Jump to content

aurora_ch

Preporučene objave

Postovani,

zivim u Svicarskoj i sklopila sam brak sa svicarskim drzavljaninom. Nakon toga, dala sam upisati moje novo prezime u rodni list. Pri tome je u moj novi rodni list, u rubriku "Podaci o djetetu" upisano sada moje novo, dakle vjencano prezime i dolje u rubriku "Primjedbe i naknadni upisi" obrazlozenje u vezi sa nedavnim vjencanjem. Moje djevojacko prezime dade se naslutiti samo iz prezimena mojih roditelja.

 

Zar nije do sada bilo tako da djevojacko prezime uvijek ostaje upisano u rubrici o djetetu (tj.moje prezime koje sam imala kad sam se rodila), a sve ostale promjene u rubriku dolje gdje se onda vidi da je sklopljen brak kojim sam promijenila moje djevojacko u "novo" prezime?

 

Na moj upit u maticnom uredu u mom rodnom gradu, receno mi je da je to novi zakon, koji je nekih dva mjeseca na snazi i da se to tako radi, tj. da je to tako ispravno.

Receno mi je da ako zelim list na kojem je sve to tako upisano (dakle djevojacko prezime i sve dosadasnje promjene), da to onda nije rodni list nego izvadak iz matice rodjenih....

 

Da li mi netko moze objasniti o cemu se tu radi i da li je u tom slucaju moj rodni list ovako ispravan? Da li je zaista donesen takav zakon i gdje se on moze procitati? Trazila sam po internetu ali to sto trazim ne mogu pronaci.

 

Unaprijed hvala i lijepi pozdrav

aurora_ch

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala G-man

 

Pogledala sam oba dva linka i sada znam koji broj obrasca imaju i koje su boje rodni list i izvadak iz matice rodjenih.

Isto tako stoji i sto se upisuje kod temeljnog upisa,a sto su naknadni upisi i biljeske.

 

Kod naknadnih upisa, pod tockom broj 8, stoji da se to odnosi na promjenu imena ili prezimena. Ali da radi promjene prezimena nakon vjencanja i rodni list glasi na to novo prezime, to ne stoji nigdje...ili ja to ne vidim.

 

Zar to nije tako da u rodnom listu zauvijek stoji prezime koje se ima pri rodjenju, a sve ostale promjene se upisuju dolje? Do sada je to bilo tako.

 

Mislim-rodni list je cinjenica rodjenja i u njemu se upisuju cinjenice koje su bile u trenutku kad smo rodjeni. Po ovome sto u mom novom rodnom listu sada stoji, ispada da su mene moji roditelji jos prije nekih 40-ak godina upisali pod prezimenom kojeg sam prije nekih mjesec dana stekla vjencanjem. Gdje se tu izgubilo moje prezime u trenutku rodjenja???

 

Uz najbolju volju, ne razumijem to. A ni zakon koji to propisuje, ako takav zaista postoji.

 

Lijep pozdrav,

aurora_ch

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Stigao mi je e-mail iz Hrvatske sa objasnjenjem:

 

"Rodni list je potvrda , a ne izvadak.znaci izdaje se na trenutno prezime . znaci samo potvrda koja potvrđuje da je osoba sa trenutnim prezimenom rođena tad i tad i da je ziva.

Izvadak iz matice je taj , koji( zauvijek) glasi na djevojacko prezime sa napomenama o ostalim promjenama, znaci tebi treba izvadak iz matice rođenih, da bi imala dokument sa djevojačkim prezimenom."

 

Eto ga...sad je sve jasno.

Hvala jos jednom i pozdrav

aurora_ch

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija