Jump to content

nasljedstvo


monikasm

Preporučene objave

Otac i vi niste sunasljednici,zbog cega se nemoze odricati u vase ime,no moze se odreci od nasljedstva u svoje ime,pa da u tom slucaju sud pozove vas na nasljedjivanje,no ukoliko otac pored vas ima jos djece,tad bi svi bili pozvani na ostavinsku raspravu kao sunasljednici.

Da,bili bi u obvezi platiti porez na promet nekretnina,buduci da vas neobuhvata clanak 13.Zakona o porezu na promet nekretnina..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Matrixov odgovor je (po običaju) potpuno točan, ali bih htio podsjetiti da smo na Legalisu imali nekoliko slučajeva kad u praksi nije dobro funkcionirala razlika između "odreći se nasljedstva" i "odreći se nasljedstva u svoje ime" pa bih htio to naglasiti.

 

Razlika je u tome što u prvom slučaju nasljedstvo prelazi na drugog, makar i dalekog nasljednika (ili u krajnjoj liniji na državu), dok u drugom slučaju na mjesto nasljednika koji se odrekao "u svoje ime" dolaze njegovi potomci. Zato nasljednik koji se odriče u svoje ime treba svakako pri tome provjeriti da li je javni bilježnik dobro shvatio namjeru i pravilno unio izjavu u zapisnik, jer naknadno nema mogućnosti ispravka.

 

Moguće je sve obaviti i na jednom ročištu. Potomci nasljednika koji se odriče u svoje ime načelno ne mogu prisustvovati ostavinskoj raspravi jer nisu nasljednici, ali se mogu pojaviti odmah nakon odricanja nasljednika koji se odriče.

 

Učinak je isti kao da se nasljednik prihvatio nasljedstva pa naknadno darovao to svom potomku. Porez se ne plaća na darovanje, ali je ugovor potrebno predočiti poreznoj upravi. Kod darovanja je dodatni trošak ovjera ugovora. Trošak nasljeđivanja (porez i naknada javnom bilježniku) je neizbježan.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija