Jump to content

Ostavinska rasprava


zran2602

Preporučene objave

Pozdrav svima.

Molim pomoc.

Zanima me ima li nasljednik br.1 pravo na novac koji je ostavitelj ostavio nekoj trecoj osobi koja je nakon smrti ostavitelja taj novac trebala dati nasljedniku br.2?

Naime nasljednik br.1 se osjeca prevarenim i trazi da se taj novac uvrsti u ostavinu.

Postoje svjedoci koji znaju da je ostaviteljeva zelja bila da se novac da nasljedniku br.2.

 

LP

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

stvar je sto je nasljednik br.2 imao saznanje o tom. to je jednostavno bila stvar dogovora izmedju svih nas. ostavitelj je htio sebe osigurati i tako je ostavio novce na 2 strane. nama se podrazumjevalo da ce oni novci ostat njima, a ovi nama.

 

svi su se pravili fini dok je ostavitelj bio ziv.

nakon ostavinske je pisana zalba na istu i na njegov zahtjev su novci uvrsteni u ostavinsku.

 

sto nam je ciniti jer je to sve protiv ostaviteljeve volje... :(

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ostaviteljevom voljom smatra se isključivo pismena oporuka u jednom od zakonski određenih oblika, a samo u izuzetnim okolnostima i usmena oporuka koja je dana na zakonom propisani način.

 

Ostavitelj svoju volju može izraziti za života i određenim pravnim poslovima (ugovor o uzdržavanju, darovanje ...) koji su opet strogo formalno propisani.

 

Izjave koje je ostavitelj davao u toku života o svojim namjerama, ali se nije pobrinuo da se te namjere izraze u obliku oporuke nemaju značenje ostaviteljeve volje u ostavinskom postupku.

 

Ostavina se u ostavinskom postupku raspoređuje po zakonu a ne "po pravdi" (tj. nečijem osobnom osjećaju što je pravedno).

 

Iz vašeg opisa nejasno je da li se radilo o posudbi ili davanju na čuvanje novca (što bi proizlazilo iz navoda da se ostavitelj htio osigurati) ili o darovanju.

 

U prvom slučaju cijeli iznos, neovisno o tome kod koga se nalazi, ulazi u ostavinu i raspoređuje se po zakonu.

 

U drugom slučaju nužni nasljednik, ako ga ima, može tražiti uračunavanje darova u ostavinu ako su oni učinjeni nekom zakonskom nasljedniku ili trećoj osobi u zadnjoj godini života ostavitelja, pa iz takvog ukupnog iznosa ostavine može tražiti nužni dio.

 

Budući da niste napisali ništa o tome kojega su nasljednog reda nasljednici niti se može pogoditi o kakvom se pravnom poslu radilo, može se samo nagađati o odgovoru na vaša pitanja.

 

I na kraju, ne najmanje važno - postojanje posudbe/davanja na čuvanje/dara .... mora biti dokazivo. Ponekad je to s gotovinom jako teško.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija