Jump to content

odvoženje djeteta na spavanje kod očeve cure bez pitanja i moje dozvole


nika120302

Preporučene objave

Poštovani, zanima me da li moj bivši suprug, razveli smo se 2009., smije bez moga dopuštenja voditi maloljetno dijete (12 g.), curica, kod svoje djevojke i njenog sina od 9 godina na njegov vikend i ostajati spavati tamo. S obzirom da je u toj vezi tek nekih mjesec do dva, ja tu ženu ne poznajem i nije mi svejedno da mi dijete tamo spava. S obzirom da sam ja skrbnik djeteta, s obzirom da on nije u nikakvoj vanbračnoj zajednici s tom ženom i ja je osobno ne poznam niti sam je ikad vidjela dali ja mogu tražiti zabranu da vodi dijete svake druge subote spavati kod žene s kojom se viđa. Ja sam pokušala razgovarati s njim ali me on ne doživljava, a kćer nema ništa protiv da ide tamo. Osobno, nije mi svejedno da mi dijete spava i provodi vrijeme kod nekog koga nikad nisam vidjela i koga ne poznajem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1. Vi ste "skrbnik djeteta" koliko i njegov otac. Naime, pravo roditeljske skrbi dijelite kao do 2009. godine- jednako i ravnopravno, bez obzira što živi s vama. Pozorno pročitajte tekst odluke suda da se uvjerite da o lišavanju oca roditeljske skrbi nema ni riječi, kao ni vašem imenovanju u svojstvu skrbnika.

 

2. Ako odgovara vašem djetetu, a s ocem je za to vrijeme, preostaje još samo "argument" da tu ženu ne poznajete: želite li reći da je želite upoznati kako biste procijenili odgovara li i koliko (osim bivšem i kćeri) vama?

3. Zabrinjava li vas toliko obavijest da su spavali kod očevih prijatelja u vikendici družeći se s njima i njihovom djecom? Bonus pitanje: bavite li se mislima "smije li otac..." ili možda željom za upoznavanjem svih ljudi koje njih dvoje upoznaju u razdoblju nakon vašeg razvoda?

4. Bi li vam bilo "lakše prihvatiti" kad bi bili u izvanbračnoj ili bračnoj zajednici i zašto?

5. Nije li sasvim normalno i vrlo primjereno djetetu davati priliku za upoznavanje i postupno privikavanje na potencijalno proširenje očeve (time i djetetove) obitelji, uostalom na njegov sveukupan život čiji je ono neosporivi dio?

6. Kako biste mogli, nakon odgovora na prethodna pitanja, dodatno (a razložno) argumentirati svoju eventualnu zabranu, temeljeći je na dobrobiti djeteta (ne sebi)?

 

Ono pod 1 ste dužni prihvatiti kao činjenicu + dijete je za to vrijeme s ocem koji je odgovoran za nju (nije dužan imati i vaše odobrenje, ali možete o planovima gdje otići za vikend dobiti obavijest- ali na razini obavjesti) + dijete očito nema ništa protiv (dakle mu je očito dovoljno ugodno), a na pitanja od 2. nadalje ne trebate odgovarati ni naglas ni ovdje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prvo da zahvalim na odgovoru. Mislim da bi se tu trebalo raditi o nekoj koreknosti. Moj bivši suprug je imao vezu sa udatom ženom prije cca 5 mjeseci i nije došao vidjeti svoje dijete mjesec dana, čak ni vikendima. Sad odjednom upozna ženu preko facebooka koja je rastavljena, ima sina od 9 godina, a ona 43. godine i moja kćer je sada provela već 2. put petak na subotu tamo s tim što me se prvi put nije ni obavijestilo. Zašto sam gore spomenula korektnost, kada sam ja započela vezu prije 4 godine, moja kćer i ja smo bile pozvane na 2 tjedna u Makarsku i ja sam pitala bivšeg supruga da li ima išta protiv, naravno imao je neke argumente tipa predug put s busem do tamo, bit će joj zlo, raspitivao se o smještaju, meni je bilo jasno da da je odgovor na pitanje "smeta mi i imam nešto protiv da mi dijete provodi dane s nekim koga sam vidio u prolazu" i ja sam poštivala njegovu želju. Naravno, isto to sam očekivala i od njega al me nije ni pitao već doveo pred gotov čin. Osobno nemam problem s tim da vodi dijete negdje ako je njoj tamo ugodno, ali imam problem s tim što ne poznam tu osobu i naravno da bih htjela vidjeti s kim mi dijete provodi vrijeme, kod koga spava i mislim da u tome nema ništa loše, ali da je loše dovesti roditelja pred gotov čin pogotovo što zna da je pitao i ako bi se dijete složilo s tim da ne bi bilo problema. Još jednom hvala na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ta pitanja su u stvari obavjesti, a ne pitanja dozvole radi. Upravo onako kako ste vi njega pitali za 15 dana Makarske. Jer, da ste dobili odgovor "ne", bi li ostali doma kriveći ga za zabranu ili poveli dijete sobom na odmor kako ste ga zamislili?

Dakle, obavijestiti je sasvim u redu, dapače vrlo korektan postupak, ali dozvola ni jednome nije od drugog potrebna, uz vođenje brige o djetetu za to vrijeme.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sve je u redu, Nika.

 

Nitko ovdje nikog ne optužuje za bilo što, ali i sama ste dala najbolji mogući odgovor u vašem posljednjem postu - to je prvenstveno pitanje nedostatka kvalitetne komunikacije između vas i bivšeg, i sukladno tome, jedino ga i vi možete riješiti, zar ne?

 

Naravno da bi bilo korektno od bivšeg da vas je upitao, to bi bilo u duhu nekih normalnih odnosa, koji nažalost rijetko budu bili takvima nakon rastanka. Dapače.

 

Ali dozvolit ću si toliko slobode i skrenuti vam pozornost na jednu stvar - vi ste u prvom postu napisali cit. "da li ja mogu tražiti zabranu da vodi dijete svake druge subote spavati kod žene s kojom se viđa". I sama vidite da se to može krivo protumačiti, kao neki čin revanšizma s vaše strane. U drugom svom postu ste dali do znanja što vas zapravo smeta, ali time se opet vraćamo na onaj nedostatak kvalitetne komunikacije.

 

Život je takav ponekad. Nažalost. Danas jeste - sutra niste. Ali isto tako, koliko god to otrcano zvuči - život ide dalje. I vaš i njegov, a s vama dvoje i onaj malene. I na taj način treba gledati "vašu" budućnost, jer svidjelo se to kome od vas ili ne - zauvijek ćete biti povezani preko tog malog stvorenja. Ako već ne zbog sebe, tada zbog nje morati naći neki kvalitetan način međusobnog "egzistiranja".

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija