Jump to content

Blokada firme i isplata plaća.


Bibinje

Preporučene objave

Firma je u blokadi, nisu plaćeni samodoprinosi niti je isplaćena plaća.Koja su prava radnika i na koji se način može isplatiti plaća?

Poslodavac misli otvoriti novu firmu, a svoju privatnu imovinu je prebacio na drugu osobu.Govori nam da nemamo pravo na otpremninu jer je on za sve te poslove angažirao odvjetnika.

Zahvaljujem na odgovoru.

S poštovanjem!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije bilo kakvog pokretanja psotupka, probajte vidjeti sa poslodavcem da li planira nastavak poslovanja i da li Vas planira zaposliti u drugoj / novoj firmi pa sami procjenite da li Vam je važnija pravda i utjerivanje ove plaće ili novi posao, naravno ukoliko mislite da će poslodavac ispoštovati svoj dio dogovora... To je čisto praktičan savjet.

Zakonski imate pravo isplate plaće tražiti putem ovrhe preko Fine - poslodavac Vam mora izdati ovjereni obračun plaće, s time odete na Finu i Fina će praktički odmah ovršiti račun i uplatiti Vam plaću. Međutim, ako kažete da je firma u blokadi, Vaša ovrha će stajati u redu iza već pokrenutih ovrha, odnosno naplatit će se nakon što se naplate oni koji su blokirali račun firme. Sami procjenite dali će prihodi firme biti dovoljno veliki za navedeno.

Nadalje, možete prijaviti firmu inspektoratu, koji će pokrenuti prekršajni postupak i kazniti firmu i odgovornu osobu ogromnim kaznama (od 30.000 kn na dalje), ali neće ishodovati isplatu Vaše plaće, i također će za taj iznos kazne ovršiti račun firme, dakle tek nakon šta se oni naplate, ako šta ostane ići će Vama za plaću.

U vezi blokade zakon je jasan - ne smiju se nikakve isplate vršiti već se sve mora uplaćivati na račun, sa kojeg se podmiruju ovrhe redom kako su stigle...ako ima novaca.

Nadalje, "privatna" imovina vlasnika nije privatna (osim ako nije riječ o obrtu, a onda je puno toga drugačije) već imovina firme i iz te imovine - dokle god je unutar firme se možete probati naplatiti pokretanjem stečaja (kao radniku to je besplatno) ali i tu je pitanje kad ćete doći na red, jer se prvo naplati sud, stečajni upravitelj, država, banke...

A ako se radi o privatnoj imovini vlasnika koja nije dio firme, tada je to upravo to - privatna imovina vlasnika s kojom može raditi šta hoće. Ako vlasnik vozi novi bmw koji glasi na njegovo ime, to šta njegova firma nije isplatila plaće Vama ne daje pravo da mu skinete felge i tako se naplatite. Možda bi bilo moralno, ali Vam zakonski ne daje pravo.

Dakle da skratim... Imate zakonske mogućnosti prijave inspektoratu, Fini i eventualno tužbe, i firma / poslodavac će vjerojatno biti proglašen krivim (za nekoliko mjeseci ili godina kad sve završi) ali vi plaću nećete dobiti jer sud proglašava krivim za prekršaj neisplate plaće ali ne isplaćuje plaću.

Iz toga šta ste napisali da vlasnik otvara novu tvrku, pretpostavljam da želi nastaviti poslovanje pod novim uvjetima (neopterećen blokadom), dakle trebat će radnike. Probajte se dogovorit s njime.... Sigurno ćete uspjet postići neki dogovor, jer za par tisuća kuna vaše plaće sigurno mu se neće dati povlaćiti po sudovima. Probajte se naći na pola puta pa da dobijete barem nešto.

S druge strane, ako Vam je dosta gada/izrabljivača/ili mislite da zaslužuje kaznu itd, prijavite ga inspektoratu, itd.... Vi najbolje znadete kako je firma poslovala - dali ste dobro radili i zarađivali pa je problem nastao jer gazda mulja, ili je čovjek došao u probleme i blokadu zbog krize i lošeg poslovanja i pokušava se iz svega isčupati na neki način i spasiti poslovanje ...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija