Jump to content

Ovrha radi pričive


Rijeka72

Preporučene objave

Poštovani, zanima me tko i kad pokreće ovrhu zbog neplaćanja pričuve u stambenoj zgradi - neboderu.

 

Konkretnije da li postoji neka zakonska osnova npr 3 mjeseca neplaćanja ili je to sve na procjeni ovlaštenog predstavnika zgrade ili upravitelja.

 

Slijedeće pitanje je: ako 10 stanara ima ista zakašnjenja u plaćanju, a na ovrhu je poslano samo njih 5, postoji li zakonska osnova za pokretanje tužbe zbog neravnopravnog ili kako već postupanja ovlaštene osobe stanara u smislu da nismo svi jednaki i da netko ima privilegije?

 

Hvala puno

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Upravitelj zgrade pokreće postupak ovrhe u ime svih suvlasnika.

 

Protiv upravitelja možete poduzimati mjere koje se odnose na nesavjestan ili nekvalitetan rad, a to su mijenjanje upravitelja (po propisanom postupku), zahtjev za naknadu štete ili izmakle dobiti zbog lošeg upravljanja i tome slično, sve više-manje složeno i/ili teško dokazivo i nesrazmjerno skupo u odnosu na gubitak.

 

Sve dok neplaćene pričuve ne odu u zastaru, upravitelj nije odgovoran ni za kakav gubitak. Štoviše, ako se uzmu u obzir zatezne kamate koje omogućuju vjerojatno veći mogući prinos na "ulog" od bilo koje druge legalne djelatnosti jer su daleko više od stope inflacije, upravitelj na taj način uvećava prinos.

 

Ovrhovoditelji zbog takvih kamata nerijetko pokreću ovrhe u zadnji čas i otežu postupak ako dužnik krene u parničenje jer na kamatama mogu zaraditi bolje nego bilo kojom drugom djelatnošću.

 

Druga je, naravno, stvar ako bi upravitelj pustio da dug pričuve ode u zastaru ili ne bi naplatio kamate. Tada bi se radilo o lošem upravljanju.

 

Ovisno o stanju pričuve može se desiti i da na računu nema dovoljno sredstava za pokretanje svih ovrha (pristojbe, javni bilježnik), jer se postupak ovrhe financira iz sredstava pričuve. U tom slučaju upravitelj ima i objektivni razlog zašto je postupio kako jest.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru, ali nismo se mozda razumijeli u pitanju.

Dakle, od ukupno 10 stanara koji duguju vise od 3 mjeseca uzastopno, Upravitelj je na ovrhu poslao samo njih 5 bez objašnjenja.

Pitanje: postoji li zakonska osnova za podnošenje tužbe protiv upravitelja u takvom slučaju jer je očito da mjera nije primjenjena na svima jednako, točnije neki su pošteđeni ovrhe!

Hvala unaprijed

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija