Jump to content

Omjeri i vlasništvo


imported_palčica

Preporučene objave

Molim hitno ako mi netko može pomoći. Živim u kući koja ima tri stana i dogovorno smo pokrenuli etažiranje (ima nas 6 suvlasnika). Bio je geodeta da izmjeri stanove i sada smo zapeli na sljedećem : naš stan smo kupili 2003. godine u udjelima mi imamo 24/80,drugi stan isto 24/80 i treći ima 32/80 (u trećem stanu su 4 suvlasnika a nitko ne živi u tom stanu _ nasljedstvo).Kuća j stara preko 100 godina i nekada davno prije 50 god.ulaz u kuću je bio s ceste( tu je sada naš stan i naša soba) i bio je zajednički hodnik za sve stanove. Nakon podjele kuće na tri stana svatko je napravio svoj ulaz (iza u dvorištu).2003.kada smo kupili svoj dio vrata do ceste su postojala ali nije više bilo hodnika niti se tuda prolazilo. Mi smo vrata zazidali i stavili prozor. Sada sljedi problem jedan od suvlasnika kaže da se ne slažu omjeri stanova da mi imamo 11m2 njihovog vlasništva tj.dio gdje je nekada bio hodnik i traže da otkupimo ili vratimo u prvobitno stanje. Iskreno nije naša greška ako je uopće greška da ja sada plaćam nekome za nešto što nije postojalo kada smo kupovali. Molim hitno za pomoć .

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Razlika u kvadraturi je fizikalna (mjerenje) i matematička (izračun) činjenica, a ne osobni stav. Dakle, ona ili postoji ili ne, a ako postoji onda iznosi onoliko koliko pokazuje mjerenje i matematički izračun, a ne nečija izjava.

 

Nije jasno što to nije postojalo kad ste kupovali? Površina? Naknadno se sama od sebe promijenila površina koju koristite?

 

Etažiranje se ne izvodi prema nekadašnjem stanju nego prema stanju u trenutku etažiranja.

 

Što se tiče etažiranja, vrijednost zasebnog dijela nekretnine, a prema tome i njemu pripadajući suvlasnički udio u cjelini - ne ovisi samo o kvadraturi nego i o nizu drugih obilježja koja se uzimaju u obzir. S obzirom na to kako je nastao vaš stan, moglo bi se postaviti pitanje - s obzirom na kriterije za utvrđivanje vrijednosti - da li on ima istu vrijednost kao i stan iste površine koji je od samog početka projektiran kao stan, odnosno da li kvadrat vašeg stana vrijedi isto kao i kvadrat takvog stana.

 

Prema tome, proučite elaborat, potražite na webu koji su kriteriji za etažiranje pa vidite ima li temelja za prigovor na elaborat u navedenom smisli.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kupili smo stan kakav je u sadašnjem stanju ništa nismo proširivali , i problem je kod jednog od suvlasnika što kaže da oni imaju više udjela a manju kvadraturu. malo sam se raspitala kod susjeda koji su tu nekada živjeli i rekli mi da je prije 40 god.bio hodnik ali taj dotični suvlasnik nikada nije koristio taj ulaz nego su oni imali svoj ulaz iza kuće (ne znam da li što znači taj suvlasnik 74.god.starosti tu nikada nije živio).Etažni elaborat nismo dobili na uvid i nećemo pristati na na etažiranje jer time nas oni ucjenjuju.Ta podjela stanova postoji još od 1931.god,kada je kuća podijeljena i nitko do sada nije imao prigovor jer smo bili i na sudu (izvanparnični postupak) i svi su rekli da uživaju svaki svoj dio i da to nije sporno.

Vezano uz kuću imamo i problem u vezi podijele dvorišta taj isti suvl. tvrdi da mi nemamo pravo na ništa dvorišta navodno nekada davno sklopljen je nekakav dogovor između braće da je jednom pripalo cijelo dvorište.Taj pismeni trag nikada nismo vidjeli , a na vlas.listu piše kuća,dvorište i gosp.zgrada (što bi značilo da smo svi suvlasnici svega)nigdje nije zabilježeno da jdan ima vlasništvo nada cijelim dvorištem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ispričavam se zbog pogreške, previdio sam da ste u uvodu napomenuli da su u vašem slučaju utvrđeni idealni suvlasnički dijelovi. To znači da niste kupili stan, nego odgovarajući idealni dio nekretnine, a temeljem toga ste koristili stan.

 

Sad ste u postupku uspostavljanja etažnog vlasništva tj. vlasništva nad posebnim fizičkim dijelovima temeljem idealnih suvlasničkih dijelova. To je postupak suprotan etažiranju, kad se iz vlasništva posebnih suvlasničkih dijelova izračunava suvlasnički udio u cjelini.

 

Dakle, ne radi se o postupku iz čl. 370 Zakona o vlasništvu, nego o postupku iz čl. 43. ZOV.

 

No, bez obzira na to elaborat za taj postupak i za etažiranje su u biti vrlo slični jer se elaboratom utvrđuju samostalni fizički dijelovi i njihov udio u cjelini, gledano po vrijednosti.

 

Dakle, ako stan koji biste trebali steći u vlasništvo predstavlja srazmjerno veći dio od idealnog dijela koji vam pripada, pa uspostava etažnog vlasništva mijenja suvlasničke omjere, logično je oni čiji se suvlasnički udio smanjuje traže naknadu od onoga tko stječe više nego što mu po idealnom suvlasničkom dijelu pripada.

 

Da li je tako, nije moguće reći bez uvida u elaborat, a budući da elaborat uopće niste vidjeli onda je svaka daljnja rasprava o tome bespredmetna. Priče o tome što je i kako nekad bilo su potpuno nebitne, ako nema nikakvog spora o tome kome bi koji samostalni fizički dio trebao pripasti. Tu se uopće ne utvrđuje ničija odgovornost za greške nego stanje kakvo jest.

 

Da pokušam primjerom: ako ste kupili 24/80, a zapravo bi vam uspostavom etažnog vlasništva pripalo 25/80, to znači da bi se drugima suvlasnički udio smanjio s 56/80 na 55/80. Zašto bi vam oni tih 1/80 trebali prepustiti besplatno?

 

Alternativa je da vi svoj stan ne dobijete u samostalno vlasništvo, nego da drugi suvlasnici također postanu suvlasnici vašeg stana u srazmjernom dijelu.

 

Dakle, u navedenom primjeru, ako vaš stan čini 25/80, a vaših je 24/80, onda očito 1/25 vašeg stana treba ostati u (su)vlasništvu ostalih suvlasnika.

 

Budući da vlasništvo nad posebnim dijelovima nekretnine nikada nije utvrđivano, onda se ni dvorište nije moglo fizički podijeliti. Mogao je postojati samo dogovor o posjedu, ali (su)vlasnik ima pravo tražiti da se posjedovanje uskladi sa suvlasničkim udjelima tj. da mu se prizna pravo posjeda ili pravo na fizički dio dvorišta (ako je djeljivo) srazmjerno njegovom suvlasničkom udjelu.

 

Budući da zgrada i zemljište čine cjelinu, suvlasničke dijelovi biste mogli uskladiti i odgovarajućom podjelom dvorišta, ali o tome očigledno nije moguće postići suglasnost.

 

No, budući da ste i bez uvida u elaborat donijeli odluku što ćete učiniti, u čemu je zapravo vaš problem? Ako vas ne zanimaju činjenice i ne donosite odluku na temelju činjenica, možete tvrditi što god hoćete, samo me čudi da očekujete da bi drugi to trebali prihvatiti onako kako se vama sviđa.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

..naš stan smo kupili 2003. godine u udjelima mi imamo 24/80,drugi stan isto 24/80 i treći ima 32/80 (u trećem stanu su 4 suvlasnika a nitko ne živi u tom stanu _ nasljedstvo)....

 

Kako znate da npr. "drugi stan ima 24/80"!?!

 

Kao prvo, niste vidjeli elaborat pa ne možete znati koji dio cjeline čini taj stan. Drugo, stan ne može imati suvlasnički udio, suvlasnički udio pripada živoj osobi a ne stvari.

 

Što vam piše u kupoprodajnom ugovoru da ste kupili?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U ugovoru piše da kupujemo nekretninu upisanu u z.zk.ul. ... i to cijeli suvlasni dio koji se sastoji od 3/10 dijela. U vl.listu piše koliko tko ima udjela.

Ta podijela potječe još iz 1932.god. i to imamo napismeno i piše da je izvršena izmjera cjelokupnog imanja od strane ovlaštenog mjernika i da je nekretnina podijeljenja.

Znači stvari i stanje što se tiče udjela nije se mijenjalo od tada i zašto bih ja sada trebala nekome prepustiti svoj dio stana i plaćati nekome nešto . Greška ili kriva procjena je napravljena još 1932.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

.... Greška ili kriva procjena je napravljena još 1932.

 

Nije bilo nikakve greške u samoj kupoprodaji, a procjena se radi sada prema sadašnjem stanju (elaboratom) jer nekretnina nije fizički podijeljena tj. to nije zavedeno u z.k.

 

Ako imate tu staru procjenu, mogli bi je koristiti da prigovorite na elaborat, ali budući da vas elaborat ne zanima, o čemu pričamo?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija