Jump to content

Prava na bolovanju i izvanredni otkaz od strane radnika


Apsolvent

Preporučene objave

Pozdrav,

 

Bio sam na bolovanju zadnjih 6 mjeseci zbog ozljede u prometnoj nesreći koja mi se dogodila na putu za posao.

Nisu mi priznali bolovanje 100% jer su me proglasili krivim, pa mi je plaća naravno umanjena, a navodno nemam ni prava na odštetu.

U kolektivnom ugovoru piše da imam pravo na solidarnu pomoć u iznosu od 2500 kuna nakon 90 dana bolovanja, ali ne piše ništa u vezi s ozljedom na radu ili slično, samo bolovanje i trajanje.

Po tome bi ja trebao imati pravo na tu naknadu ili ne? Imam li ja možda ipak neka prava?

 

Drugo, ja sam programer i izgledno je da bih mogao ubrzo dobiti posao u struci (trenutno ne radim u struci), ali u drugom gradu.

Nije nam isplaćen regres koji je u kolektivnom ugovoru, jubilarna nagrada za deset godina rada.

Zanima me ako dobijem posao, da li ja mogu nekako ostvariti ta prava prije nego dam otkaz?

I da ako dam otkaz, čitao sam da ne moram odrađivati otkazni rok zbog preseljenja u drugi grad, u kojem živi moja buduća žena?

Molim pomoć, potrebna mi je...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Imate pravo na solidarnu pomoć, ali trebali ste istu zatražiti od poslodavca nakon proteka 90 dana bolovanja. Isto tako, imate pravo na isplatu regresa i jubilarne nagrade.Obratite se poslodavcu pisanim zahtjevom za isplatu gore navedenih novčanih iznosa. Ako se poslodavac ogluši na Vaš zahtjev ili Vas odbije preostaje Vam jedino da svoja prava ostvarite sudskim putem.

 

U slučaju da sami dajte otkaz, poslodavac može od Vas zahtijevati da odradite otkazni rok u trajanju od mjesec dana, osim ako nije nešto povoljnije propisano za Vas kolektivnim ugovorom. Nisam upoznat sa sudskom praksom prema kojoj preseljenje u drugi grad je razlog za skraćivanjem minimalnog trajanja otkaznog roka.

Članak 114. Zakona o radu

(7) Ako radnik otkazuje ugovor o radu, otkazni rok ne može biti duži od mjesec dana, ako on za to ima osobito važan razlog.

 

Svakako Vam preporučujem da se umjesto otkaza ugovora o radu pokušate mirno dogovoriti s poslodavcem oko isplate barem dijela Vaših novčanih potraživanja te da probate zajednički utvrditi točan dana sporazumnog prestanka radnog odnosa i način korištenja Vašeg preostalog godišnjeg odmora.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prvo, hvala Vam na iscrpnom odgovoru.

Što se tiče solidarne pomoći, imam li i sad pravo na nju?

Vidio sam za otkazni rok, po trenutnom ZOR-u može me držati još maksimalno mjesec dana, moram vidjeti piše li išta u kolektivnom o tome, ali me mora i platiti,a to je u ovoj firmi problem, te za potrebe traženja novog posla mogu izostati s posla minimalno 4 sata tjedno.

 

Za regres i jubilarnu nagradu smo angažirali sindikat pa ćemo vidjeti oko toga.

U svemu tome je najveći problem što je naš cijeli odjel iz jedne tvrtke koja je dobro zarađivala prebačen u ovu koja baš i ne zarađuje i sad su nastali problemi oko poštivanja ugovora koji su svojevoljno potpisali.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija