Jump to content

agrarna reforma kralja aleksandra i upis posjeda


unreal990

Preporučene objave

Radi se o zemljištu koje je stečeno agrarnom reformom prve jugoslavije 1925. Kao prvi posjednik nakon parcelacije čestice 1925. godine od matične puuuno veće , upisuje se osoba A , međutim osoba A je imala brata- osobu B koji je umro 1908 godine. Danas nasljednici osobe B tuže nasljednike osobe A, zato što smatraju da i oni imaju tu pravo vlasništva samo zato jer je njihov pradjed (osoba B) bio brat osobi A te da cijela čestica pripada njima za 1/2. Međutim od 1925 godine pa do danas nitko od potomaka osobe B nije navodio česticu niti u ostavinskim masama ni u diobenim ugovorima da bi se sada odjednom potomci sjetili tražiti udio samo zato što im je ostala zemlja po 1/2( koju su stekli još prije agrarne reforme) pa smatraju da bi tako trebala biti i ova stečena već nakon smrti njihovog djeda 1925.

 

Pitanje glasi: Dali je mogla osoba B koja je umrla 1908. steći prava na posjed zajedno sa osobom A 1925. u agrarnoj reformi kralja aleksandra? Jesu li mogla djeca kao pravni sljednici osobe B steći posjed zajedno sa svojim stricom? Po kojoj osnovi se tada stjecao posjed (kmetovski odnos ili?) Dali ima netko nekakav zakonik ili pravilnik iz toga doba da proučim?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kada je Habsburška monarhija 1918 god. propala, novostvorena Kraljevina SHS nije donijela novi građanski zakonik, pa se na nekadašnjim austrijskim područjima,tako i u HR nastavio primjenjivati OGZ. On je djelomično ukinut tek stvaranjem komunističke Jugoslavije, ali se i tada primjenjivao u nedostatku drugih pravnih izvora sve do 1970.god.

http://www.google.com/gwt/x?u=http://www.advokat-prnjavorac.com/zakoni/AUSTRIJSKI_GRADANSKI_ZAKONIK.pdf&hl=hr&ei=NZN-U53DM6GnkwKUs4CACg&wsc=pb

Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija