Jump to content

oporuka, potpisana, nepotpisana


slavonksi_dukat

Preporučene objave

Pozdrav, sestra ja i roditelji, zajedno smo živjeli u obiteljskoj kući dugi niz godina. Kuća je glasila na oca koji je umro prije majke. Zajedno smo sticali svu imovinu, zajedno ulagali, gradili, doslovno sve zajedno. U međuvremenu smo kupili i dva druga stana, no sve je to glasilo na oca, od kuće, ogromne zemlje, automobila, poslovnih prostora pa sve do ovih stanova koje smo kupili. Mada mogu iskreno reći da sam ja najviše svog novca i vremena uložila u kupnju jednog i drugog stana, adaptaciju, prenamjenu i sl. (a to mogu potvrditi svi oni koji me poznaju) Par godina prije očeve smrti, jednog dana smo se posvađali, ja sam se skupila i otišla u jedna od dva stana. Otac je sastavio oporuku, i tu istu oporuku tokom života mjenjao svaki drugi tjedan, tako da vjerovatno ni on sam nije znao koliko je oporuka napisao niti koja je trenutno važeća, odnosno oporuku nije pisao on, nego bi se on potpisao na prazni papir, a oporuku je sastavljao njegov odvjetnik. Sestra je potpisala oporuku i dobila stan u kojem ona živi, i stan je prepisala na sebe, stan u kojem ja živim sam prepisala na sebe i u zemljišnim knjigama stoji da sam ja vlasnica, a u njemu živim sa suprugom i sinom, iako ja nisam potpisala ništa... ostala imovina kojom je otac raspolagao, glasila je na njega. U međuvremenu sam čula da su otac i sestra sklopili ili ugovor o doživotom ili dosmrtnom uzdržavanju (ili jedno pa drugo), ne znam točno jer me o tom nitko nije obavjestio... nakon što je otac umro, kratko vijeme nakon njega je umrla i majka, no nekretnina koja je glasila na njega i dalje glasi na njega. Mene ta imovina uopće ne zanima, što se mene tiče ona slobodno može ostati mojoj sestri, ono što mene zanima je da li sestra eventualno danas, sutra može osporiti meni korištenje stana, na koji sam ja upisana kao vlasnica u zmljišnim knjigama i kojeg je otac namjenio meni iako nisam potpisala darovni ugovor? Darovni ugovor nisam htjela potpisati iz principa, (prvenstveno iz toga jer smo zajednički sve stjecali, ja sam ulagala svoje vrijeme novac, a sve je glasilo na oca) ali i iz razloga jer se tim darovnim ugovorom darovalo sestri i meni i nešto što nije naše obiteljsko vlasništvo. Da li ja imam pravo osporit sestrin darovni ugovor kao ništetni? S obzirom da je ona svoj potpis stavila na nešto što joj ne pripada? Isto tako nejasan mi je ovaj ugovor od uzdržavanju? Zar njime ako je on važeći i regularan očeva imovina nakon njegove smrti trebala biti upisana na sestru? U zemljišnim knjigama još uvijek glasi na oca iako on nije živ... i zanima me s obzirom da je majka bila živa, da li je to trebalo glasit na nju? Jer je teoretski, sestra da je htjela nju mogla izbacit iz kuće, i ona ne bi imala ništa a cjeli su život u braku i sve su zajedno stjecali. Da li je ugovorom o dosmrtnom/doživotnom uzdržavanju otac mogao sve ostaviti sestri, bez majčinog odobrenja?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

...

Sestra je potpisala oporuku i dobila stan u kojem ona živi, i...

Ovaj navod je potpuno besmislen. Ne može se steći vlasništvo potpisivanjem nečije oporuke.

 

...

, na koji sam ja upisana kao vlasnica u zmljišnim knjigama i kojeg je otac namjenio meni iako nisam potpisala darovni ugovor?

..

Kako ste se i temeljem čega upisali u zemljišne knjige kao vlasnica stana?

 

,,,U zemljišnim knjigama još uvijek glasi na oca iako on nije živ...

 

A mislite da će se to promijeniti samo od sebe bez provođenja ostavinskog postupka?

 

 

Ostavinski postupak iz ostavitelja koji je imao nekretnine se po zakonu mora provesti.

 

..

s obzirom da je majka bila živa, da li je to trebalo glasit na nju? Jer je teoretski, sestra da je htjela nju mogla izbacit iz kuće, i ona ne bi imala ništa a cjeli su život u braku i sve su zajedno stjecali. ..

 

Supružnik je zakonski nasljednik 1. nasljednog reda i nužni nasljednik, a ima i pravo na izdvajanje svog dijela bračne stečevine. No, naravno, ako za svoja (imovinska) prava ne mari pa sve prepusti drugima, može ga se i izbaciti.

 

Zašto vas to muči ako je majka umrla i nije bila izbačena iz kuće? Budući da nije živa, preostalu imovinu nasljeđuju živi nasljednici koji su iza nje - ako sam dobro shvatio - isti kao iza pokojnog oca.

 

.. Da li je ugovorom o dosmrtnom/doživotnom uzdržavanju otac mogao sve ostaviti sestri, bez majčinog odobrenja?

 

Mogao je ostaviti samo svoju osobnu imovinu i svoj dio bračne stečevine. Iz vašeg opisa proizlazi da se i nije radilo samo o bračnoj stečevini nego o zajedničkoj ("obiteljskoj") imovini, pa je u tom slučaju mogao raspolagati samo svojim dijelom zajedničke imovine.

 

No, najzanimljivije mi je da vas uopće ne zanima ostavinski postupak koji je preduvjet bilo kakvog sređivanja vaših imovinskih odnosa. U tom postupku se utvrđuje što čini ostavinu, pa ako u vezi s tim ima spora nasljednici se upućuju u parnicu da se to utvrdi.

 

Opis vam je inače jako težak za shvatiti jer je opširan i nejasan. Npr. nejasno je koliko je darovnih ugovora bilo, što znači "stavila potpis na nešto što joj ne pripada", postoji li ugovor o uzdržavanju ili ne .....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ni on sam nije znao koliko je oporuka napisao niti koja je trenutno važeća,

Članak 65.ZN

(1) Ako se kasnijom oporukom izričito ne opozove ranija oporuka, odredbe ranije oporuke ostaju na snazi ako i ukoliko nisu u suprotnosti s odredbama kasnije.

Sestra je potpisala oporuku i dobila stan u kojem ona živi, i stan je prepisala na sebe,

E ovo je vec misterija,kako ce sestra potpisivat oporuku.

stan u kojem ja živim sam prepisala na sebe i,...... iako ja nisam potpisala ništa...

proturjecite samoj sebi,pod "prepisala na sebe"je presumpcija da je na Vas preneseno pravo vlasnistva.Tko je izvrsio prenos na Vas,i temeljem cega,ako vec niste nista potpisali.

U međuvremenu sam čula da su otac i sestra sklopili ili ugovor o doživotom ili dosmrtnom uzdržavanju (ili jedno pa drugo), ne znam točno jer me o tom nitko nije obavjestio...

u skladu sa Člankom 30.ZV,otac kao vlasnik nije duzan da vas obavjestava sto cini sa svojom imovinom.

Mene ta imovina uopće ne zanima, što se mene tiče ona slobodno može ostati mojoj sestri,

proturjecite,buduci da Vas interesira(bar ste tako napisali) da li imate pravo osporiti darovanje upereno u korist sestre.

jer se tim darovnim ugovorom darovalo sestri i meni i nešto što nije naše obiteljsko vlasništvo.

u biti je dar tudja imovina koju prihvatate uz zahvalnost,kakvo bi to bilo darovanje ako dar predstavlja imovinu daroprimatelja.

S obzirom da je ona svoj potpis stavila na nešto što joj ne pripada?

vec receno,vlasnik je taj koji samostalno raspolaze svojom imovinom,i odlucuje sto ce kome darovati

Isto tako nejasan mi je ovaj ugovor od uzdržavanju? Zar njime ako je on važeći i regularan očeva imovina nakon njegove smrti trebala biti upisana na sestru?

to je do sestre,no vec danas moze podnijeti prijedlog za upis prava vlasnistva temeljem konkretnog ugovora.

U zemljišnim knjigama još uvijek glasi na oca iako on nije živ...

postoji mogucnost da je izvrsena zabiljezba ugovora u "C"listu,slijedom cega ako je to sva imovina umrlog,nece ni biti ostavinske rasprave,jer ta imovina necini ostavinsku masu.

i zanima me s obzirom da je majka bila živa, da li je to trebalo glasit na nju?

majka je nasljednica bas kao i djeca.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija