Jump to content

kako čitati zemljišno-knjižni izvadak?


anonimno

Preporučene objave

Prodajem stan u kući koja je etažirana i kao takva upisana u gruntovnicu, podaci se uredno mogu vidjeti i na internetu. U rubrici "Primjedbe" uz navod da se na kat. čestici br. taj i taj nalazi kuća i dvije zgrade te dvorište nema nikakve zabilježbe.

No u rubrici ispod toga, "DRUGI ODJELJAK", piše da su dvije zgrade u dvorištu (koje su uostalom garaže) izgrađene bez građevinske i uporabne dozvole i u rubrici "Primjedbe" je uz njih navedeno "Zabilježba".

Stan koji se prodaje nema nikakve veze s te dvije garaže i nije predmet kupoprodajnog ugovora, no odvjetnik je mom potencijalnom kupcu savjetovao da ne kupuje stan u takvoj kući jer da se iz internetskog izvoda zapravo ne vidi da li kuća u svom sadašnjem obliku uopće ima građevinsku i uporabnu dozvolu.

Pitanje:

Da li se kuća uopće može upisati u ZK ako nema građevinsku dozvolu?

Da li se može upisati "Etažno vlasništvo s određenim omjerima" ako kuća nema a) ni građevinsku ni B) uporabnu dozvolu.

Gdje se može provjeriti da li neka kuća u Zagrebu ima uporabnu dozvolu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mala dopuna - rekao bih da je iz takvog zk izvatka ipak jasno da se zabilježba da kod upisa "dvije zgrade u dvorištu" nisu priložene građevinske i uporabne dozvole, odnosi upravo na te dvije zgrade (tj. da je sama kuća upisana bez zabilježbe).

A iz toga bi proizilazilo da je pri upisu KUĆE priložena UPORABNA DOZVOLA, te se u tom slučaju ista može pribaviti i iz zbirke isprava Zk odjela OS-a u Zagrebu.

Zaključno, odvjetnik je načelno u pravu (ali to se onda (nažalost) odnosi i na "najčišće" upise); naime, je li zgrada U DANAŠNJEM OBLIKU "pokrivena" građ. i uporabnom dozvolom, u pravilu se sa sigurnošću može reći tek kada se izvedeno (odnosno sadašnje stanje u naravi) usporedi s projektnom dokumentacijom temeljem koje je izdana građ. (pa onda i uporabna dozvola) za objekt.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija