Jump to content

Stanarska Pričuva


postenje

Preporučene objave

Poštovani,

 

molim vas za savjet. Već cca. godinu i pol ne plaćam pričuvu za svoj stan. Ostali stanari(suvlasnici) razmišljaju o tome da me tuže. Imam razlog za to što ne plaćam pričuvu, a taj je to što su suvlasnici prije cca.godinu i pol poduzeli radove mjenjanja pokrova krova, koji nije propuštao. Ja sam ing.građ. i odgovorno tvrdim da za to nije bilo funkcionalne potrebe, odnosno krov nije prokišnjavao, samo su salonitke na nekim mjestima bile oštećene (ovo se moglo popraviti postavljanjem novih). Stanari su proveli svoj plan u djelo, tj. promjenili su pokrov, i radove platili iz pričuve koju sam do tada uredno plaćao. U međuvlasničkom ugovoru izričito piše da za takve radove treba suglasnost svih suvlasnika, a ne većine. Ja sam bio protiv, ali su svejedno prekršili ugovor i sproveli radove, štoviše za ove radove mjenjanja pokrova nije bilo nikakvog stručnog mišljenja već je to bio izbor i mišljenje tih suvlasnika. Zgrada nema firmu upravitelja, već to vrše sami suvlasnici, koji su nestručni u pogledu zgradarstva i donose odluke bez stručne podloge. Nikoga nisu angažirali da napravi očevid objekta i ustanovi u kakvom je stanju, da bi se na osnovu ovoga poduzeli adekvatni koraci u vidu popravka. S druge strane fasada ne zadovoljava niti minimalne termoizolacione standarde(građena je prije 40 god.), te je ona bila prioritet. Jedini pravni instrument kojim sam se mogao zaštititi od štetnih odluka suvlasnika bio je članak međuvlas. ug. koji kaže da za ove radove treba suglasnost svih suvlasnika. Ovo su suvlasnici prekršili i nanjeli mi štetu time što nemam dostatnu termoizolaciju i troškovi struje za grijanje su veliki, vlaga u stanu se neprestano pojavljuje, i osim toga i moj novac iz pričuve je upotrebljen za ove (po mom stručnom mišljenju nepotrebne radove). Od tada ne plaćam pričuvu. Kako da je plaćam kada je suvlasnici koriste kako se god njima sviđa? Zakon kaže da je moram plaćati, ali kako da to radim kada je kriminalci troše kako njima paše? Ukoliko me tuže da li mogu dobiti spor, jer imam dobar razlog zašto ne plaćam pričuvu, a ta je da ne mogu puniti račun sa kojeg se uzima novac kako se kome svidi. Nezaposlen sam i nemam prihoda, osim 1000 kn mjesečno od podstanara.

 

Lijep pozdrav.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

bez obzira po tvom mišljenju na dobar razlog

nužnu pričuvu od 2,5 kuna /m2 za održavanje zgrade moraš plaćati.

povečanu pričuvu nisi dužan plaćati (sudeći po napisanom ).

kao suvlasnik od suda možeš tražiti da sud odredi upravitelja i visinu pričuve.

sudski vještak napravi uvid za štetu koju trpiš.

štetu popraviš o svom trošku i od drugih suvlasnika tražiš povrat sredstava.

ako je radove za otklanjanje štete trebalo izvoditi na zajedničkim djelovima zgrade.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru. Na zalost tko jaci taj tlaci. Pravde nema, jer sansu da je dobijes imas samo ako imas novaca. Zakon koji kaze da moram uplacivati novac u fond iz kojeg ljudi bez ikakvih strucnih argumenata mogu uzimati novac za svoje neodgovorne ideje, jeste nikakav zakon. Eto ja sam isto tako morao pitati Vas sto mi je ciniti u vezi pravne tematike. Lijecnika konzultiras da vidis sto prvo izlijeciti, ili ako lijeciti uopce, automehanicara pitas sto uciniti kada ti motor zasteka, ipak izgleda da to ne vrijedi za gradjevinarstvo. U ovom slucaju "sto se babi snilo to se babi htilo",... samo na osnovu vlastitih ideja netko smatra da moze podignuti gotovo sav novac iz zajednickog fonda i upotrijebiti ga. Upotrijebiti za estetsko poboljsanje zgrade, ali ne i funkcionalno, jer krov nije prokisnjavao. I tako ja sam prisiljen financirati tuđe besmislene i stetne ideje, a sve uz krasnu podrsku zakona.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija