Jump to content

pravo na besplatne udžbenike


think pink

Preporučene objave

Poštovanje!

Suprug je HRVI ( PTSP) ima invalidsku mirovinu i djeca ( maloljetna) preko njega imaju pravo na besplatne udžbenike. Budući da on nije uopće podnio zahtjeve ,zbog nemara, a kad dođe vrijeme nabave udžbenika oglušuje se i ignorira istu potrebu, kako postupiti da se dogodine ne nađem u istoj situaciji. Napominjem da je trenutno u obitelji jedino primanje njegova mirovina, kojom on apsolutno raspolaže. Na moje ime stiže dječji doplatak za dvoje djece u iznosu 498 kn mjesečno. Hvala na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

On ima pravo kao HRVI (tj. njegova djeca na naknadu za udžbenike) ali ako on to ne želi iskoristiti ili nema volje da sakupi dokumentaciju i preda istu u Ured državne uprave, pokušajte vi. Sljedeće godine odete u navedeni ured, tamo ćete dobiti formulare koje treba ispuniti, a u istima imate napisano koju sve dokumentaciju treba skupiti, (preslik potvrde o statusu HRVI za supruga, potvrdu porezne uprave za sve članove kućanstva, potvrde HZMO za sve članove kućanstva da nisu korisnici prava iz HZMO, a za supruga potvrdu o visini mirovine za prethodnu godinu, potvrdu iz Zavoda za zapošljavanje ukoliko ste nezaposleni, preslik radne knjižice, potvrdu o upisu u školu za oba djeteta i...... ako sam nešto zaboravio ionako piše sve u formularima.

 

Otvorite na djecu štedne račune, sebe opunomoćite na te štedne račune tako da možete podići novac ili razgovarajte sa suprugom da to rješite zajednički i bez sukobljavanja.

 

A ako je suprug nezainteresiran za obitelj, poslovno ili psihički nesposoban, možda bi se moglo razgovarati i o oduzimanju poslovne sposobnosti ali to je neka druga priča jer pretpostavljam da je samo nemaran ali vi bolje znate kakva je vaša obiteljska situacija.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

godinama sam prikupljala dokumentaciju, novci su sjedali na njegov račun, i onda on raspolaže njima. Prepustila sam mu ove godine predavnje zahtjeva, ali on to nije obavio, iako smo u užasnoj financijskoj situaciji. Predlagala sam mu otvaranje dječji računa kako bi h bila sigurna da ih novci za knjige čekaju, ali on na žalost to ignorira.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako ignorira to neznači da je protiv toga. Morate sa njim ozbiljnije razgovarati da se djeci otvori račun i da se novac iskoristi na potrebe školovanja djece, udžbenike, odjeću, školsku opremu.....

 

Roditelji su dužni skrbiti se o svojoj djeci i pružiti im maksimalne uvjete (u svojim granicama i prema mogućnostima).

 

Pročitajte obiteljski zakon na linku od čl.87 (i obratite pozornost na čl.108, a i daljnje članke) :

 

http://www.zakon.hr/z/88/Obiteljski-zakon

 

Pročitajte i ovaj link:

http://klinika.pravo.unizg.hr/content/lisenje-poslovne-sposobnosti

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nažalost , bojim se da neću ništa postići započinjući još jedan monolog same sa sobom koji on sluša i ignorira osim eventualno agresivnog ispada. Djeca će se školovati još godinama, odlični su učenici i eventualno bi mogli dobiti stipendiju ,ali se bojim da i to ne ode u vjetar , zbog neozbiljnog i neodgovornog stava supruga.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija