Jump to content

dječji doplatak


dambac

Preporučene objave

Imam jedno pitanje koje me zbunjuje,ako bi mi netko pokusao objasnit jel danas su svi lose volje,ovako predao sam papire za djecji doplatak u kucnstvu dijete,supruga i ja.

supruga radila 6mj. sa biroa nista,kod mene mirovina dostavim sve papire za 2013g,

supruga prestala radit sa 31.01.2014g,prijavila se na biro imat ce neku naknadu 6mj,

Da bi dobio od HMO zamolnicu vezano za zahtjev ostvarivanja prava na doplatak za dijecu

da dostavim rijesenje o pravu na novcanu naknadu HZZ za suprugu 2014g,zanimljivo rijesenje moram cekati nemam ga,drugo pitam sta ce vam resenje za 2014g,dobim odgovor ide u cenzus izracuna,ok kako cu ja znati dali ce se supruga ponovo zaposlit,kako se nesto u napred moze racunat,odgovor ako bude promjene ponovno se rijesnje pravi,dobro ali sta na godinu kad budem trazio doplatak dali mi se opet to racuna u prihod,odgovor da,pa kao mi se moze dva puta racunat prihod,jesam li ja lud ili nekuzim sta se tu desava,ima li tko takva ikustva i dali ima neki zakon na koji se mogu zalit,meni tu nema logike nikakve.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Možda je ovo

 

"Napominjemo da se prestankom radnog odnosa, do novog zaposlenja u tekućoj godini, plaća ostvarena u prethodnoj godini ne uračunava u ukupni dohodak kućanstva.

Dakle, ako podnositelj zahtjeva, odnosno članovi njegova kućanstva, u vrijeme podnošenja zahtjeva više nisu u radnom odnosu, u dohodovni cenzus se ne uračunava plaća iz 2013. godine onog člana kućanstva kojem je radni odnos prestao. Ako se, umjesto plaće, ostvaruje novčana naknada HZZ, u ukupni dohodak će se uračunati prosječna mjesečna svota novčane naknade."

 

http://www.mirovinsko.hr/default.aspx?id=4174

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

u dohodovni cenzus se ne uračunava plaća iz 2013. godine onog člana kućanstva kojem je radni odnos prestao (budemo vidjeli dali je tako). Ako se, umjesto plaće, ostvaruje novčana naknada HZZ, u ukupni dohodak će se uračunati prosječna mjesečna svota novčane naknade(nema potrebe se uračunati prosječna mjesečna svota naknade kad se sa rešenjem donosi točna odredba primanja za taj period) moglo bi bit to samo meni to nema logike,jel ima jos neko teoriju neku,mozda uspijemo razumit ovaj naš zakon.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

da ne otvaram novu temu bit ću slobodna ovdje postaviti pitanje.U 2012.g.nisam bila u radnom odnosu ,ni ja ni suprug te sam podnijela zahtjev za dječji doplatak ,kojem je udovoljeno, i primam 299 kn mjesečno( imam 1 dijete).Suprug se zaposlio početkom 2013.g., ja u 5 mjesecu 2013.g, , te obzirom na visinu plaća više ne ispunjavam uvjete za primanje dd, niti sam imala namjeru podnositi zahtjev. Kako to stoji u rješenju , dd će se isplaćivati dok traju uvjeti ,najkasnije do 28.2.2014.g., te kako sam dužna obavijestiti ih o svakoj statusnoj promjeni.Ja nisam nikoga obaviještavala kad sam se zaposlila, jesam li trebala ne znam, jeli to itko radi ne znam.Ono što mene zanima je : da li postoji mogućnost da ,temeljem neke njihove kontrole, netko od mene traži povrat isplaćenog dd , i u kojem roku, obzirom da se bilo kakvom provjerom može lako uočiti kad sam počela raditi,,odn.kad su mi mjesečna primanja po članu kućanstva prešla i to dosta iznos od 1.600,kn .Unaprijed hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

Vidim da nitko nije odgovorio #arileo# a isto pitanje sam i ja tjela postaviti.... u 2014 sam bila nezaposlena tako da ja i suprug nismo prelazili iznos po članu od 1663 kn.

U 2. mj. sam predala zatjev, s time da sam već od 01.01.2015 godine u radnom odnosu i prelazimo taj prag. Ja sam usprkos tome dobila rješenje za doplatak i počela mi je isplata u 5 mj.i sad sam zbunjena. Tamo piše da ja moram prijaviti promjene u dohotku, a šta pobogu oni već tada nisu mogli viditi da imam primanja i da ne udovoljavam uvjetima. Ja sam mislila da se dd dobiva na godinu dana i iduće godine ili ga možeš obnovit ili ne ako imaš primanja veća od praga. Što mi je činiti? Mogu li naknadno tražiti da im vratim novce ili sl. Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

http://mirovinsko.hr/default.aspx?id=5

 

Po ovom proizlazi da ne samo da morate naknaditi prouzročenu štetu HZMO-u, već ste i prekršajno odgovorni, s propisanom novčanom kaznom u iznosu od 1.000,00-5.000,00 kn. Prema čl. 28. Zakona o doplatku na djecu, korisnik doplatka je dužan obavijestiti HZMO o svakoj promjeni u roku od 15 dana od nastale promjene, a pravo prestaje već od idućeg mjeseca (čl. 29.-30.a).

 

E sad, ruku na srce, ja nisam čula da je HZMO nekoga tužio za povrat nepripadnog dječjeg doplatka (iako sam čula da su utuživali povrat nepripadnih braniteljskih opskrbnina), ali s obzirom na to da čitam (LINK ) da su u tijeku povrati (regresi) inozemnih mirovina koje su godinama isplaćivane umrlima, pesimistično predviđam da ni nepripadni dječji doplatci možda neće biti pošteđeni.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija