Jump to content

rješenje podjele bračne imovine


plutač

Preporučene objave

[h=2]podjela bračne imovine[/h]

Supruga i ja smo trenutno razdvojeni, ja sam kod roditelja, a ona u našoj kući. Za sada nije pokrenuta brakorazvodna parnica. U braku smo 16 i pol godina. Prvih 10 godina smo živjeli u kući mojih roditelja. Zadnjih 4 godine imali smo tamo na njihovoj (našoj) adresi Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo (OPG), te smo tamo sagradili gospodarske objekte iz poslovanja OPG-a. Istovremeno uz rad u OPG-u ja radim i u drugoj firmi, dok je supruga prijavljena preko OPG-a, u radovima nam pomažu i moji roditelji. Objekti se nalaze (naslanjaju) na parceli (dvorištu) kojeg je vlasnik moj otac. Objekti su sad u procesu legalizacije koju je pokrenuo otac prije našeg razilaženja. Nakon 10 godina zajedničkog života na toj adresi zatvaramo OPG i svu dobit ulažemo u kupnju kuće na drugoj adresi te za ostatak namirenja ja podižem stambeni kredit koji otplaćujem 6 godina, a ostalo je još 16 godina. Na kreditu nema jamaca. Molim Vas da mi objasnite u slućaju podjele imovine na što ima pravo supruga? U kojem postotku na našu kuću po otplati kredita i može li potraživati odštetu za gospodarske objekte pošto ja tamo nisam vlasnik već je to moj otac?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

u sud i odnijeti tužbu za utvrđivanje i podjelu bračne stečevine.

 

na čijem zemljištu su izgrađene zgrade za OPG. ko je bio vlasnik zgrada.

 

imovina stečena u braku od novca koji potječe od osobne imovine ili dara je osobna imovine a ne bračna stečevina.

 

Zgrade su izgrađene na očevom zemljištu, on je vlasnik objekata koje se naslanjaju na ove koje su izgrađene od tekučeg poslovanja OPG-a.

Nije mi jasan ovaj drugi odgovor, odnosno koji je njezin postotak u našoj kući ima li pravo na šta kod roditelja (na izgrađene objekte)?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ako sam dobro shvatio vlasnik nekretnine, koje je koristio OPG, je treča osoba.

objekti su njegovi.

i vi i vaša supruga od vlasnika nekretnina(oca)možete tražiti povrad uloženog za povečanje vrijednosti nekretnine, ali i vlasnik može tražiti najam koji predpostavljam niste plaćali.

možete tražiti rušenje izgrađenog i uzeti građevinski materijal (dovođenje zemljišta u prvobitno stanje), osim ako ste se dogovorili da nema najma za korištenje zemljišta dok ga koristi OPG.

 

kuća je zajednička, stečena novcem zarađenim u braku,

dio kredita je bračna stečevina i djeli se kao i kuća, osim ako se dogovorite da za udio u kreditu, kojeg otplaćujete po prestanku zajedničkog života, dobijete veči udio u kući.

 

podnijeti tužbu za utvrđivanje i podjelu bračne stečevine i sud odluči kome koliko pripada( temeljem dokaza). sve drugo je nagađanje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija