Jump to content

Plaće sudaca Općinskog suda?


slavery

Preporučene objave

  • 10 mjeseci kasnije...

Rezali su im plaće malo, sad bi ovom "redefinicijom" poreza na dohodak opet trebale porasti, tak dugo dok si lokalna samouprava ne "vrati" manjak od cca 1,5 milijarde bez kojeg ostaje. Al realno, osnovna ide cca oko 9, 9 i pol tisuća.

 

Neki suci su tim iznosom potplaćeni, drugi pak možda i preplaćeni (obzirom na kvantitetu i kvalitetu posla), al ostaje za vidjeti što donosi ova famozna reforma pravosuđa. Zasada, na papiru brojke izgledaju lijepo, ali statistika je varljiva. Pravi test, kao i uvijek - biti će vrijeme. A biti će vrlo zanimljivo i vidjeti kako će funkcionirati ova "liberalna fluktuacija spisa", primjerice predmet riješen u prvom stupnju u Dubrovniku, po žalbi putuje u Osijek na drugostupanjski. Ako se na razini države ne osigura neko ujednačavanje prakse, to bi mogao biti debakl.

 

Realnim se nameće potreba osnivanja unisonog žalbenog suda, nešto poput Visokog građanskog suda, ali obzirom Visoki kazneni sud odgađaju za 2020. (a trebao je ići od iduće godine), i to radi novca odnosno pomanjkanja istog, VGS, ako uopće do njega dođe, neće početi raditi sve do 2030. vjerojatno. A bio bi daleko potrebniji, po mom mišljenju, negoli VKS. U kaznenom, po prirodi stvari, budući je VSRH i žalbeni sud u velikom broju slučajeva, ujednačenost je relativno dobra. Snaga autoriteta očituje se i kroz pravna stajališta, koja se usvajaju na sjednici Odjela.

 

U parnici, obzirom je VSRH žalbeni samo u "egzotici" (npr. štrajk), jednostavno nema oruđa, da se redovnim putem osigura jednakost. A razlika, nažalost ima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija