Jump to content

Mijenjanje izjave na suđenju


upsić

Preporučene objave

Pozdrav svima. probat ću ukratko objasniti svoj problem.

uletio sam kao svjedok u jednom slučaju u kojem je momak ''pao'' zbog dilanja droge. pozvan sam od strane inspektora na razgovor na koji sam otišao, na kojem nisam bio upoznat sa svojim pravima jer ih inspektor nije iznio, i na kojem sam bio zastrašivan i pod prijetnjom od zatvora i gorih stvari,proces je trajao 6 sati ,ja sam objasnio da sam od tog dotičnog ''dilera''uzeo marihuanu jednom, nakon čega je inspektor prijetio zatvorom jer on ima ispis pozziva bla bla. a imao je čime prijetit jer sam ja tog momka i zvao masu puta ali u 90% slučajeva mi nije pomogao da tako kažem,odbio je,međutim bojao sam se inspektora i prijetnji jer nisam znala kako ću dokazat da ti pozivi nisu urodili plodom... i rekao sam da sam ga zvao toliko puta i uzeo marihuanu od njega. nakon toga sam pozvan kao svjedok na njegovom suđenju od strane tužiteljstva, moram napomenuti da dotični momak mene u svojoj izjavi nije spomenuo. ne bih volio da se njega dodatno tereti zbog mene ,jer teretit će ga se svakako ,ali ne bih volio da ja budem kriv za nejgovih nekoliko gratis mjeseci u zatvoru, a bojim se na suđenju promijenit iskaz ,ako je to promjena iskaza. dakle smijem li ja na suđenju reći sucu/sutkinji da sam zastrašen od strane isnpektora, bojao sam se da ne bih imao problema, jer znam da sam ga zvao i nisam imala dokaz da objasnim inspektoru da nisam uzeo, jer sam se bojao da me ne kazni, i da sam zato rekao da sam zvao i uzeo a zapravo bi mi momak svaki put kad bih ga zovnuo rekao da mi ne može pomoći? je li to mijenjanje iskaza? dakle u izjavi iz policije stoji da sam ga zvao i uzimao, a da ja na suđenju kažem da sam zvao ali nisam uzeo nego jednom , možda 2 puta? jer me s te strane strah da ja ne snosim posljedice ,da me se ne kazni za lažni iskaz i slično? šta mogu uraditi? gospodin inspektor je bio jako ne susretljiv i nametljiv, i čak na potpisivanju izjave kad sam rekao da se ne slažem s time da sam uzeo toliko puta ,on je samo rekao potpiši to i slobodan si inače... i time završio. ja sam iz straha potpisao,jer nisam htio policiju za vratom. pa sad me zanima mogu li pred sudom to objasnit na taj način a da me se ne kazni? jer imam neko razmišljanje da je sudac objektivan, a inspektor je imao samo potreu skupit 5 izjava da tereti tog momka na ovaj ili onaj način. šta mi je raditi? hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

inspektor me nazvao na mobitel, rekao je da trebam doći u MUP na informativni razgovor, nije spominjao nikakve dokazne ispitivačine. onda kad ssam došao rekao je da se radi o drogi, i radilo se o potpuno drugom momku od kojeg sam stvarno kupio 2 puta i momak je pao i rekao da je meni prodavao o njemu smo pričali, a onda je spomenuo tog drugog momka o kojem sam u prijašnjem postu pisao, ispada kao da je ovaj prvi momak samo bio meni ''navlakuša'' , da priznam njega jer me on rekao u izjavi, a ovaj drugo o kojem sam dole pisao me nije spomenuo u izjavi, on nije dao imena svojih ''kupaca'' rekao je da je kriv za ono što je posjedovao,al nikakva imena. a pogotovo ne mene, a ja sam par dana iza njega eto prošao to dole šta sam vam napisao. sad jesam li ja tu dokaz ili ne neznam. inspektor je rekao kad me zvao da je informativni razgovor, ali vidio sam kakav je xxxxx tako da me ništa nebi čudilo i da me prevario. a izjavu nisam dobio. i danas je nemam,. samo imam optuženog koji je rekao da je dobio obavijest da će bit 5 svjedoka na sudu među kojima sam ja. on je rekao da će priznat da je kriv za sve što je već priznao.pa neznam jel to znači da nas svjedoke možda i neće zvat. uu svakom slučaju neznam štaa da radim,jer mi je žao da momak dobije veću kaznu nego što treba a bojims e da mene ne kazne da sam nešto lagao...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dobro, nema potrebe za uvredama prema inspektoru, "upsiću".

 

Ukoliko se doista radilo o obavijesnom razgovoru, isti ne predstavlja niti se može koristiti kao dokazno sredstvo. Drugim riječima, ukoliko bi na sudu iskazivali drugačije, ne bi bilo mogućnosti tvrditi da vam je iskaz kontradiktoran ranije danom iskazu.

 

S druge strane, ukoliko se radilo o dokaznoj radnji ispitivanja svjedoka, takva mogućnost postoji. Samim time i kazneno djelo davanja lažnog iskaza.

 

Gledajte, ako je prijatelj voljan priznati sve, onda se nemojte zamarati s time. Ako bude donesena tzv. presuda na temelju priznanja, onda vas najvjerojatnije ni neće zvati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ne vrijeđam,nego eto u situaciji sam u kojoj neznam ni šta sam ... jesma li dokaz ili informativna usputna dogodovština. i neznam kako saznat. a taj prijatelj kojeg čeka zatvor je rekao priznat ono za šta se u mupu izjasnio da je kriv, pa valjda nas svjedoke neće ni zvati, a tih 4 ostalih svjedoka imaju izjavu da nisu kupovali od njega da se druže i zapale skupa, ali ništa više, a ja sam jedini koji ima izjavu eto takvu. mene nema u njegovoj izjavi. zato se bojim da neću biti as u rukavu tužiteljstvu pa da me neće pozvati..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

aha, a zašto bi meni došla bijela koverta? i još jedno pitanje, ta izjava je uzeta u mjestu gdje sam ja student, i uzeta mi je adresa tog prebivališta i na nju bi se trebao dostaviti poziv valjda, kako tak poziv fukncionira,samo koverta na vrata ili se osobno mora preuzeti,jer ja sam sad na mjestu svog prijavljenog prebivališta a ne na onoj na koj će se poziv dostaviti. hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

aha, a zašto bi meni došla bijela koverta?

 

:zbunj:

 

Pa jer ćete po svemu sudeći - biti svjedokom u postupku.

 

O promjeni adrese treba izvijestiti DORH, ali obzirom ne znate broj predmeta pod kojim je zaveden ovaj slučaj, možete izvijestiti policiju. U protivnom se izlažete mogućnosti dovođenja od strane policije.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija