Jump to content

Sklapanje braka sa drzavljankom RH


NIJO64

Preporučene objave

Lijep pozdrav!

Buduci da namjeravam kao drzavljanin BiH sklopiti brak sa drzavljankom RH, na ovom forumu sam pronasao pitanja citateljke koja vam prenosim u cijelosti:

 

Moj dečko je stranac i planiramo vjenčanje u Hrvatskoj, te živjeti također u Hrvatskoj. Nakon vjenčanja bi trebali podnesti zahtjev za njegov privremeni boravak.

Zbog toga imam par pitanja:

1. Da li se zahtjev za privremeni boravak može podnijeti kod nas u Veleposlanstvu njegove matične zemlje ili se on mora vratiti u svoju zemlju da bi tamo podnio zahtjev?

 

2. koliko riješavanje tog zahtjeva traje, tj. da li on može biti u Hrvatkoj dok je čekamo riješenje i duže od onih turističkih 90 dana?

 

3. Da li može početi raditi prilikom podnošenja zahtjeva za privremenim boravkom ili tek nakon što dobijemo riješenje?

 

4. Da li uopće može raditi u Hrvatkoj sa privremenim boravkom u svrhu sklapanja obitelji? (ovo pitam, jer sam naišla na 2 kontradiktorna članka: članak 42: Na temelju odobrenog privremenog boravka u svrhu spajanja obitelji stranac ne može raditi na području Republike Hrvatske..

te članak 95: Uz primjenu svih odredaba ovoga Zakona koje se odnose na privremeni boravak, radnu dozvolu ne moraju imati sljedeće kategorije stranaca:

12. supružnici i djeca hrvatskih državljana koji imaju boravak u Republici Hrvatskoj

 

5. Ako nakon dobivanja potvrde o privremenom boravištu stranac može raditi u Hrvatkoj bez radne dozvole, da li ima pravo se prijaviti na Zavod za zapošljavanje?

 

Odgovori su bili slijedeci:

 

1. Zahtjev za prvi privremeni boravak u svrhu spajanja obitelji sa hrvatskom državljankom, stranac može podnijeti u hrvatskom veleposlanstvu u svojoj državi ili u policijskoj upravi /postaji prema mjestu prebivališta u Hrvatskoj.

 

2. Zahtjev bi se trebao riješiti za 30 a najduže 60 dana .Ako se zahtjev podnese u Hrvatskoj, stranac može ostati tu sve dok se riješi po njegovom zahtjevu. Znači može ostati u Hrvatskoj i duže od 90 dana ako je njegov zahtjev u postupku tj. nije okončan.Ako se zahtjev podnese u inozemstvu, stranac će i odobrenje boravka preuzeti tamo gdje je predao zahtjev, znači u veleposlanstvu u svojoj državi.

 

3. Stranac može raditi tek nakon što mu se ulijepi naljepnica odobrenja privremenog boravka u njegovu putnu ispravu, znači nakon rješavanja po njegovom zahtjevu.U suprotnom čini prekršaj.

 

4. Da, može raditi bez radne ili poslovne dozvole, dovoljna mu je naljepnica odobrenja privremenog boravka u svrhu spajanja obitelji sa hrvatskom državljankom, u njegovoj putovnici.

 

5. Na zavod za zapošljavanje može se prijaviti stranac na stalnom boravku, znači vaš suprug se ne može prijaviti.On mora sam pronaći poslodavca koji bi ga zaposlio.

 

Mene zanima slijedece: Nakon kojeg vremena se moze dobiti dozvola stalnog boravka i da li ima utjecaja to sto bismo mi zivjeli i u BiH i RH. I kakva prava ostvarujem sa stalnom dozvolom boravka.

Hvala unaprijed.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

@nijo 64 stalni boravak se dobiva nakon 5 godina provedenih u HR. Znaci prvih 5 godina bili bi ste na privremenom boravku i onda nakon toga tek bi mogli aplicirati za stalni. Razlika izmedju privremenog i stalnog boravka je u tome sto sa stalnim imate skoro pa ista prava kao i hr drzavljani. Ne mozete glasati na izborima,nemozete se zaposljavati u drzavnim institucijama i nemate ista prava prilikom kupovanja nekretnine.

Sto se tice zivota na relaciji HR i BiH tu bi moglo biti problema.Naime,do 30.6.2013 privremeni boravak se izdavao na godinu dana. Zakonom je bilo propisano da strancu koji izbiva iz HR 30 dana neprekidno moze biti ponisten privremeni boravak.Iznimno(bolest bliskog clana obitelji ili dijeteta) bilo je moguce boraviti van HR i 90 dana uz uvjet da se osoba javi na mup,tj da prijavi privremeno izbivanje.

E sad buduci da se zakon od 1.7.2013 promjenio te se sad privremeni boravk izdaje na 5 godina,pretpostavljam da ovo vise na vrijedi.Najbolje bi bilo provjeriti na mupu ovu informaciju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija