Jump to content

12g hašiša


anonimno

Preporučene objave

Pretražio sam cijeli podforum, i nisam našao ni jedan slučaj sličan mome, pa vas molim za nekoliko savjeta:

Neki dan prijatelj i ja smo zatečeni kako ####mo joint, a kod mene su našli još 12g hašiša.

Težina je tolika jer, kao što su mi rekli, moraju drogu vagati sa kutijom u kojoj je bila (kutija od negativ filma u mome slučaju + 2 najlonske vrećice), a da će je kasnije izvagati preciznije (pitam se što bi napisali da sam je držao u metalnoj kutiji težine 1kg :roll: ) . Poslije su još kod mene našli još 1g na koji sam zaboravio da imam :bonk:

 

Pošto količina hašiša nije baš mala (valjda ima 6g, ne znam koliko, a kutiju od filma nemam da izvažem), zanima me:

1.Kakve sankcije mogu očekivati, dali samo nekoliko godina uvjetno, ili i novčanu kaznu?

2.Imam 25 godina i trenutno sam nezaposlen, kako to utječe na kaznu? Jeli "bolje za mene" da sam zaposlen ili ne?

3. Hoću li morati doći na suđenje ili ću samo dobiti presudu?

4. Policajcima smo rekli da sam ja zapalio joint i dodao ga frendu, a ovdje sam pročitao da je "dodavanje" jointa još gore od posjedovanja, dali to pogoršava stvar?

5. Mogu li me optužiti za dilanje, pošto je haša malo više? Dilao nisam, niti bih ikada mogao.

6. Koliko trebam čekati da mi doma dođe rješenje/poziv za sud ili što će već doći. Nisam uhvaćen u Zagrebu, već u zagorju.

 

Hvala

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1. nisam sigurna da li je ta količina za st.1-posjedovanje ili bi ti mogli natovariti i st.2 što je teži oblik-posjedovanje radi prodaje, prodaja....čitam sudsku praksu rekla bih ja st.1

2- nezaposlenost ne utjeće na kaznu, mladost utječe.nezaposlenost nije relevantna

3.morat ćete doći na suđenje

4. e zeznuli ste se jer će vam osim čl.173 st.1 natovarit i st.5 "tko drugome dade opojnu drogu da je troši"- dakle optužit će vas za počinjenje k djela iz čl. 173. st.1 i 5.

5. odgovor kao pod 1, mislim da ne, ali....

6.tamo će vam i biti suđenje-jer je taj sud u zagorju mjesno nadležan-nadležnost se ravna prema mjestu počinjenja djela

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ne mogu ti točno reći kak je to na sudu koji je nadležan za tebe,ali da je nadležan zg sud može proći i dvije godine-ovisi i što će tražiti do., ako će npr. ići u istražne radnje na zg istražnom sudu ti predmet stoji oko godinu dana , pa dok se vrati na do. , pa dok te oni optuže, pa dok raspravni sudac zakaže raspravu- prođu dve godine samo tako-zbog velike količine predmeta. zagorski sud koji je nadležan za tebe vjerojatno će to brže odraditi jer imaju puno manji broj predmeta.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo kolegica je sve lijepo objasnila pa neću ulaziti u meritum, meni jedino nije jasno baš, znači, upali vam u stan i malo vas iznenadili... a vi malo haj! i pretragica stana... Zanimljivo i vrlo neoprezno, no dobro. Da li su imali Nalog istražnog suca za pretragu stana i osoba? Ili je policija upala na temelju "osnovane sumnje"? Očito su vas i neko vrijeme pratili.. imali su saznanja o tebi!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1.Kakve sankcije mogu očekivati,

 

ako ti je ovo prvi sukob sa zakonom uvjet je izgledan...

 

paralelno ti je otisla i prek. prijava, idealno bi bilo da kazneni zavrsi prije prekrsajnog.

 

neces odgovarati za 12 grama, kasnije ce se odbiti masa ambalaze (bruto/neto) i ta kolicina ce biti predmet optuzbe/presude

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

je napisao:

dakle sve je bilo po propisima,nema nezakonite pretrage kao što je kolega/kolegica pokušao/la nategnuti.

 

Da, malo sam aludirao na nezakonitu pretragu ali ovdje se radi o "osnovanoj sumnji" jer je ####o u ruci taj joint te tada policajac ima pravo izvršiti pretragu. Iako se radi o "osnovanoj sumnji" pa policajac kada postupa u pretrazi je iznimka. Trebao ih je zadržati do dolaska Istražnog s. . u praksi to ne rade. .. ima nekoliko teorija o tome ali pre malo je djelo da se sada davimo sa tim..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Bajić je rekao da se posjedovanje male količine opojne droge zbog osobne upotrebe neće kazneno goniti već da će se zauzimati stav da je to beznačajno djelo s kaznenopravnog aspekta (onda nema kaznenog djela).

Čak se i u praksi to počelo ostvarivari i samo gone dilere ili preprodavače

Moje mišljenje je da kada se oduzme težina kutije i obzirom da se radi o hašišu da neće biti kaznenog progona već samo prekršajnog

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

koliko sam ja upoznat s problematikom težina kutije je irelevantna i ovako se to šalje na vještačenje i u optužnom prijedlogu se navodi stvarna količina opojne droge a ne i težina kutije.

 

1)pošto si ne zaposlen možeš očekivati od 1-3 mjeseca zatvora/ 1 god uvjetno. (uz uvjet da ti je ovo prvi puta da ti se sudi po ovom članku-čl.173.)

 

2)u pravilu je bolje da si ne zaposlen jer te onda i oslobađaju plačanja sudskih troškova.

 

3)morat ćeš doći i s tim se nemoj igrati da ti ne bi izdali nalog za dovođenjem a ako to bude ne uspješno i pritvor.

 

4) nebitno je tko ga je zapalio. pa netko ga mora upaliti. bitno je čiji je bio. ako ne ćeš da ti prišiju i davanje drugima na uživanje morat će te obojica izjaviti da je zajednički i da ste ga zajedno nabavili (ne bitno od koga).

 

5) to će biti malo teže dokazati. tako da će biti samo posjedovanje.

 

6)sve ovisi. ako općinski sud iz Zagorja ustupi postupak ovom u Zagrebu moglo bi se razvući na 1 god. ako ne vrlo brzo u roku par mjeseci pogotovo ako bude u pitanju kazneni nalog(skraćeni postupak).

 

sretno i javi kako si prošao ;-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...
  • 2 mjeseci kasnije...

Evo, da upotpunim svemir:

 

Bio sam kod odvjetnika koji mi je rekao da nema šanse da davanje droge drugome prođe s obzirom na date okolnosti (nisam kažnjavan, i frend sam sa onim kome sam "davao drogu"), te sam na saslušanje došao bez njega, kao što mi je savjetovao.

Tamo me sudac tražio da ispričam cijelu priču još jednom, što sam i učinio.

To je bilo prije dva mjeseca, i sada čekam da mi dođe poziv za suđenje.

Javim se još da upotpunim ovu napetu akcijsku priču :-D

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sankcije, osim ostalog, ovise i o tome da li si već kažnjavan, što bi ti se moglo cijeniti kao otegotna okolnost, ako nisi, bolje za tebe. ako nisi zaposlen, ne bi te trebali teretiti za troškove postupka..to što si dao drugome, poslije sebe joint, je istina gore, si po meni počinio kazneno djelo zlouporabe opojnih droga iz čl. 173 st. 5 za koje je propisana kazna zatvora od tri mjeseca do pet godina.Mislim da bi trebao dobiti uvjetnu osudu, a ako ipak bude st. 1 mogu te kazniti i novčanom kaznom.Po meni, je bolje da se odazivaš na pozive suda, i tako se možeš braniti šutnjom, oni će već svoje odraditi. Količina, na kraju, neće biti za dilanje.Više sreće drugi put.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

Evo mene opet.

 

Dobio sam plavu kovertu sa tri papira: poziv za suđenje u Pregradi, optužni prijedlog i "izdvajajne službenih zabilješki PU Krapinsko-zagorske".

Manje viđe mi je sve jasno osim ovog zadnjeg. Jer mi može netko pojasniti što je to "izdvajajne službenih zabilješki PU Krapinsko-zagorske", jer se na to mogu žaliti u roku od 3 dana.

Još se pitam trebam li odvjetnika?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U optužnom prijedlogu piše da je riječ o "oko 13g opojne droge", a to je težina sa kutijicom za film u kojoj se droga nalazila, pa se pitam zašto to nisu spomenuli u tom optužnom prijedlogu, jer je u biti droge manje od 13 grama.

Sve mi se čini da su policajci traljavo obavili svoj posao. Još jedan dokaz tome je da su mi u tom optužnom prijedlogu pod majčino djevojačko prezime upisali moj nadimak.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

...što je to "izdvajajne službenih zabilješki PU Krapinsko-zagorske", jer se na to mogu žaliti u roku od 3 dana.

Još se pitam trebam li odvjetnika?

 

to je redovno postupanje suda ..izdvajaju se sluzbene zabiljeske o obavljenim razgovorima sa osobama xy (a sto vam pise u tom rjesenju) , jer one ne mogu biti dokaz u sudskom postupku...

to je ok..

na to rjesenje se nema potrebe zaliti..

 

ovo oko odvjetnika je u svakom slucaju vasa odluka..tu vam nitko ne moze reci izricito uzmi ili nemoj...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U optužnom prijedlogu piše da je riječ o "oko 13g opojne droge", a to je težina sa kutijicom za film u kojoj se droga nalazila, pa se pitam zašto to nisu spomenuli u tom optužnom prijedlogu, jer je u biti droge manje od 13 grama.

Sve mi se čini da su policajci traljavo obavili svoj posao.

 

nije tu nitko traljavo obavio posao, sve je islo redovnim putem..oduzeta materija ide na vjestacenje i onda ce se znati tocna kolicina same materije bez kutijice, i ovisno o tome ce se izmijeniti cinjenicni opis u tom dijelu u optuznom prijedlogu..

ovo oko prezimena je neznatna pogreska koja ne utjece na utvrdjivanje vaseg identiteta..

kada budete kao okrivljenik davali sudu svoje detaljne podatke to se ispravi i u presudi danas - sutra ce biti sve tocno..

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Eto, osjećam se dužan zapisati kako je sve završilo, pa možda i pomogne nekome drugome:

 

Dobio sam 6 mjeseci zatvora za posjedovanje i 6 mjeseci zatvora za davanje droge drugome na korištenje, sve skupa ujedinjeno u jedinstvenu zatvorsku kaznu od 10 mjeseci.

Pošto nisam kažnjavan, poništavaju zatvorsku kaznu sa kušnjom od tri godine, što znači da ako u iduće tri godine počinim novo kazneno djelo, mogu opozvati poništenje te kazne.

Na program odvikavanja od droge ne moram ići, pošto su zaključili da mi nije potreban.

Još su me oslobodili od plaćanja sudskih troškova pošto nisam oduživao slučaj, i pošto imam minimalna primanja (u međuvremenu sam se zaposlio).

 

Još jednom veliko hvala svima koji su se uključili u ovu raspravu :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

... na program za odvikavanje od hašiša ?! pa dobro eto tebi ga nisu propisali , ali zar i ta glupost potoji ?!!!

 

Dabogda im hašiš za lijeka trebao mater im ####m svima udbašku , i dezinformatorsku . Dabogda svi na kemoterapiju išli pa da im trebadne protiv mučnine i povraćanja , za šta vas ovdje 98 % opranih mozgova niste ni čuli da se vani koristi pored ostalih stvari kao glaukom npr.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija