Jump to content

Razvod braka (mlt.dijete) - vještačenje


ona90

Preporučene objave

Zaručena sam za muškarca koji je u postupku razvoda braka koji je pokrenut prije više od godinu i pol dana. U 8.mjesecu sve je trebalo biti gotovo i njegovo šestogodišnje dijete trebalo je biti dodjeljeno majci na suživot. Naime, on je tada zatražio sudsko vještačenje i od tog dana nije dobio nikakav poziv iz Centra ili suda, niti za sebe niti za dijete koje je prijavljeno na njegovu adresu. Znači, to je bilo prije gotovo 6 mjeseci i zanima me da li zaista toliko vremenski treba da se dostavi poziv za vještačenje? Koliko će to još trajati? Postoji li mogućnost da je žena zatražila mirovanje postupka bez njegovog znanja? Više mi zaista nije jasno da se to toliko dugo razvlači, a dijete kao ping pong loptica malo bude kod jednog malo kod drugog roditelja, kako je tko raspoložen za njega...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Jasno da vam je stalo da on može dobiti uvjerenje o slobodnom bračnom stanju, ali koji je problem što je dijete i s jednim i s drugim roditeljem? Naime, najnesretnije je rješenje kad kod jednog povremeno hospitira.

 

Biste li pojasnili "ping-pong lopticu" i ono ovisno "kako je tko raspoložen za njega"?

 

Btw. razvod braka a postoji maloljetno dijete, plus roditelji koji nisu suglasni u detaljima, godinu i po nije previše za naše prilike i bez vještačenja...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Što se tiče ping pong loptice...dijete nema osjećaj koji je njegov dom i kuda pripada, a to definitivno nije dobro. Znači, majka dovede dijete pred kuću i samo mu ostavi stvari na vratima nenajavljeno jer ju dijete naljuti, naživcira ili jednostavno nema vremena za njega (ima obaveza). Dogovori se s djetetom da će doći po njega, dijete ju zove a ona izmisli da je negdje na putu i da ne može doći po njega, unatoč djetetovu plaču i razočaranju. Otac također kada je dijete kod njega ne želi odgovoriti na njene pozive i namjerno govori djetetu da ga majka ne želi tamo i da se ne sjeti ni nazvati. Sve ide preko djetotovih leđa i smatram da ne bi tako sve bilo da postoji nekakav dogovor oko viđanja djeteta jer je njemu potreban nekakav kontinuitet i red u životu, a ne da živi na taj način već godinu i pol (i tko zna koliko još). Također i dijete samo u čitavoj priči iskorištava situaciju, čim nešto nije po njegovom vrišti da hoće ići kod drugog roditelja i onda bude jedan dan kod jednog, pa tri dana kod drugog, pa tjedan opet kod prvog i tako unedogled...Kada sam spomenula riječ dogovor mislila sam izričito na sudsku presudu jer se roditelji sami nikada neće moći oko ničega dogovoriti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ono što me zanima (što sam već pitala, a nisam dobila odgovor) je koliko traje to sudsko vještačenje? Treba li zaista 6 mjeseci da se dobije uopće poziv za to? I da li je moguće da žena zatraži mirovanje postupka bez znanja druge strane?

 

Bez znanja druge strane je nemoguće.

 

Moguće je da traje 6 mj.

 

Kod mene je cijeli postupak rastave braka bio sporazuman i sve je išlo bez zastoja i sve skupa kao takvo ( sud , socijalni radnik zbog 2 mldb djeteta, psiholog, ponovno socijalni radnik i ponovo sud ) trajalo je sveukupno od podnošenja sporazumnog prijedloga za razvodom do konačne sudske odluke na koju smo se odrekli žalbe, 8 mjeseci.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Treba li zaista 6 mjeseci da se dobije uopće poziv za to?

 

To da se 6 mjeseci uopće čeka da vještačenje započne mi se čini dugo. No, ako nemamo neke usporedbe i parametre, ne možemo paušalo tvrditi.

 

Ja sam svojedobno čekao nostrifikaciju svoje diplome preko godinu dana i mislio da to tako "treba biti". A onda sam shvatio da tu nešto ne štima. Predmet je stajao u ladici i da se za nj nije pozanimao moj uvaženi profesor, valjda bi stajao još godinama.

 

Isto tako je bilo kad sam predao određeni zahtjev za imenovanje. Bivši predsjednik dotičnog suda ili netko njegovih asistenata je zahtjev ostavio u ladici. Također sam čekao jako dugo čudeći se. Dok jednog dana nisam urgirao.

 

Dakle, ne znam postoji li neki zakonski rok u smislu toga u kojem roku trebate primiti poziv za vještačenje, ali čak i ako ga nema, idite i raspitajte se kod nadležnih, kod suda itd. što je s time da ne bi ispalo da se s vašim predmetom ništa ne događa samo zato jer je netko "zaspao".

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo što je kašnjenje! Čovjek je od RH dobio 9.000 kn naknade, mada mi se to čini malo. Vjerojatno ni 90.000 kn ne bi moglo nadoknaditi bol.

 

Bacite pogled na obrazloženje gdje je kronološki navedeno što se sve događalo.

 

http://sljeme.usud.hr/usud/praksaw.nsf/Zakoni/C12570D30061CE53C12572A7003EB81F?OpenDocument

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija