Jump to content
Sign in to follow this  
Anonimno

za mrljavca i ostale znalce- važno!!!

Preporučene objave

Probajte mi razjasniti nešto što ja ne kužim.

S obzirom da su komisije sve škrtije razmišljam da li je moguće biti u mirovini i zaposlen. na taj zaključak me navodi ovaj dio zakona o braniteljima: Članak 19.

Mirovinski faktor za invalidsku mirovinu zbog profesionalne nesposobnosti za rad koja je u cijelosti ili u dijelu nastala kao posljedica ranjavanja, ozljede, zatočeništva u logoru, bolesti, pogoršanja bolesti, odnosno pojave bolesti zadobivene u obrani suvereniteta Republike Hrvatske koja se isplaćuje hrvatskom branitelju iz Domovinskog rata za vrijeme zaposlenja ili obavljanja samostalne djelatnosti je 0,5.

znači li to da ja mogu biti zaposlen i u mirovini naravno zbog faktora manjoj. neka netko kaže nešto provjereno o tome. hvala

 

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Ako Vam je ocijenjena profesionalna nesposobnost možete raditi, a ako je ocijenjena opća nesposobnost onda ne. Ali isplati li Vam se raditi to je već drugo pitanje. Mirovinski faktor 0,5 i 0,8 puno znači. Sve ovisi kakav posao s radi i koliko je plaćen.

 

Pozdrav.

:hekla::hekla::hekla::hekla:

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

(1) Hrvatski branitelj kod kojeg nakon ranjavanja, ozljede ili bolesti postoji preostala radna sposobnost, ima pravo na profesionalnu rehabilitaciju, uključujući osposobljavanje za obavljanje poslova za koje se traži stručna sprema viša od njegove, bez obzira je li mu je nakon profesionalne rehabilitacije osigurano zaposlenje.

 

(2) Od dana stjecanja prava na profesionalnu rehabilitaciju do upućivanja na nju, kao i tijekom profesionalne rehabilitacije, hrvatski branitelj ima pravo na naknadu plaće u iznosu plaće pripadnika gardijske postrojbe istog čina i ustrojbenog mjesta.

 

(3) Pravo iz stavka 2. ovoga članka hrvatski branitelj ostvaruje i nakon završene medicinske i profesionalne rehabilitacije do zaposlenja na odgovarajućemu radnom mjestu.

 

(4) Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje obvezan je uputiti hrvatskog branitelja na profesionalnu rehabilitaciju najkasnije u roku od 30 dana od dana stjecanja prava na profesionalnu rehabilitaciju.

 

(5) Pravne osobe, tijela državne vlasti i tijela jedinica lokalne samouprave i uprave (u daljnjem tekstu: poslodavac) obvezni su primiti na profesionalnu rehabilitaciju hrvatskog branitelja kojega uputi Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje.

 

Članak 17.

 

(1) Hrvatski branitelj kod kojega je utvrđena invalidnost kao posljedica ranjavanja ili ozljede, sukladno odredbama članka 2. stavka 5.,6 i 7. ovoga Zakona, a zaposlen je na osnovi preostale radne sposobnosti, nakon zaposlenja ima pravo na naknadu plaće u visini razlike plaće između plaće koju prima kao zaposlenik i plaće koju bi primao kao pripadnik gardijske postrojbe istog čina i ustrojbenog mjesta.

 

(2) Naknadu plaće iz stavka 1. i 2. ovoga članka utvrđuje i isplaćuje Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje.

:misli::misli::misli::misli::misli:

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Ako sad imam 4000 kn plaću a mirovina bi mi bila proffesionalno, koliko vidim sad daju 50:50, od tog bi dobio oko 2000 sa 0,8. bolje mi je onda raditi pa uzeti još oko 1500 mirovine nego imati samo 2000

ili možda griješim u računici

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Da.Samo je pitanje koje poslove možeš obavljati.Ako si sada zaposlen na tom radnom mjestu i dobiješ prof. mirovinu nemožeš taj posao raditi nego ideš na komisiju za preostalu radnu sposobnost da vide što možeš raditi.Sve ovisi koja je bolest , čak imaš pravo na prof. rehabilitaciju.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Kad dobijem rješenje o mirovini, da li moram ići u mirovinu ili se to može zamrznuti.

I kako je to sa revizijom ako ustanove za par godina da mi je bolje da li mi mirovinu ukidaju ili što??

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Kada dobiješ riješenje o mirovini idi u mirovinu i onda razmisli. Dali možeš raditi taj posao koji sada radiš ovisi i o tvojim nalazima od liječnika, a ne samo o riješenju od mirovinskog. Dali si sposoban to raditi što sada radiš to se ne pitaš ti, a kako je NN napisao gore iznad ovisi i o tvojoj preostaloj radnoj sposobnosti. Ima tu poprilično picaboca o kojima drugi odlučuju. Sačekaj mirovinu pa onda slaži mozaik jer do tada ionako ništa ne znaš niti možeš.

 

:pivo: :pivo: :pivo: :pivo: :pivo:

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

If you have an account Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

Sign in to follow this  ×
×
  • Napravi novi...