Jump to content

pokretanje kaznenog postupka za dilanje (prijetnju)


snj

Preporučene objave

molim vas ako mi netko može pomoći, pozvana sam da svjedočim protiv prijateljice u utorak....

naime ulovili su nas u parkiću kako ona slaže džoint, a nakon što sam ja povukla prvi dim, uletili su policajci u civilu.

privedene smo u postaju, nju su ispitivali sat vremena, mene desetak minuta i to je bilo to.

neki dan sam pozvana kao svjedok u tom slučaju.

ni jedna od nas nema apsolutno nikakav dosije, obje punoljetne. bojim se da bi ona mogla dobiti veliku kaznu ako dokažu da mi je dilala, što je po meni pravi apsurd, jer sam mogla ja motati a ona povući prvi dim. nije da se stalno napušavamo, ali bome po onomu što sam proguglala do sad, frendica bi mi mogla biti u gadnoj gabuli...

jel ima netko neki savjet?

unaprijed hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Iskazivati onako kako se dogodilo, jer davanje lažnog iskaza kazneno je djelo. Uostalom, intervencija policajaca u "civilki" uslijedila je nakon podužeg promatranja vas i kolegice, tako da ako imate namjeru fabricirati iskaz, zaradit ćete kaznenu prijavu za naprijed citirano djelo.

 

Inače, prijateljica vam neće odgovarati za "dilanje", već za kazneno djelo omogućavanja trošenja droge iz čl. 191. KZ-a, a za koje je zapriječena kazna zatvora u trajanju od 6 mjeseci do 5 godina. Ukoliko je riječ o prvom kaznenom djelu prijateljice, ići će rad za opće dobro ili uvjetna osuda. Daleko veći problem će joj biti "ulazak" u policijske evidencije kao konzument droge, što će joj u budućnosti donositi probleme.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

znači nema štanse da se to briše iz dosijea? neće moći dobiti potvrdu o nekažnjavanju? hvala puno na iskrenom odgovoru

 

Sivko je već rekao bitno, ja ću samo dodati da, ukoliko je frendici bitno uvjerenje o nekažnjavanju (zbog npr. zaposlenja), tada joj je u interesu da postupak čim prije završi pravomoćno, jer pravomoćnošću presude, uvjerenje o nekažnjavanju postaje "čisto". Dakle, neka pokuša dogovoriti se s DORH-om glede priznanja krivnje i kazneno-pravne sankcije.

 

Tako dugo dok postupak traje, uvjerenje o nekažnjavanju neće biti "čisto". Što se tiče izvatka iz kaznene evidencije (KE), on postaje "čist" protekom rokova rehabilitacije, iako ovaj izvadak rijetko koji poslodavci traže, češće se traži u postupku ishođenja vize za određene države (npr. Kanada, SAD i sl.).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija