba skrb)

 

Koje je najbolje rješenje, dali je dobra opcija da moja supruga digne kredit i da plaćamo dom, a kada djed umre da uložimo prigovor. Ili nešto drugo??

 

Još jednom Vam se zahvaljujem

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pismenotražite od nasljednika da sudjeluju u plaćanju troškova skrbi djeda. preporučeno i sa povratnicom, što čuvaš.

 

zašo niste osporavali pravo na nasljeđivanje nasljednicima koji nisu ispunili svoju obvezu.

 

sa djedom zaključite ugovor o dosmrtnom uzdržavanju . imovinu upisujete na svoje ime odmah po zaključenju ugovora .

nakon upisavlasništva po ugovoru djed ne posjeduje imovinu koja bi se mogla nasljediti.

 

zbog toga bi moga početi svađa sa drugim nasljednicima.

 

od nasljednika bakine imovine tražite povrat sredstava uloženih za uzdržavanje bake, uvečano uza zakonske zateznekamate.zastara je 5 godina.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala Vam puno!!!

 

Eto djed je pristao na ugovor o dosmrtnom uzdržavanju!!! Molim Vas imate li preporuku kako da to kvalitetno napravimo!! Pošto je on u domu i potpuno nepokretan!!! No može ga potpisati!!! Dali mi trebaju svjedoci!!!?? Kako to ide s javnim bilježnikom i solemizacijom!!!??

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

dogovoriš se sa javnim bilježnikom,

sastave ugovor, odu do djeda po potpis i po suglasnost.

košta ...

ili sastaviti ugovor . otići sa djedom u sud gdje potpiše ugovor (napor za djeda).

sklapanje ugovora upišeš u vlasnički list i prijaviš nastanak porezne obveze.

nema poreza (za sada) aliprijavi poreznu obvezu da bi izbjegao plaćanje kazne.

 

unatoč ugovoru (ako ga sklopite) čuvajte sve račune za izdatke za skrn oko djeda.

ako nasljednici budu osporili ugovor (djedje lošeg zdravstvenog stanja ) tražite od nasljednika povrat ulaganja, dio koji ste plaćali umjesto njih.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija