Jump to content

zastara kaznenog postupka


steve55

Preporučene objave

da ne otvaram temu,osoba je osudena u odsutnosti za kz prevare član blaži (do 30.000 kn)max za to djelo je 3 godine (zastara 6 god) e sad djelo počinjeno 2003 godine ,osoba nedostupna i 2008 osudjena u odsutnosti na kaznu zatvora ,osoba se vrača 2013god i traži obnovu postupka. da li je nastupila zastara kaznenog progona???

 

2003god.,djelo počinjeno

2009god.,nastupila zastara kaznenog progona

2013 god. osoba postaje dostupna i trazi obnovu postupka.

 

da li je nastupila zastara kaznenog postupka?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zastara kaznenog progona nije nastupila.

 

U konkretnom slučaju radi se o kaznenom djelu prijevare iz čl. 224. st. 1. starog KZ-a, za koji je prema čl. 19. st. 1. starog KZ-a bio propisan rok relativne zastare od 3 godine, odnosno rok apsolutne zastare od 6 godina. Do zastare kaznenog progona svakako nije došlo, jer sud po službenoj dužnosti pazi da se kazneni zakon ne povrijedi na štetu optuženika (tu spada i briga o nastupu zastare), a na što bi svakako reagirao prilikom donošenja presude 2008.

 

Što se tiče činjenice da sada optuženik traži obnovu kaznenog postupka, pa time misli "prevariti" sustav, odredba čl. 508. st. 1. ZKP-a jasno ističe - "Za novi postupak koji se vodi na temelju rješenja kojim je dopuštena obnova kaznenog postupka važe iste materijalnopravne odredbe kao i za prvi postupak, osim odredaba o zastari. Iznimno, odredbe o zastari se u novom postupku primjenjuju ako je obnova dopuštena iz osnove članka 503. stavka 1. ovoga Zakona (što nije vaš slučaj) osim ako je pravomoćna odbijajuća presuda bila donesena zbog odustanka tužitelja od optužbe na raspravi, ako je do odustajanja došlo zbog kaznenog djela prisile prema pravosudnom dužnosniku počinjenog od strane ili uz sudjelovanje osuđenika. U novom postupku sud nije vezan za rješenja donesena u prijašnjem postupku."

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija