Jump to content

uporabna dozvola


anonimno

Preporučene objave

Vlasniksam stana u stambenoj zgradi koja ima građevinsku i lokacijsku dozvolu. Stan sam kupila od investitora koji je ujedno i izvođač radova. Još uvijek investitor plaća račun za potrošenu vodu za svih 10 stanara jer postoji samo jedan priključak. Naime 04. lipnja izdana je građevinska dozvola u kojoj piše da je investitor dužan prije početka korištenja građevine zatražiti uporabnu dozvolu. Investitor je prodao sve stanove na koje smo svi stanari i uknjiženi s naznakom da nije priložena uporabna dozvola. Kontaktirali smo unvestitora s namjerom da zajednički pokušamo ishodovati uporabnu dozvolu, ali je on veoma grubo i prostački odgovorio da nema ništa s tim. Na koji način možemo i da li po zakonu uopće možemo od njega tražiti da to napravi. Ako nađemo odvjetnika da ga tuži, ima li to uopće smisla i da li po zakonu on ima još obavezu u tom smislu?Kako da postupimo?.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mislim da je bilo već nešto sličnih tema (a neke su uključivale i pitanje etažiranja, uz pitanje ishođenja samih dozvola i/ili odstupanja od istih). Ako se ne varam, općenito je zaključak bio da za neishođenje uporabne dozvole nema nikakvih zakonskih sankcija - naime ishođenje uporabne dozvole investitoru se nalaže izrijekom građevinske dozvole, a to u smislu da se građevina ne bi smjela koristiti prije nego se za isto izda dozvola (za uporabu). U tom smislu ni zakon ne priječi investitoru (tj. vlasniku) da u svojem vlasništvu ima nekretninu (odnosno objekt) koji nije sposoban za uporabu.

Tako da ... ne bih rekao da ga, pozivanjem na zakonske odredbe, možete prisiliti da ishodi uporabnu dozvolu (pitanje je i da li to objektivno može - ukoliko je kod gradnje odstupio od građevinske dozvole, ne može ishoditi ni uporabnu, osim u slučaju da prethodno uspije ishoditi izdavanje dopune/izmjene građ. dozvole, što, nažalost često i nije moguće).

Eh, sad', je li moguće investitora (uspješno) tužiti za nekakvu naknadu štete koju trpite kupnjom nekretnine koja (strogo uzevši) nije spremna za uporabu, nisam siguran. Rekao bih da bi isto moglo ovisiti i o tome kakav je kupoprodajni ugovor - postoji li u njemu obveza prodavatelja da ishodi dozvolu za uporabu objekta. Rekao bih (onako polulaički) da, ako vlasniku (i u ovom slučaju prodavatelju) zakon ne brani da ima nekretninu koja nije sposobna za uporabu, ne brani mu niti da takvu nekretninu proda, ukoliko za istu nađe kupca.

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija