Jump to content

Rješenje o ovrsi - komunalna naknada, žalba i odgovor na žalbu?


ilocanin

Preporučene objave

Lijepi pozdrav svima.

Imam problema sa dugom za komunalnu naknadu i pravnom službom grada koja spomenuti dug iz 2002. godine žarko želi naplatiti.

 

Nadam se da neću biti preopširan.

Imam uplatnicu iz 2002. godine na kojoj je vidljiv dug za komunalnu naknadu u iznosu od 647,64 kn. Uplatnica glasi na punicu koja je do tada redovito plaćala sve troškove. Krajem 2002. godine stigla je opomena na taj dug. Punica je u gradu potražila objašnjenje o dugu koji se pojavio iznenada i službenik je nakon uvida u papire izjavio da neće biti problema, da je greška nastala vjerojatno prelaskom na novi sustav obračuna ili programa za obračun. Otpravio ju je kući i rekao da se ne ništa ne brine.

 

Na uplatnicama je dug i dalje bio vidljiv, a punica je plaćala rate kako su ih iz grada slali. Zatim je krajem 2008. godine opet dobila opomenu na isti iznos duga i opet je posjetila istu osobu u gradu koja je opet ponovila istu priču.

U prosincu 2008. punica je podnijela zahtjev za oslobađanje od plaćanja komunalne naknade (godine starosti) vezano uz odluku Gradskog vijeća i bila je oslobođena od 2009. sve do sredine 2013. kad smo se preselili k njoj i nakon čega je izgubila pravo na oslobađanje od plaćanja komunalne naknade. Od tog datuma uredno plaća komunalnu naknadu.

 

Pravna služba grada poslala nam je opomenu 20.06.2013. za dug za komunalnu naknadu isti iznos kao i prije 647,64 i dug za naknadu za uređenje voda 215,91 kn koji smo odmah i uplatili jer smo zbilja izgubili uplatnice za naknadu za uređenje voda. Žalili smo se na dug za komunalnu naknadu i preporučeno poštom poslali žalbu na koju nikad nismo dobili odgovor.

 

10.01.2014. dobili smo rješenje o ovrsi komunalne naknade i naknade za uređenje voda i to 647,64 kn za komunalnu naknadu i 00,00 kn za naknadu za uređenje voda. Uglavnom uz kamate od 161,92 kn i troškove ovrhe od 200,00 kn iznosi oko 1009,56 kn. Nigdje u rješenju se ne spominje kada je dug nastao i ne spominje se žalba iz 6. mjeseca 2013. godine.

 

Proučivši razne slučajeve i savjete sa interneta, pa i sa foruma Legalis sastavio sam žalbu na rješenje o ovrsi u kojoj se pozivam na zastaru prema zakonu o obaveznim odnosima, članak 226., uplatio traženih 50,00 kn za upravnu pristojbu i predao žalbu.

 

24.01.2014. dobio sam odgovor na žalbu u kojem ukratko piše kako je:

 

"zastarni rok za ovu vrstu potraživanja 3 godine (članak 94. stavak 1. Općeg poreznog zakona). Međutim, isti zakon u članku 95. stavak 1. propisuje da se tijek zastare prekida svakom službenom radnjom tijela usmjerenom na naplatu poreza, a pod tim ubrajamo slanje opomena i poziva zbog neplaćanja.

Osim toga, citirani Opći porezni zakon u članku 114. određuje naplatu poreza po redoslijedu njihova dospijeća za slučaj dugovanja više vrsta poreza (a ovdje je riječ o dugovanju za komunalnu naknadu). Drugim riječima, navedena zakonska odredba "pomjera" dug u nazad, pa se svakom novom uplatom prekida zastara."

 

Ima li neko ideju što sad da radim i tko je u pravu?

 

Imam također i uplatnice iz 2003. i 2004. na kojima se vidi isti iznos duga.

Znam da nije neki iznos, ali vjerujem punici koja je cijeli radni vijek provela u administraciji i nikad nije imala nikakvih dugova. Iz principa ne želim platiti jer su joj obećavali da se ne brine, da taj dug i ne postoji.

 

Isprike na predugačkom postu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

sveje trebalo tražiti napismeno.

trebalo je tražiti pismene odgovore.

razgovori telefonom ili u četiri okaništa ne dokazuju.

 

nemgu uplatama pokrivati predhodni dug ako je na uplatnicama navedena svrha plaćanja.

za potraživanja kom.naknade iz 2002. godine nastupiola je apsolutna zastara potraživanja duga.

to je trebalo navesti u žalbi.

 

nakon žalbe trebaš dobiri rješenje po žalbu.

protiv rješenja možeš pokrenuti upravni spor pred nadležnim Upravnim sudom, u zakonskom roku, po uputi o pravnom lijeku.

pomoć osobe koja poznaje problematiku bi dobro došla.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija