Jump to content

darovni ugovor u slučaju zamjene nekretnina


malena23

Preporučene objave

Poštovani molila bi vas pomoć u ovoj situaciji:Nakon mamine smrti i ostavinske rasprave stan gdje je živjela s ocem je podijeljen na način da je polovica i 1/4 dijela išla na oca i ostale 3/4 dijela su podijeljene između mene, sestre i brata. Ja sa obitelji živim u malom stanu a otac je sam u tom većem. Kad bi otac i moji brat i sestra pristali na zamjenu nektretnina, znači da otac useli u naš stan a mi u njegov, kako bi se to pravno trebalo izvesti? Da li može putem darovnog ugovora kako bi bili oslobođeni poreza na promet nekretnina i kako bi taj ugovor trebao izgledati s obzirom da udio u stanu imamo i otac i ja i brat i sestra?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Malena,de malo to poslozite,ako je ocu pripala jedna polovina 1/4,kako onda vi i ostali da imate 3/4,ili stvari stoje drugacije,otac otprije ima svoju polovinu stana,a drugu maminu polovinu dijelite,od koje je otac nasljedjo cetvrtinu,a djeca zajedno tri cetvrtine..

Ukoliko vi darujete ocu i obrnuto,vrijedi porezno oslobodjenje,no problem je sto vam svoj dio trebaju darovati brat i sestra(5%porez).

Postoji mogucnost da brat i sestra svoje dijelove daruju ocu,pa otac dalje vama,no opet nastaje problem zbog otudjenja darovane nekretnine,sto bi povuklo porez na dohodak,izuzev da otudjenje izvrsi nakon proteka 3 god.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovo "računanje" me malo podsjetilo na bivšeg ministra vanjskih poslova i njegovu čuvenu - "Pola njemu, pola tebi, a meni...? Ček, ček malo... Nekaj sam za.ebal." :)

 

Eto, Malena - nemojte zamjeriti, ali nisam mogao odoljeti.

 

Koliko sam vas ja shvatio - vi, seka i braco želite u očev stan, a otac u vaš - dakle darovanje svih vas ocu, a oca svima vama. Matrix je uključio još jednu varijantu, opreza radi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hahaha! ma da, teška zavrzlama :) Al ja i otac bi se zamjenili, seka i braco ne. A kad smo već kod zavrzlama, evo još jedno pitanje: A kad bi oca, brata i sestru isplatila za razliku u cijeni stana, što onda? Mislim naravno na porez..Koliko sam shvatila porez bi trebala platiti na onaj dio vrijednosti stana od brata i sestre, a što ako budu tražili isplatu, jeli i na to još plus plaćam porez ili ide ili jedno ili drugo?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija