Jump to content

Ovlasti sudskog ovršitelja kod provođenja ovrhe nad imovinom ovršenika


Totalna Parezija

Preporučene objave

Koje su ovlasti sudskog ovršitelja kad dolazi na kućnu adresu kako bi proveo ovrhu nad imovinom ovršenika?

 

Situacija je slijedeća: postoji izvršno rješenje o ovrsi temeljem kojeg je blokiran bankovni račun, ali pošto na računu nema sredstava, ovrhovoditelj se nije namirio. Pretpostavljam da je ovrhovoditelj tražio promjenu predmeta ovrhe, tako da je na kućnu adresu došao sudski ovršitelj. Nisam bio kući pa je ukućanima rekao da će navratiti drugi put, i zakazao točan datum dolaska.

 

Zanima me koje su njegove ovlasti, tj, koju imovinu smije, a koju ne smije zaplijeniti? Može li nasilno ući u stan ako mene nema doma, a ukućani ga ne puste? Ja sam student bez imovine, tako da nemam nikakve imovine za koju postoji pisani trag. Imam samo odjeću i slične, svakodnevne potrepštine. Smije li mi zaplijeniti odjeću, i koje su njegove ovlasti u odlučivanju koja je odjeća moja, a koja od ukućana? To je diskrecijska ocjena, jer odjeća može biti i od nekog drugog ukućana, a on može samo pretpostavljati (temeljem veličine, stila odijevanja) da se radi o mojim stvarima.

 

Uglavnom, kako je najpametnije postupiti? Ne biti doma kad dođe, ili biti doma i reći mu "ja nemam imovine, ovo je stan mojih roditelja, sve što se unutra nalazi njihova je imovina". Smije li on pretraživati stvari i diskrecijski procjenjivati koja je imovina moja, a koja od roditelja?

 

Logično bi bilo da u ovakvom slučaju, ako se radi o sustavu u kojem vlada pravna sigurnost i načelo zakonitosti, ne može ništa. Ako ima prevelike diskrecijske ovlasti to sa stajališta pravne sigurnosti nikako nije u redu.

 

Što savjetujete, kako postupiti? Biti doma ili ne?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

bolje je biti doma,nego stalno ga iščekivati,....jednom to napraviš i riješi se toga,....ne popisuju se osobne stvari,čak ni nužne kučanske potrebe,..npr.veš mašina,hladnjak i sl..

normalno je da ukučani mogu staviti primjedbu da nešto nije tvoje,već njihovo....

 

Ovo je ohrabrujuće, nadam se da će biti tako. :)

Ukućani taj prigovor treće osobe podnose odmah na licu mjesta, kad se stvari popišu, ili dobiju neki rok u kojem mogu prigovoriti?

 

Sudski ovršitelj je došao i nije ništa popisivao, samo mi je uručio rješenje o ovrsi koje je općinski sud donio po prijedlogu ovrhovoditelja. Sad se na to rješenje mogu žaliti u roku od 8 dana. Kad to rješenje postane pravomoćno, onda tek mogu očekivati "posjet" ovršitelja i popisivanje stvari?

 

Nadam se da je stvarno tako da se popisuju vrijednije stvari, jer u rješenju o ovrsi piše npr. "smatra se da ovršeniku pripadaju pokretnine koje ima na sebi". Pa neće mi valjda gaće skidati :))))

 

Ovako piše: nastavlja se i određuje ovrha na pokretninama ovršenika njihovom zapljenom, procjenom, oduzimanjem, otpremanjem,...

 

I Pljenidba se obavlja sastavljanjem pljenidbenog popisa

V Smatra se da ovršeniku pripadaju pokretnine koje ima na sebi odnosno koje se nalaze na ili u njegovoj nekretnini, u stanu u kojem stanuje odnosno poslovnoj prostoriji koju je zakupio.

VII Popisane pokretnine sudski će ovršitelj oduzeti ovršeniku i predati ih ovrhovoditelju na čuvanje u skladu s rješenjem o ovrsi.

 

Iz ovog proizlazi da se može zaplijeniti i ono što ovršenik ima kod sebe, ali pretpostavljam i nadam se da ste mi odgovorili poznavajući praksu, tj. da će popisivati samo vrijednije stvari?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija